Δίκη Χρυσής Αυγής: Η πρόεδρος «άδειασε» την εισαγγελέα και την κάλεσε να τοποθετηθεί εκ νέου

Η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη, αμφισβήτησε την αλήθεια σε όσα είπε τη Δευτέρα η εισαγγελέας, Αδαμαντία Οικονόμου, προκαλώντας την αντίδραση των συνηγόρων της Πολιτικής Αγωγής, αλλά και της κοινής γνώμης και την κάλεσε να τοποθετηθεί εκ νέου για τα θέματα των αναστολών, ελέγχοντας την επιχειρηματολογία της σχετικά με το ότι οι καταδικασμένοι δεν είναι σε θέση να τελέσουν νέα αδικήματα επειδή η Χρυσή Αυγή έχει διαλυθεί.

Χαρακτήρισε επίσης αναληθές το ότι ο Γιάννης Λαγός δεν είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους, όπως είπε η εισαγγελέας, αναφερόμενη σε δικαστικές αποφάσεις που δείχνουν πως τους είχε παραβιάσει.

Υπενθυμίζουμε πως η Αδαμαντία Οικονόμου πρότεινε αναστολή στην εκτέλεση των ποινών για όλους τους καταδικασθέντες στη δίκη της Χρυσής Αυγής πλην του Γιώργου Ρουπακιά, για τον οποίο άλλωστε η νομοθεσία ούτως ή άλλως δεν πρόβλέπει αναστολή.

«Λοιπόν, δύο θεματα θα μας απασχολήσουν. Η κα Εισαγγελέας είπε ότι από κανένα στοιχείο δεν προκυπτεί ότι αν αφεθούν ελεύθεροι είναι απίθανο να διαπράξουν νέα εγκλήματα. Ειδικότερα ανέφερε ότι τα ποινικα μητρώα των βουλευτών είναι λευκά πλην του Μιχαλολιάκου που καταδικάστηκε το ’89, και των Αλεξόπουλου, Γρέγου, Μπούκουρα, Μίχου που έχουν καταδικαστεί για ήσσονος σημασίας πράξεις.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι έχουν λευκό ποινικό μητρώο και οι κατωτέρω: Άγγος, Αναδιώτης, Δήμου, Δασκαλάκης, Καζαντζόγλου, Κομιανός, Κορκοβίλης, Μαρίας, Μιχάλαρος, Μπαρέκας, Πατέλης, Παπαδόπουλος, Πόπορη, Σκάλκος, Σταμπέλος, Τσαλίκης, Χατζηδάκης.

Παρέλειψε όμως να αναφερθεί και στους κατηγορούμενους που όπως προκύπτει από τα ποινικά μητρώα έχουν καταδικαστεί και σε ποινές καθείρξεως και είναι οι ακόλουθοι: Λιακόπουλος, Στεργιόπουλος, Σιατούνης, Στράτος, Αγριογιαννης, έχουμε ποινή κάθειρξης και για ληστεία και υπεξαίρεση.

Χρυσαφίτης, Καλαρίτης, Ευγενικός, Τσακανίκας. Νικ. Τσορβάς, Παπαβασιλείου και κάποιες που θα μπορούσε να τις πει κανείς ήσσονος αξίας. Κατά τούτο κρίνει το δικαστήριο ότι πρέπει να συμπληρωθεί η εισαγγελική πρόταση», ανέφερε η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη. 

Στη συνέχεια η κα. Λεπενιώτη αναφέρθηκε στο ζήτημα της παραβίασης των όρων διαμονής και οι καταδικασθέντες τήρησαν τους περιοριστικούς όρους που τους επιβλήθηκαν αρχικά, μετά την προφυλάκισή τους. «Ανέφερε η κα Εισαγγελέας ότι οι κατηγορούμενοι δεν παραβίασαν όρους διαμονής και ότι τήρησαν τους περιοριστικούς όρους που τους επιβλήθηκαν».

Ακολούθησε ο διάλογος:

Εισ: Σχετικά με το ποινικό μητρώο του Μιχαλολιάκου ουδέποτε είπα ότι ήταν ήσσονος απαξίας.

Πρ: Δεν είπα αυτό. Είπα για τους υπολοιπους.

Εισ: Γιατί αυτό ειπώθηκε. Είπα ότι τελέστηκε η πράξη το 1979 και «ήσσονος ποινικής απαξίας» για τα ονόματα που αναφέρατε.

Πρ: Το θέμα δεν το έθεσα εκεί. Ακόμα και για αυτούς που έχουν κάθειρξη δεν έχουμε πρόταση!

Εισ: Εγώ αναφέρομαι σε αυτούς που έχουν λευκό ποινικό μητρώο…

Πρ: Για τους άλλους τι προτείνετε;

Εισ: Το είπα ότι δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο, ότι έχουν εκτίσει ποινές κάθειρξης, έχουν αποφυλακιστεί και τηρούν τους όρους που τους έχουν επιβληθεί.

Πρ: Ναι… Άρα και η πρότασή σας ειναι και για τους υπόλοιπους που είπα;

Eισ: Ανέφερα αποκλειστικά αυτούς που είχαν λευκό, τους άλλους εννοείται ότι δεν είχαν, Αγριογιάννης, Στεργιόπουλος, Λιακόπουλος που έχουν ποινές κάθειρξης, έχουν βγει και τηρούν τους όρους.

Πρ: Κι άρα η πρότασή σας και για αυτούς είναι να ανασταλεί παρά τις ποινές που έχουν και για το ύποπτο φυγής;

Εισ: Να ανασταλεί, ναι.

Πρ. Άρα, κε γραμματέα, να καταχωρηθεί, για όλους λοιπόν αυτούς προτείνετε να ανασταλεί παρά τις ποινές κάθειρξης [επαναλαμβάνει] σημειώστε [προς γραμματέα] αυτή είναι η συμπλήρωση της κα Εισαγγελέα.

Στη συνέχεια συζητήθηκε το αν τυχόν υπάρχει βούλευμα που να προκύπτει ότι ο Λαγός έχει παραβιάσει όρους παραμονής. Ο δικηγόρος του Γιάννη Λαγού, Αλεξιάδης, είπε ότι έχει «το 1031 βούλευμα του 2019 το οποίο ρητά και κατηγορηματικά έδωσε τη δυνατότητα στον εντολέα μου να φύγει στο εξωτερικό και στο διατακτικό του αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν παραβίασε τους περιοριστικούς όρους και μάλιστα ότι ο Εισαγγελέας που εξέδωσε τα βουλεύματα είναι ο κος Κωσταρέλλος που γνώριζε την υπόθεση και ένα δικαστικό συμβούλιο επικύρωσε τα όσα λέω».

Πρ: Δηλαδή, δεν υπαρχει βούλευμα λέτε όπου φαίνεται να έχει παραβιάσει τους όρους διαμονής;

Αλεξ: Υπάρχει μεταγενέστερο βουλευμα του 2019 που λεει οτι δεν εχουν παραβιαστεί οι όροι.

Πρ: Άρα το δικαστήριο διακόπτει για αύριο, ώστε επιμέλεια Εισαγγελίας να αναζητηθεί τυχόν βούλευμα, αύριο 11 το πρωί.

Το δικαστήριο διακόπτει για αύριο 11:00 στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών.

Πηγή: GoldenDawnWatch

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...