Διακοπές χωρίς καραντίνα η νέα… τάση για το καλοκαίρι;

Η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες αναζητούν μία ευέλικτη στρατηγική για τουρισμό χωρίς καραντίνα και με διμερείς συμφωνίες, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt εκπρόσωποι της γερμανικής κυβέρνησης, επιδημιολόγοι και εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου έχουν εκπονήσει από κοινού μία στρατηγική για την προώθηση του τουρισμού με ανοιχτά σύνορα τους καλοκαιρινούς μήνες, η οποία θα συζητηθεί τη Δευτέρα, στην προσεχή τηλεδιάσκεψη της Άγκελα Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων.

Προφανής στόχος είναι να μην επαναληφθούν τα περσινά προβλήματα, που προκάλεσαν τεράστιες απώλειες εσόδων για τον τουριστικό κλάδο. Βασικός άξονας της νέας στρατηγικής είναι η επίγνωση ότι μία «υποχρεωτική καραντίνα» για τους Γερμανούς που επιστρέφουν από τουριστικούς προορισμούς είναι σχεδόν ανέφικτο να ελεγχθεί πλήρως.

Σημειώνεται ότι σήμερα ο κανόνας προβλέπει υποχρεωτική καραντίνα για όσους επιστρέφουν από ταξίδι στο εξωτερικό, με εξαίρεση ορισμένα κρατίδια όπως η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, όπου προβλέπεται ότι η υποχρεωτική καραντίνα εκπίπτει εφόσον ο ενδιαφερόμενος προσκομίσει αρνητικό τεστ.

Σύμφωνα πάντα με τη γερμανική εφημερίδα, η νέα στρατηγική προβλέπει ότι για τις περισσότερες χώρες η καραντίνα καταργείται και αρκεί ένα αρνητικό τεστ (μοριακό ή αντιγόνων), το οποίο κάθε επιβάτης θα πρέπει να κάνει το πολύ 48 ώρες πριν από την άφιξη στον προορισμό του, για να το παρουσιάσει κατά την επιβίβασή του.

Το αποτέλεσμα του τεστ, όπως και οι πιστοποιήσεις των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού στο μέλλον, θα αποτελούν τμήμα μίας νέας, πληρέστερης ψηφιακής μορφής της σημερινής φόρμας εντοπισμού επιβατών (PLF), η οποία θα είναι συμβατή και με άλλες εφαρμογές όπως η App του κορονοϊού για τα κινητά ή το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από το καλοκαίρι.

Επιπλέον, προβλέπεται η δυνατότητα διμερούς συνεργασίας με στόχο τη δημιουργία «ασφαλών διαδρόμων», για παράδειγμα με συγκεκριμένες πύλες εισόδου στα αεροδρόμια. Για ταξίδια σε περιοχές που δεν χαρακτηρίζονται «υψηλού κινδύνου» δεν θα απαιτείται κανένα περιοριστικό μέτρο, ούτε τεστ. Σήμερα πάντως, σύμφωνα με το επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, οι περιοχές αυτές είναι ελάχιστες: μερικές περιφέρειες της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Κροατίας, της Δανίας, της Φινλανδίας, αλλά και …οι Μπαχάμες.

«Να βρούμε μία ευρωπαϊκή λύση»

Προετοιμάζοντας τον συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο την Παρασκευή συναντήθηκαν στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και επίδοξος διάδοχος της Άγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία Άρμιν Λάσετ και ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Και οι δύο πολιτικοί ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το άνοιγμα των συνόρων, καθώς η Αυστρία ζει σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, ενώ η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία αποτελεί δημοφιλή προορισμό για Βέλγους, Ολλανδούς και Γάλλους τουρίστες, ιδιαίτερα για τα city breaks του Σαββατοκύριακου.

Σημειωτέον ότι ο Κουρτς κατά την παραμονή του στo Βερολίνο δεν συναντήθηκε με την ομόλογό του Μέρκελ, καθώς «δεν βρέθηκε χρόνος» για ένα ραντεβού. Πάντως οι δύο ηγέτες «συνομιλούν τηλεφωνικά τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα», διαβεβαιώνει η αυστριακή εφημερίδα Der Standard.

Πριν από τη συνάντηση με τον Άρμιν Λάσετ ο καγκελάριος της Αυστρίας φάνηκε αισιόδοξος και δήλωσε ότι «όσο δραματική είναι η κατάσταση που υπομένουμε σήμερα με την πανδημία, τόσο όμορφη θα είναι και η επιστροφή στην κανονικότητα, το καλοκαίρι».

Για να γίνει αυτό, τόνισε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, «είναι απαραίτητο να καταργήσουμε και πάλι τους συνοριακούς ελέγχους και την υποχρεωτική καραντίνα εντός ΕΕ, ώστε ο κόσμος να ανακτήσει και πάλι την ελευθερία να μετακινείται και να ταξιδεύει». Αντιδράσεις προκαλεί στη Βιέννη η απόφαση του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ να παρατείνει τους συνοριακούς ελέγχους στα σύνορα με το Τιρόλο, την πιο τουριστική επαρχία της Αυστρίας και μάλιστα λίγο πριν την έναρξη των διακοπών του Πάσχα.

Σύμφωνα πάντως με τον Κουρτς, ο Ζέεχοφερ τον διαβεβαίωσε κατά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο ότι οι συνοριακοί έλεγχοι θα αρθούν «το συντομότερο δυνατόν».

«Διακοπές χωρίς επαφές»

Διαφορετικό μοντέλο διακοπών προκρίνει η πρωθυπουργός του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας Μανουέλα Σβέζιγκ. Πρόκειται για το πιο τουριστικό κρατίδιο της πρώην Ανατολικής Γερμανίας στις ακτές της Βαλτικής Θάλασσας, πλούσιο σε φυσικές ομορφιές, αλλά με τους επαγγελματίες του τουρισμού σε απόγνωση λόγω πανδημίας.

Με αφορμή την άρση της υποχρεωτικής καραντίνας για τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τη Μαγιόρκα της Ισπανίας, η Σβέζιγκ δηλώνει στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF) ότι «ουδείς αντιλαμβάνεται γιατί οι διακοπές στη Μαγιόρκα είναι προτιμότερες, από επιδημιολογικής απόψεως, από τις διακοπές στην ίδια μας τη χώρα» και προτείνει στους Γερμανούς να κάνουν «διακοπές χωρίς κοινωνικές επαφές», για παράδειγμα νοικιάζοντας δωμάτιο ή εξοχική κατοικία στο Μεκλεμβούργο.

«Την περασμένη χρονιά είχαμε αρνητικές εμπειρίες με τις διακοπές στο εξωτερικό σε καιρούς πανδημίας, ενώ και με τα σημερινά δεδομένα είναι προτιμότερο να πάμε στο Ρόστοκ, παρά στη Μαγιόρκα», υποστηρίζει η Μανουέλα Σβέζιγκ.

Πηγή: Deutsche Welle

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...