«Δυναμική επιθετική αύξηση της πανδημίας» – Διπλάσια τα πρόστιμα, πού δεν ισχύει το SMS

Συνολικά 2.448 νέα κρούσματα καταγράφηκαν σήμερα στη χώρα μας, ανακοίνωσε ο ο επίκουρος καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης τονίζοντας ότι η πανδημία βρίσκεται «σε δυναμική επιθετικής αύξησης. Τόνισε, παράλληλα, ότι «βλέπουμε έκρηξη στη Θεσσαλονίκη αλλά και εκτεταμένη επιβάρυνση και σε άλλες περιοχές της χώρας».

Τα κρούσματα στην Αττική ανήλθαν σε 493, ενώ στη Θεσσαλονίκη σε 683. Σε παγκόσμιο επίπεδο καταγράφηκαν 600.000 νέα κρούσματα μέσα σε μια μέρα για πρώτη φορά.

Ο επίκουρος καθηγητής έκανε λόγο για ανησυχητική αύξηση στις διαγνώσεις των 65 και άνω, ενώ σημείωσε ότι καταγράφονται κατά μέσο όρο 10 θάνατοι την ημέρα, με τον αριθμό να αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες.

Διευκρινίσεις Χαρδαλιά για το lockdown

Μια απαραίτητη αλλαγή της καθημερινότητας των πολιτών, για να μειωθεί η διασπορά του κορονοϊού και να ξεπεραστεί με επιτυχία και το δεύτερο κύμα της πανδημίας, χαρακτήρισε τα έκτακτα μέτρα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση.

Παράλληλα, έκανε έκκληση προς τους πολίτες για μια λογική χρήση των δυνατοτήτων μετακίνησης και ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες. Είπε μάλιστα ότι δεν δικαιολογείται καμία άλλη μετακίνηση το βράδυ πέρα από εργασιακούς λόγους, έκτακτους λόγους υγείας, σωματική άσκηση κοντά στο σπίτι ή μετακίνηση με κατοικιδίο, συμπληρώνοντας ότι οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί.

Διευκρίνισε ακόμα ότι η παραλαβή take away θα γίνεται στο πλαίσιο κάποιου άλλου λόγου μετακίνησης και δεν αποτελεί τον βασικό λόγο.

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι τα πρόστιμα έχουν διπλασιαστεί, φτάνοντας τα 300 ευρώ, ενώ διευκρίνισε ότι στη Σάμο και στην Καρδίτσα, που βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω φυσικών καταστροφών, ότι υπάρχουν κάποιες διαφορές. Στη Σάμο δεν απαιτείται SMS για την μετακίνηση, ενώ τόσο στη Σάμο όσο και στην Καρδίτσα θα παραμείνει ανοιχτό το λιανεμπόριο και χονδρεμπόριο που σχετίζεται με επισκευή σπιτιών.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι τα κομμωτήρια θα λειτουργήσουν το Σάββατο, (7/11) με τους πολίτες να μπορούν να στείλουν τον κωδικό 2 στο SMS στο 13033, με εξαίρεση τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες όπου θα παραμείνουν κλειστά.

Αναφορικά με την πορεία του Πολυτεχνείου, διευκρίνισε ότι δεν θα γίνει, ενώ θα πραγματοποιηθεί μόνο κατάθεση στεφάνων.

Εκτεταμένους ελέγχους με rapid tests θα γίνονται σε όλες τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς. «Θα γίνονται 25.000 έλεγχοι κάθε μήνα στις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά τα μέτρα για τη μετακίνηση:

Σχετικά με τις μετακινήσεις ο Νίκος Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι καθ’ όλο του 24ωρο υπάρχει περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών σε όλη τη χώρα και οι μετακινήσεις επιτρέπονται κατ’ εξαίρεση και αυστηρά μόνο με sms ή σχετική δήλωση:

-για λόγους εργασίας, μετάβασης στο σχολείο, υγείας, μετάβασης σε εν λειτουργία κατάστημα, μετάβασης σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, κίνηση για παροχή βοήθειας ή συνοδεία μαθητή στο σχολείο, μετάβασης σε κηδεία, η μετάβασης διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, καθώς και για σωματική άσκηση ή κίνηση για τις ανάγκες κατοικίδιου ζώου ή σίτισης αδέσποτων ζώων.

-Σε ό,τι αφορά τους νεοσύλλεκτους της επόμενης εβδομάδας, μπορούν κατά τη μετάβασή τους στα σημεία κατάταξης να συνοδεύονται και από τους δύο γονείς τους και μόνο, ενώ κατά τη μετάβασή τους πρέπει να έχουν μαζί τους το φύλο πορείας τους και για την επιστροφή των γονέων πρέπει να έχουν βεβαίωση που θα χορηγείται από τις πύλες των κέντρων κατάταξης.

-Περαιτέρω διευκρίνισε πως η μετακίνηση για κυνήγι ή ψάρεμα απαγορεύεται και δεν εμπίπτει σε έναν από τους προβλεπόμενους λόγους για κατ’ εξαίρεση μετακίνηση.

Από το Σάββατο επιτρέπονται όλες οι δραστηριότητες του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα, όπως η βιομηχανία και η μεταποίηση. Ενδεικτικά επιτρέπονται οι παρακάτω δραστηριότητες του τριτογενούς τομέα:

-Καταστήματα τροφίμων, σούπερ μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοτροφεία

-Καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνον κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας.

-Καταστήματα πώλησης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού μόνο για τις υπηρεσίες ηλεκτρολογικού και τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκο, καθώς και οι υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής ή αντικατάστασης κινητών συσκευών. Επιτρέπονται υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον.

– Επιτρέπεται η λειτουργία σε καθαριστήρια, περίπτερα, φαρμακεία, πρατήρια καυσίμων, υπηρεσίες υγείας και κτηνιατρικών υπηρεσιών, pet shops.

-Η λειτουργία των λαϊκών αγορών πραγματοποιείται με τη συμμετοχή του 50% των εμπόρων παραγωγών σε απόσταση 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων και με αναστολή της δραστηριότητας των βιομηχανικών προϊόντων.

-Ανοικτές παραμένουν οικοδομές και εργοτάξια.

-Αναστέλλεται η διενέργεια θεωρητικών και πρακτικών εξετάσεων υποψήφιων οδηγών

-Αναστέλλεται η λειτουργία σχολών εκπαίδευσης υποψήφιων οδηγών, καθώς και η λειτουργία δημόσιων και ιδιωτικών ΚΤΕΟ, με εξαίρεση τον τεχνικό έλεγχο βαρέων οχημάτων.

-Κλειστοί θα είναι και οι χώροι λατρείας και θα επιτρέπεται μόνο η τέλεση κηδειών με την παρουσία μέχρι 9 ατόμων.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...