Διαφωνούν οι ειδικοί για το άνοιγμα των σχολείων – Χωρίς απόφαση η συνεδρίαση, τα πιθανά σενάρια

Χωρίς απόφαση για την ημερομηνία ανοίγματος των σχολείων έληξε την Τρίτη (29/12) η συνεδρίαση της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας, με βασικό χαρακτηριστικό τις διαφωνίες των συμμετεχόντων που μετέθεσαν για το νέο έτος τις σχετικές εισηγήσεις.

Παρά τις εκτιμήσεις που υπήρχαν ότι οι ειδικοί θα αποφάσιζαν σήμερα την ημερομηνία έναρξης των σχολείων, ορίστηκε νέο ραντεβού στις 4 Ιανουαρίου έτσι ώστε να εξεταστούν τα τότε επιδημιολογικά δεδομένα της πανδημίας του κορονοϊού, βάσει των οποίων οι μαθητές θα μπορούν να επιστρέψουν στα σχολεία με ασφάλεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πλειονότητα των μελών της Επιτροπής τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου 2021, ημερομηνία που έχει ανακοινωθεί από τις αρχές του Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, το επικρατέστερο σενάριο,είναι να ανοίξουν πρώτα τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία μετά τις γιορτές, δηλαδή στις 8 Ιανουαρίου εφόσον τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι ικανοποιητικά και στη συνέχεια, ίσως και 15 ημέρες αργότερα, να ανοίξουν και τα γυμνάσια και τα λύκεια.

Σχετικά με τα λύκεια υπάρχει ο μεγαλύτερος προβληματισμός, σχεδόν των μισών ειδικών της επιτροπής. Πάντως η νέα σημερινή αύξηση κρουσμάτων αποθάρρυνε τους ειδικούς από το να πάρουν αποφάσεις, ζητώντας πίστωση χρόνου για να δουν πώς θα εξελιχθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών.

Διαφωνίες και πιθανές ημερομηνίες

Στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων φαίνεται να υπάρχει διχογνωμία για το ζήτημα των σχολείων. Ορισμένοι πιστεύουν πως τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας δεν επιτρέπουν το άνοιγμά τους, καθώς η επαναλειτουργία των σχολείων θα αυξήσει και την κινητικότητα, μεγαλώνοντας τον κίνδυνο για πισωγύρισμα.

Άλλη ομάδα θεωρεί πως τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν μετά τις γιορτές, στις 8 ή τις 11 Ιανουαρίου, προτάσσοντας ως επιχειρήματα ότι τα παιδιά δεν νοσούν βαριά καθώς και ότι βρίσκονται πολύ καιρό μακριά από το φυσικό τους περιβάλλον, κάτι που τα επιβαρύνει ψυχολογικά.

Προκρίνεται η 8η Ιανουαρίου από την κυβέρνηση

Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, τα σχολεία παραμένουν κλειστά μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η βασική κατεύθυνση του υπουργείου είναι να ανοίξουν τα σχολεία βάσει του σχεδιασμού αυτού, εφ’ όσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης στη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό, είπε για τα σχολεία, ότι η επαναλειτουργία των σχολείων παραμένει προτεραιότητα και ότι τα σχολεία θα είναι από τα πρώτα που θα επαναλειτουργήσουν. «Δεν είναι μία απόφαση που λαμβάνεται ελαφρά την καρδία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο τρόπος που θα αντιδράσουν οι πολίτες στα μέτρα της Πρωτοχρονιάς, αλλά και τα επιδημιολογικά δεδομένα θα είναι αυτά που θα καθορίσουν τις εισηγήσεις των ειδικών στον  πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα πάρει και την τελική απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...