Διώρυγα Σουέζ: Έμφραγμα στη διεθνή ναυτιλία – 16 ελληνικά πλοία αποκλεισμένα μετά την προσάραξη του Ever Given

Αυτή την ώρα 16 ελληνικά πλοία και συνολικά 320 είναι αγκυροβολημένα στο σημείο εξαιτίας της προσάραξης του Ever Given στην Διώρυγα του Σουέζ.

Τεράστιες είναι οι οικονομικές συνέπειες στο διεθνές εμπόριο έπειτα από την προσάραξη του φορτηγού πλοίου «Ever Given» στο 151ο χιλιόμετρο της παλαιάς Διώρυγας του Σουέζ που έχει μπλοκάρει την διέλευση για έκτη συνεχή ημέρα. Συνεχίζονται οι προσπάθειες αποκόλλησής του. Πηδάλιο και προπέλα λειτουργούν ξανά και η πρύμνη έχει μετακινηθεί ελαφρά, ενώ οι αιγυπτιακές αρχές δίνουν μάχη με το χρόνο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, καθημερινά από το κανάλι διέρχονται προϊόντα αξίας άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων αλλά και το 12% του παγκόσμιου εμπορίου. Το ατύχημα έχει προκαλέσει στις αιγυπτιακές αρχές ζημία 14 εκατομμυρίων δολαρίων την ημέρα σε τέλη διοδίων.

Είναι χαρακτηριστικό πως αν οι αρχές αποφασίσουν τελικά την εκφόρτωση του πλοίου, σενάριο το οποίο συζητείται, θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση και θα χρειαστούν ακόμα και εβδομάδες για να αποκατασταθεί η κυκλοφορία. Οι οικονομικές συνέπειες δε, θα είναι ακόμα μεγαλύτερες. Υπενθυμίζεται πως αυτή την ώρα 16 ελληνικά πλοία και συνολικά 320 είναι αγκυροβολημένα στο σημείο.

Η Διώρυγα του Σουέζ αποτελεί την πιο σύντομη θαλάσσια διαδρομή -7.000 χλμ- από Ασία προς Ευρώπη, με την άλλη εναλλακτική τον περίπλου από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας και την Αφρική, να παρατείνει το ταξίδι των πλοίων έως και δύο εβδομάδες, αυξάνοντας την διαδρομή στα 20.000 χιλιόμετρα και συνεπώς την κατανάλωση καυσίμων.  Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η πετρελαϊκή αγορά μπορεί να απορροφήσει τους κραδασμούς μόνο βραχυπρόθεσμα. Ήδη, οι μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες εξετάζουν εναλλακτικές διαδρομές.

Βοήθεια προσφέρει η Ελλάδα στην Αίγυπτο για τη διώρυγα του Σουέζ

Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών προσέφερε από την πρώτη στιγμή βοήθεια στη φίλη χώρα Αίγυπτο, σε συνεργασία με την Ένωση Πλοιοκτητών Ρυμουλκών, όπως δήλωσε ο υπουργός Γιάννης Πλακιωτάκης αναφερόμενος στην προσπάθεια αποκόλλησης του προσαραγμένου πλοίου Ever Given στη Διώρυγα του Σουέζ.

«Θέλαμε να τονίσουμε με αυτό τον τρόπο ότι είμαστε διαθέσιμοι και έτοιμοι να προσφέρουμε βοήθεια και σε επίπεδο ρυμούλκησης αλλά και βυθοκόρησης», σημείωσε ο κ. Πλακιωτάκης κάνοντας λόγο για «τεράστιο πρόβλημα» στη Διώρυγα του Σουέζ.

«Πάνω από 10% του παγκόσμιου εμπορίου διακινείται μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Η Ελλάδα είναι έτοιμη και με μέσα και προσωπικό να προσφέρει τη βοήθειά της, ενώ δυστυχώς έχουμε 16 ελληνικά πλοία που περιμένουν να διέλθουν της διώρυγας. Πιστεύουμε σύντομα να καταστεί δυνατή η ασφαλή διέλευση από τη διώρυγα» τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...