Διερευνητικές επαφές: Πώς έσπασε ο «πάγος» – Το νέο ραντεβού στην Αθήνα (video)

Συνολικά 3,5 ώρες διήρκησε ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, που πραγματοποιήθηκε σε μία από τις δεκάδες αίθουσες του παλατιού των Σουλτάνων, το Ντολμά Μπαχτσέ, τη Δευτέρα (25/01) και διπλωματικές πηγές «μιλούν» για μια καλή αρχή…

Ρεπορτάζ φιλοξένησε το «OPEN TV» στο δελτίο Ειδήσεων. Τι αναφέρουν οι ελληνικές διπλωματικές πηγές, τι υποστηρίζουν οι Τούρκοι, πώς αντιδρά η Ευρώπη… Ο επόμενος κύκλος διερευνητικών επαφών θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, πιθανότατα τον Φεβρουάριο.

Λίγο αργότερα, νέο μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τις δηλώσεις του μετά την συνάντησή του με την υπουργό Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί, στο Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας για την απόκτηση των 18 Rafale που θα αποτελέσουν τη νέα Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδας. «Συζητάμε μόνο οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών», είπε χαρακτηριστικά και κινείται στην πάγια θέση της Αθήνας στο θέμα των διαφορών με την Άγκυρα.

Πιο αναλυτικά, οι δυο αντιπροσωπείες είχαν διακόψει τις συζητήσεις για 4,5 χρόνια. Όπως αναμενόταν δεν πραγματοποιήθηκαν δηλώσεις έπειτα από την ολοκλήρωση των συνομιλιών, αλλά, με μία λιτή ανακοίνωση το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προανήγγειλε τη συνέχιση του διαλόγου με τον 62ο γύρο επαφών στην Αθήνα.

Από την πλευρά της Ελλάδας συμμετείχαν οι πρέσβεις Παύλος Αποστολίδης, Αλέξανδρος Κογιού και Ιφιγένεια Καναρά. Την Τουρκία εκπροσώπησαν ο υφυπουργός εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ, οι διπλωμάτες Τσαγατάι Έρτσιγιες και Μπαρίς Καλκαβάν. Την τελευταία στιγμή τέθηκε επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας ο στενός συνεργάτης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραΐμ Καλίν.

Την ώρα που ήταν σε εξέλιξη οι διερευνητικές συνομιλίες, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας ενημέρωσε για όλες τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο τους ομολόγους του στο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. «Η ελληνική πλευρά προσήλθε στο Ντολμά Μπαχτσέ με ξεκάθαρη θέση», σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης σημείωσε από την Αθήνα: «Οι συζητήσεις διήρκεσαν 3,5 ώρες, μέχρι που οι δύο αντιπροσωπείες αποχώρησαν χωρίς να πουν το παραμικρό στους συγκεντρωμένους δημοσιογράφους». Λίγες ώρες αργότερα το ΥΠΕΞ εξέδωσε την παρακάτω λακωνική ανακοίνωση: «Ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών έλαβε χώρα σήμερα στην Κωνσταντινούπολη. Συμφωνήθηκε όπως ο επόμενος γύρος λάβει χώρα στην Αθήνα».

Σε χαμηλούς τόνους κινήθηκε και η τουρκική πλευρά μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών. Ο Ιμπραΐμ Καλίν σημείωσε στο Twitter: «Σήμερα ξεκίνησαν στην Κωνσταντινούπολη οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, οι οποίες είχαν να πραγματοποιηθούν εδώ και 4,5 χρόνια. Σε όλα τα προβλήματα η λύση είναι δυνατή και αυτή είναι η βούλησή μας, σύμφωνα με την ισχυρή ηγεσία του προέδρου μας. Η περιφερειακή ειρήνη και η σταθερότητα Είναι προς το συμφέρον όλων».

Ο «πάγος» έσπασε – Τι αναφέρουν οι ελληνικές διπλωματικές πηγές

Όπως υπογραμμίστηκε στο «Open TV», το συμπέρασμα του 61 γύρου των διερευνητικών επαφών είναι ότι ο «πάγος έσπασε», ενώ διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι «η συνάντηση δεν πήγε άσχημα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι περιμέναμε θαύματα από αυτόν τον γύρο επαφών».

Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας Παύλος Αποστολίδης, στάθηκε για πρώτη φορά απέναντι στον τούρκο επικεφαλής Σεντάτ Ονάλ. Σε ότι αφορά στην παρουσία του στενού συνεργάτη του Ερντογάν, Ιμπραΐμ Καλίν, η ελληνική πλευρά σχολιάζει ότι είναι απόδειξη του ενδιαφέροντος του προέδρου Ερντογάν, ωστόσο δεν σχολιάζει εάν αυτό είναι θετικό ή αρνητικό στοιχείο.

Ο επόμενος κύκλος διερευνητικών επαφών θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, πιθανότατα τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με το «OPEN TV», υπάρχει διάθεση από την πλευρά της Τουρκίας να προχωρήσουν οι ευρωτουρκικές σχέσεις, επομένως ο χρονικός ορίζοντας είναι μέχρι τον Μάρτιο.

Η Τουρκία θέλει να βάλει στο τραπέζι όλες τις διεκδικήσεις

Όπως αναφέρθηκε στο «Open TV», η τουρκική πλευρά έθεσε θέματα αποστρατικοποίησης και κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, αλλά η ελληνική πλευρά όλα αυτά τα θεωρεί «μονομερείς διεκδικήσεις και θέματα μή υφιστάμενα».

Η τουρκική πλευρά έχει δείξει αρκετές ημέρες την πρόθεσή της να βάλει προς συζήτηση, όλες τις διεκδικήσεις. Ο απόστρατος ναύαρχος Τζιχάτ Γιαιτζί, αρχιτέκτονας του τουρκολυβικού συμφώνου, μίλησε στο «OPEN TV» και ξεκαθάρισε με τον πιο σαφή τρόπο ότι η Τουρκία θα βάλει θέμα κυριαρχίας για 152 ελληνικά νησιά. «Εάν δεν επιλυθεί πρώτα αυτό το θέμα της κυριαρχίας των νησιών, κανένα ζήτημα, ούτε η υφαλοκρηπίδα ούτε κανένα άλλο, που θα έρθει προς συζήτηση, δεν μπορεί να επιλυθεί. Ακόμη και να τα συζητήσουμε, δεν θα καταλήξουμε πουθενά.

Εάν η Ελλάδα λέει «δεν συζητάω κανένα άλλο θέμα πέραν της υφαλοκρηπίδας», αυτή είναι μια εγωιστική προσέγγιση. Αλλιώς είτε γίνουν 61, είτε 161 συναντήσεις, λύση στο πρόβλημα δεν θα υπάρξει!», υποστήριξε ο απόστρατος τούρκος ναύαρχος.

Όπως τονίστηκε στο «OPEN TV», το θέμα των διερευνητικών επαφών δεν ήταν από τις κυρίαρχες ειδήσεις στην Τουρκία σήμερα. Τα τουρκικά μέσα δεν βρίσκουν, ωστόσο, κάτι αρνητικό για τον 61ο κύκλο των διερευνητικών επαφών. Αυτό το οποίο όμως υπερτονίζεται από την τουρκική πλευρά είναι ότι ο Ερντογάν κατέβασε το «βαρύ πυροβολικό» στις διαπραγματεύσεις, δηλαδή το δεξί του χέρι, Ιμπραΐμ Καλίν.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα η κίνηση αυτή δείχνει ότι ο πρόεδρος Ερντογάν:

  • ενίσχυσε τον διάλογο Ελλάδας Τουρκίας για να στείλει μήνυμα στη Ευρώπη
  • και ότι θέλει να ελέγχει απόλυτα όλο το διπλωματικό παρασκήνιο

Σύμφωνα με το «OPEN TV», το συμπέρασμα του 61ου γύρου διαπραγματεύσεων είναι ότι «οι δύο πλευρές συμφώνησαν πολιτισμένα ότι διαφωνούν. Δεν τα σπάσανε και η διάρκεια της συζήτησης δείχνει ότι μίλησαν για αρκετά ζητήματα». Η Τουρκία δεν μπορούσε, ωστόσο, να ρισκάρει να βγει κάτι αρνητικό από τη συζήτηση γιατί είναι αναγκασμένη να ακολουθήσει την οδό της διπλωματίας για να μην χαλάσει εκ νέου τις σχέσεις της με την ΕΕ.

Πώς αντιδρά η Ευρώπη – Διαφωνούν Γερμανία και Γαλλία

Το Βερολίνο χαιρετίζει τις απευθείας συνομιλίες των διερευνητικών επαφών που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Αντεμπάρ, η οποία πρόσθεσε πως το Βερολίνο στη διάρκεια της γερμανικής Προεδρίας στήριξε τη δυνατότητα τέτοιων συνομιλιών. Πάντως, σύμφωνα με την ίδια, στην παρούσα φάση δεν πρόκειται η Γερμανία να αναμιχθεί στη σχετική διαδικασία.

Από την πλευρά του ο γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, έκανε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέροντας ότι «οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ξεκίνησαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη. Υπάρχουν θετικές ενδείξεις, τις οποίες περιμέναμε εδώ και καιρό και οι οποίες δεν πρέπει να επιβαρυνθούν με νέες κυρώσεις τώρα. Έχουμε την προσδοκία πως τα σημάδια από την Άγκυρα θα διατηρηθούν».

Όπως μετέδωσε το «OPEN TV», κατά τη διάρκεια του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών, η συζήτηση για την Τουρκία ήταν ιδιαίτερα σύντομη. Σύμφωνα με του υπουργούς Εξωτερικών των 27, η Τουρκία άλλαξε στάση εξαιτίας

  • της απειλής για νέες βαρύτερες κυρώσεις από την ΕΕ,
  • της κακής οικονομικής κατάστασης της χώρας
  • και εν αναμονή της νέες αμερικανικής στάσης υπό την προεδρία Μπάιντεν

Από την πλευρά της η Γαλλία θέλει να παραμείνουν οι κυρώσεις πάνω στο τραπέζι, μέχρι να εξεταστεί εάν η νέα τουρκική στάση θα έχει διάρκεια.

Πηγή: OPEN TV, ethnos.gr

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...