
Έγιναν και πολλά κωμικοτραγικά γεγονότα, στον απόηχο των θλιβερών και τραγικών στιγμών που σημειώθηκαν την Τετάρτη (06/01) με την εισβολή οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο στις ΗΠΑ… Πολλοί ήταν αγανακτισμένοι, άλλοι τρομαγμένοι και θυμωμένοι, με αποτέλεσμα να επικρατήσει πανικός και στα social media.
Ανάμεσα στις πολλές εικόνες που ξεχώρισαν και κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, αναδεικνύοντας την ιστορικότητα των στιγμών, είναι και ένας άνδρας, ντυμένος Βίκινγκ να περιφέρεται στους διαδρόμους του Καπιτωλίου, κραδαίνοντας την αμερικανική σημαία. Ο συγκεκριμένος θύμισε τον… Μπλεκ, τον πρωταγωνιστή των κόμικ της παιδικής ηλικίας πολλών μεσήλικων, και έγινε φυσικά trend στο twitter.
Την ίδια ώρα, ο πλανήτης συζητά και για τον «Via Getty», ο οποίος εν τέλει ταυτοποιήθηκε ως Adam Johnson. Τι μπέρδεμα έγινε;
The dude in horns is Jake Angeli, a very prominent right-wing QAnon following, Trump supporting, person.https://t.co/3SkxLZK0eA
— Bob, from Accounting (@ImaLibtard) January 7, 2021
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν αμερικανικά δίκτυα, ο συγκεκριμένος – αν μη τι άλλο, γραφικός – άνδρας είναι ο Jake Angeli (Τζέικ Άντζελι), 32χρονος υποστηρικτής του ακροδεξιού κινήματος «QAnon», η οποία θεωρεί τον Τραμπ «ήρωα», υποστηρίζοντας μια θεωρία συνωμοσίας που θέλει τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ να διεξάγει έναν κρυφό πόλεμο εναντίον μιας ελίτ παιδόφιλων που υποστηρίζουν τον σατανά και οι οποίοι κατέχουν θέσεις στην κυβέρνηση, τις επιχειρήσεις και τα μίντια. Αυτός είναι ο βασικός «ιδεολογικός» κορμός της οργάνωσης, χωρίς ωστόσο να λείπουν και άλλες θεωρίες συνωμοσίας, συχνά αντιφατικές μεταξύ τους.
Ο Angeli, συγκεκριμένα, έχει απαθανατιστεί αρκετές φορές έξω από το Καπιτώλιο από το 2019 κι έπειτα, να φωνάζει για θεωρίες συνωμοσίας, από εκείνες που υποστηρίζει και διαδίδει το QAnon. Σε μια συνέντευξή του το 2020 στην εφημερίδα «The Arizona Republic», είχε πει, μάλιστα, ότι φορά αυτή τη γούνα χωρίς μπλούζα και βάφει το πρόσωπό του στα χρώματα της αμερικανικής σημαίας για να τραβά την προσοχή.
I’m currently writing about hypermasculinity and Viking Medievalisms in white supremacy… the horns, valknut, and the ‘tree of life’ (Yggdrasil) on this guy underline this terrifyingly perfectly. pic.twitter.com/K1EBfmRrgJ
— Amy J F (@queertyyr) January 6, 2021
Ο Angeli δεν ήταν, ωστόσο, ο μόνος υποστηρικτής του κινήματος που βρέθηκε στο Καπιτώλιο. Σύμφωνα με το «BBC», πολλοί από τους οπαδούς του Τραμπ που εισέβαλαν στις 6 Ιανουαρίου στο κτήριο ανήκουν στο QAnon, το οποίο ασκεί μπούλινγκ και τρομοκρατεί ανθρώπους των επιχειρήσεων και των media που τα μέλη της πιστεύουν ότι ανήκουν στη συγκεκριμένη ελίτ, όχι μόνο μέσω των social media αλλά κυρίως εκτός.
Ενδεικτικό είναι ότι το Twitter έχει λάβει δράση εναντίον των μελών του κινήματος, κυρίως για τη ζημιά που προκαλεί εκτός διαδικτύου. Όσον αφορά ποια άποψη έχει η αμερικανική κοινή γνώμη για την οργάνωση, αρκεί να πει κανείς πως τον περασμένο Σεπτέμβριο σχεδόν το 50% των aμερικανών πολιτών είχε ακουστά το QAnon, δηλαδή διπλάσιο ποσοστό από εκείνο προ έξι μηνών. Από αυτούς, το 1/5 είχε και θετική άποψη για το κίνημα.
Hey #JakeAngeli you’re gonna go to prison https://t.co/zOBcjR24Nx
— Sebastian Roché (@sebroche) January 6, 2021
Και, κάπως έτσι, μέσα και από αυτές τις πρωτοφανείς εικόνες με ένα μάτσο γραφικούς τύπους – μεταξύ άλλων – είναι μια καλή ευκαιρία να ξαναπούμε πως δεν υπάρχει τίποτα το αστείο και τίποτε το ακίνδυνο στην υποστήριξη της ακροδεξιάς και τον χαριεντισμό με αυτήν. Κοιμάσαι σε δημοκρατία, ξυπνάς με (παραλίγο) πραξικόπημα. Έστω και καμουφλαρισμένο με στολή των Βίκινγκ.
Jake Angeli is the guy behind the desk. pic.twitter.com/ah2m5dcGOQ
— Ben Owen (@hrkbenowen) January 6, 2021
Ποιος είναι ο «Via Getty» για τον οποίο συζητά όλος ο πλανήτης
Όπως αναφέρθηκε, τα social media πήραν… φωτιά, αλλά, κάποιοι χρήστες φαίνεται πως «τυφλώθηκαν» από θυμό και μπέρδεψαν κάποια πράγματα.
Συγκεκριμένα, εδώ και μερικές ώρες όλο το twitter συζητά για τον «Via Getty», έναν από τους διαδηλωτές υπέρ του Τραμπ που αποθανατίστηκε να κλέβει μία εξέδρα μέσα από το Καπιτώλιο. Η φωτογραφία του κάνει τον γύρο του διαδικτύου συνοδεία της φράσης «Via Getty», με τους χρήστες να ζητούν έξαλλοι τον εντοπισμό του και τη σύλληψή του, θεωρώντας πως έχουν βρει την ταυτότητά του.
A little bit of humour…
Some people on Twitter think “Via Getty” is the name of a protester as opposed to an acknowledgment that Getty Images own the photos showing the protests… 🙈 pic.twitter.com/s8skXbV95n
— Thomas Mairs (@TomMairs) January 6, 2021
Μόνο που οι χρήστες δεν κατάλαβαν πως δεν πρόκειται περί ονόματος, αλλά για την πηγή της φωτογραφίας του διαδηλωτή, που προέρχεται από το πρακτορείο «Getty Images».
BRING ME THE HEAD OF VIA GETTY https://t.co/yeVvktQOBz
— Q1 Eddie Results (@random_eddie) January 7, 2021
Αυτή η γκάφα ξεκίνησε από τη δημοσιογράφο «Ryan Lizza», η οποία έγραψε το πρώτο tweet όπου ο διαδηλωτής της φωτογραφίας αναφερόταν ως «Via Getty». Από εκεί και πέρα, το tweet κοινοποιήθηκε δεκάδες φορές και έγινε viral.
Όταν η δημοσιογράφος κατάλαβε το λάθος της, φαίνεται πως προσπάθησε να «σώσει» την κατάσταση και επανήλθε με νέο tweet, στο οποίο ξεκαθάριζε πως «Via Getty» δεν είναι το όνομα του άντρα, αλλά το φωτογραφικό πρακτορείο από όπου προέρχεται το καρέ. Ο άντρας της φωτογραφίας εν τέλει ταυτοποιήθηκε ως Adam Johnson.
To be clear, “via Getty” is not a person. It just means that this photo comes via Getty Images. https://t.co/SZY4yQ0AlI
— Ryan Lizza (@RyanLizza) January 7, 2021
(με πληροφορίες από ethnos.gr, news247.gr, BBC, News18.com, Eu.azcentral.com, Businessinsider.com)
Πηγή: altsantiri.gr