Δικαίωμα «αποσύνδεσης» για όσους εργάζονται από το σπίτι ζητά η Ευρωβουλή

Δυνατότητα απενεργοποίησης των ψηφιακών συσκευών χωρίς να αντιμετωπίζουν συνέπειες, θα πρέπει να έχουν όσοι δουλεύουν με καθεστώς τηλεργασίας, σύμφωνα με την Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πάνω από το ένα τρίτο των εργαζομένων εργάζονται από το σπίτι από την έναρξη της κρίσης του κορονοϊού, όπως επισημαίνεται στο ψήφισμα και αυτό δημιουργεί την αυξανόμενη προσδοκία ότι αυτοί θα πρέπει να είναι διαθέσιμοι ανά πάσα στιγμή.

Επιπτώσεις για τους εργαζόμενους

Μια νοοτροπία που δεν επιτρέπει στους εργαζομένους να «ξεχάσουν» τη δουλειά τους μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, τη σωματική και ψυχική υγεία και την ευημερία, σύμφωνα με την Επιτροπή Απασχόλησης.

Όπως αναφέρουν, η δυνατότητα «κλεισίματος» στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα, επιτρέποντας στους εργαζομένους να απέχουν από τα εργασιακά καθήκοντα και την ηλεκτρονική επικοινωνία εκτός του ωραρίου εργασίας τους χωρίς επιπτώσεις.

Οι ευρωβουλευτές δηλώνουν πως οι χώρες της ΕΕ πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να ασκούν αποτελεσματικά το δικαίωμα της αποσύνδεσης, μέσω συλλογικών συμβάσεων, καθώς το δικαίωμα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της υγείας τους.

Καλούν επίσης την Επιτροπή της ΕΕ να υποβάλει πρόταση για οδηγία σχετικά με το εν λόγω «offline» δικαίωμα, δεδομένου ότι αυτό δεν κατοχυρώνεται ρητά στο ευρωπαϊκό δίκαιο.

Στο τραπέζι της Ολομέλειας τον Ιανουάριο

Το ψήφισμα, που εγκρίθηκε την Τρίτη 1/12 με 31 ψήφους υπέρ, 6 ψήφους κατά και 18 αποχές, αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιανουάριο. Μετά την έγκρισή του από το Σώμα θα υποβληθεί στην Επιτροπή και στις χώρες-μέλη της ΕΕ, προκειμένου να ληφθεί υπ’ όψη στις εθνικές νομοθετικές ρυθμίσεις.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...