Διαιρεμένη η ΕΕ για τις κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία – Τα σενάρια για τη Σύνοδο Κορυφής (video)

Μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταδίκασε σήμερα τη συνέχιση των «μονομερών ενεργειών» και της «εχθρικής ρητορικής» εκ μέρους της Τουρκίας, αλλά παραμένει διαιρεμένη όσον αφορά το αν θα επιβάλλει κυρώσεις κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 10ης Δεκεμβρίου.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις απέναντι στην συμπεριφορά της Αγκυρας», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Συμπληρώνοντας ότι «τείναμε το χέρι στην Τουρκία τον Οκτώβριο. Από τότε τα πράγματα δεν ήταν πολύ θετικά. Είδαμε πως υπήρξαν μονομερείς ενέργειες και εχθρική ρητορική. Θα συζητήσουμε κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 10 Δεκεμβρίου και είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα που διαθέτουμε εφόσον διαπιστώσουμε ότι δεν υπάρχει θετική εξέλιξη». «Πιστεύω ότι το παιγνίδι της γάτας και του ποντικού πρέπει να σταματήσει», προειδοποίησε.

Δεν ειπώθηκε για άλλη μια φορά η λέξη «κυρώσεις»

Όμως ο Σαρλ Μισέλ δεν είπε τη λέξη κυρώσεις, διότι κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, αντιτίθενται σ’ αυτές, είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας υπουργός και ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

«Οι κυρώσεις είναι ένα ζήτημα που εναπόκειται στα κράτη μέλη. Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε στο επόμενο Συμβούλιο της ΕΕ. Δεν μπορώ να προκαταλάβω το αποτέλεσμα της συζήτησης, αυτό που κάνω είναι να την προετοιμάζω και να προτείνω εναλλακτικές επιλογές», διευκρίνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ στη Ρώμη, όπου συμμετείχε σε μια συνάντηση.

Η ΕΕ είχε απευθύνει τον Οκτώβριο πρόταση ανοίγματος προς την Άγκυρα, η οποία συνοδευόταν από απειλή κυρώσεων, αν η Τουρκία δεν σταματούσε τις ενέργειές της που είχε ήδη καταδικάσει η ΕΕ. Τότε είχε ληφθεί η απόφαση να εξετασθεί η κατάσταση στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.

«Αν η Άγκυρα συνεχίσει τις παράνομες ενέργειες, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας», είχε προειδοποιήσει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου.

Στην Κομισιόν ανατέθηκε να επεξεργασθεί τις οικονομικές κυρώσεις και αυτές είναι έτοιμες «να χρησιμοποιηθούν άμεσα», είχε διευκρινίσει.

Η επιθετική συμπεριφορά της Άγκυρας και η πολιτική της των τετελεσμένων σε περιφερειακές κρίσεις, κυρίως στη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, καταδικάσθηκαν την Τρίτη από τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κατά την τελευταία συνάντησή του με τους ομολόγους του του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία, μέλος της Συμμαχίας, προσκλήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες «να επιστρέψει σε μια συμπεριφορά συμμάχου».

Τι αναφέρουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι για τις αποφάσεις στη Σύνοδο

Για την επιβολή κυρώσεων, ωστόσο, στους κόλπους της ΕΕ απαιτείται ομοφωνία. Η Γερμανία μπλοκάρει μέχρι τώρα την υιοθέτησή τους με την ελπίδα ότι θα βρεθεί μια συμφωνία για να «αναπτυχθεί μια πραγματικά εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε τη λύπη του για τον εκβιασμό με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που ασκείται από την Τουρκία στα κράτη μέλη.

Η Τουρκία έχει υποδεχθεί στο έδαφός της σχεδόν 4 εκατομμύρια Σύρους, που έχουν εκτοπισθεί εξαιτίας της σύγκρουσης στη χώρα τους, και έχει απειλήσει επανειλημμένα ότι «δεν θα συγκρατήσει αυτούς που θέλουν να φύγουν» για να φθάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θα υπάρξουν αποφάσεις κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής (στις 10 Δεκεμβρίου), όμως η έκτασή τους δεν έχει ακόμη αποφασισθεί», διαβεβαίωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαίοι αξιωματούχοι. «Θα πρέπει να δούμε ποιες θέσεις θα πάρουν η Γερμανία και η Πολωνία», εξήγησε ένας υπουργός.

Τα τρία σενάρια για τη Σύνοδο Κορυφής

Σύμφωνα με διπλωμάτη των Βρυξελλών, που επικαλείται το Έθνος, τρία σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι σχετικά με την στάση που θα κρατήσει η ΕΕ απέναντι στην Τουρκία.

  • Το πρώτο είναι οι light κυρώσεις, όπου θα μπορούσε να είναι καταρχάς η ικανοποίηση του κυπριακού αιτήματος για προσθήκη ονομάτων στη λίστα για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε αυτό το πνεύμα, θα μπορούσε να ξεκινήσει και μια λίστα κυρώσεων κατά προσώπων και οντοτήτων (εταιριών, πλοίων κλπ) για την Ελλάδα. Γι’ αυτό αναζητείται τρόπος και νομική φόρμουλα, γιατί δεν υπάρχουν γεωτρήσεις στην Ελλάδα.
  • Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπάνω, η Ελλάδα θα μπορούσε να επιδιώξει να υπάρξει εντολή προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο Μπορέλ να ετοιμάσει γραπτώς τις επιλογές για τα μέτρα κατά της Τουρκίας -και τις κυρώσεις. Προτάσεις για μέτρα είχε ήδη προτείνει ο Ζοζέπ Μπορέλ στο Συμβούλιο του Βερολίνου τον Αύγουστο, αλλά δεν ήταν επίσημο και ήταν μόνο προφορική κουβέντα. Αυτό θα πρέπει να γίνει γραπτώς, προκειμένου να έχει και διπλωματική ισχύ. Σε αυτές τις προτάσεις, μπορεί να ενταχθεί και η αναστολή της τελωνειακής ένωσης.
  • Σε σχέση με τις επιδιώξεις της Ελλάδας, η διπλωματική πηγή δήλωσε ότι γίνονται επαφές και σε επίπεδο πρωτευουσών και τηλεδιασκέψεις με τον Πρόεδρο Μισέλ. Το βέβαιο είναι ότι η οποιαδήποτε συζήτηση περί θετικής ατζέντας με την Τουρκία είναι «εκτός τόπου και χρόνου», όπως είπε. «Υποθέτω ότι καταλήξουμε: είχαμε κάνει προσφορά, ενδιαφερόμαστε καλή σχέση, υπό προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα έχει συμπεριφορά που συνάδει με αυτή τη σχέση», τόνισε. Η διπλωματική πηγή τόνισε ότι «οι κυρώσεις για μας δεν είναι αυτοσκοπός. Δεν είναι στρατηγικός στόχος να τιμωρήσουμε την Τουρκία, αλλά να συνεργαστούμε».

Μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι οι «συνήθεις ύποπτοι», δηλαδή Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Μάλτα δεν επιθυμούν κυρώσεις. Η Πορτογαλία δεν έχει ακόμη εκδηλωθεί για το ζήτημα. Από την άλλη, Γαλλία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Σλοβενία και Σλοβακία είναι υπέρ σκληρής απάντησης, αλλά και Βέλγιο και Ιρλανδία θεωρούν ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν είναι ανεκτή. Σημείωσε ότι Δανία, Εσθονία, Σουηδία και Βαλτικές χώρες είναι αδιάφορες για το θέμα και θα δεχθούν κάθε απόφαση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Έθνος

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...