Δικαίωμα «αποσύνδεσης» για όσους εργάζονται από το σπίτι ζητά η Ευρωβουλή

Δυνατότητα απενεργοποίησης των ψηφιακών συσκευών χωρίς να αντιμετωπίζουν συνέπειες, θα πρέπει να έχουν όσοι δουλεύουν με καθεστώς τηλεργασίας, σύμφωνα με την Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πάνω από το ένα τρίτο των εργαζομένων εργάζονται από το σπίτι από την έναρξη της κρίσης του κορονοϊού, όπως επισημαίνεται στο ψήφισμα και αυτό δημιουργεί την αυξανόμενη προσδοκία ότι αυτοί θα πρέπει να είναι διαθέσιμοι ανά πάσα στιγμή.

Επιπτώσεις για τους εργαζόμενους

Μια νοοτροπία που δεν επιτρέπει στους εργαζομένους να «ξεχάσουν» τη δουλειά τους μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, τη σωματική και ψυχική υγεία και την ευημερία, σύμφωνα με την Επιτροπή Απασχόλησης.

Όπως αναφέρουν, η δυνατότητα «κλεισίματος» στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα, επιτρέποντας στους εργαζομένους να απέχουν από τα εργασιακά καθήκοντα και την ηλεκτρονική επικοινωνία εκτός του ωραρίου εργασίας τους χωρίς επιπτώσεις.

Οι ευρωβουλευτές δηλώνουν πως οι χώρες της ΕΕ πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να ασκούν αποτελεσματικά το δικαίωμα της αποσύνδεσης, μέσω συλλογικών συμβάσεων, καθώς το δικαίωμα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της υγείας τους.

Καλούν επίσης την Επιτροπή της ΕΕ να υποβάλει πρόταση για οδηγία σχετικά με το εν λόγω «offline» δικαίωμα, δεδομένου ότι αυτό δεν κατοχυρώνεται ρητά στο ευρωπαϊκό δίκαιο.

Στο τραπέζι της Ολομέλειας τον Ιανουάριο

Το ψήφισμα, που εγκρίθηκε την Τρίτη 1/12 με 31 ψήφους υπέρ, 6 ψήφους κατά και 18 αποχές, αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιανουάριο. Μετά την έγκρισή του από το Σώμα θα υποβληθεί στην Επιτροπή και στις χώρες-μέλη της ΕΕ, προκειμένου να ληφθεί υπ’ όψη στις εθνικές νομοθετικές ρυθμίσεις.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...

Μάθε για την Kανναβιδιόλη (CBD) και τις ευεργετικές του ιδιότητες

Τα τελευταία χρόνια μετά την νομιμοποίηση του CBD στην Ελλάδα με περιεκτικότητα κάτω του 0,2% σε thc έχει μπει για να καλά στην καθημερινότητά...

Πότε κάνω Απολύμανση για τον κορωνοιό COVID-19;

Τον τελευταίο χρόνο άλλαξε δραστικά η ζωή όλων μας λόγο του κορωνοιού. Οι καθημερινές κοινωνικές και επαγγελματικές δραστηριότητες όλων μας ανεξαρτήτου ηλικίας πλήγηκαν και...