Δήλωση «βόμβα» από τον τσέχο πρωθυπουργό για AstraZeneca- «Λάβαμε προσφορές για ξεχωριστές συμφωνίες»

Σε μια δήλωση «βόμβα» σχετικά με την «AstraZeneca» προέβη ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις, θέτοντας και πάλι την  βρετανοσουηδική φαρμακευτική εταιρία στο επίκεντρο των συζητήσεων (η πρώτη αφορούσε τις καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων της στις χώρες της ΕΕ) και όχι για… καλό λόγο.

Ο τσέχος πρωθυπουργός, λοιπόν, υποστήριξε πως η εταιρεία έστειλε ξεχωριστές προσφορές σε τέσσερις χώρες για πώληση των εμβολίων της, εκτός της συμφωνίας που είχε με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σύμφωνα με τον Μπάμπις, μάλιστα, όλα αυτά συνέβησαν τη στιγμή που η «AstraZeneca» βρισκόταν σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την Κομισιόν για τις μειωμένες δόσεις εμβολίων.

«Πισώπλατες» κινήσεις;

Το θέμα ανέδειξε σε δημοσίευμά του το «Euractiv», το οποίο αναφέρει πως οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τσεχίας, αυξάνουν τις υποψίες της ΕΕ για συνομιλίες ανάμεσα σε ορισμένες χώρες και την «AstraZeneca» που… παρακάμπτουν τις Βρυξέλλες αλλά και για τακτική της συγκεκριμένης εταιρείας, που προκάλεσε το «θρίλερ» με τις καθυστερήσεις στις χορηγήσεις δόσεων εκτροχιάζοντας το εμβολιαστικό πρόγραμμα στις «27» της ΕΕ.

«Ήταν πολύ ακριβή η προσφορά για τα εμβόλια»

Ο τσέχος πρωθυπουργός, ανέφερε επίσης ότι σίγουρα θα αξιοποιούσε την προσφορά εάν δεν ήταν τόσο ακριβή, πετώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την «σπόντα» ότι η τιμή των εμβολίων ήταν ακριβότερη από εκείνη που είχε συμφωνήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση με την εταιρεία: «Πιστέψτε με, θα αξιοποιούσαμε σίγουρα αυτή την ευκαιρία εάν ήταν ρεαλιστική. Όμως, δεν μπορούσαμε να επωμιστούμε το κόστος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Διαψεύδει η «AstraZeneca»

Από την πλευρά της, η εταιρία αντέδρασε γρήγορα στις εν λόγω «αιχμές» του πρωθυπουργού της Τσεχίας. Συγκεκριμένα, η «AstraZeneca» διέψευσε κατηγορηματικά τον Μπάμπις σημειώνοντας πως «δεν υπάρχει αλήθεια σε αυτήν την αναφορά».

«Πράσινο φως» από τον ΠΟΥ για χρήση του εμβολίου σε όλες τις ηλικίες

Σημειώνεται, ότι στις 10/2 το εν λόγω εμβόλιο έλαβε την έγκριση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για χορήγηση και στους πολίτες άνω των 65 (ή 55) ετών, καθώς πολλές ευρωπαϊκές χώρες είχαν νωρίτερα εφαρμόσει «μπλόκο» στη χρήση του σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες, λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων για την αποτελεσματικότητά του.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έθεσαν υπό εξέταση το εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, καθώς εγείρονται ερωτήματα για την αποτελεσματικότητά του στους πιο ηλικιωμένους και απέναντι στο νοτιοαφρικανικό παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, με τη Νότια Αφρική να αποφασίζει να αναστείλει την εκστρατεία εμβολιασμού που θα ξεκινούσε τις επόμενες ημέρες.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει βρεθεί αποτελεσματικό στη  βρετανική μετάλλαξη.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...

Μάθε για την Kανναβιδιόλη (CBD) και τις ευεργετικές του ιδιότητες

Τα τελευταία χρόνια μετά την νομιμοποίηση του CBD στην Ελλάδα με περιεκτικότητα κάτω του 0,2% σε thc έχει μπει για να καλά στην καθημερινότητά...

Πότε κάνω Απολύμανση για τον κορωνοιό COVID-19;

Τον τελευταίο χρόνο άλλαξε δραστικά η ζωή όλων μας λόγο του κορωνοιού. Οι καθημερινές κοινωνικές και επαγγελματικές δραστηριότητες όλων μας ανεξαρτήτου ηλικίας πλήγηκαν και...