Σαφή διαχωριστική γραμμή με τη διστακτικότητα στο ζήτημα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας χάραξε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο κριτικός τόνος του οποίου κατά της Ευρώπης επί του συγκεκριμένου προκάλεσε μεγάλη αίσθηση κατά την ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση του προϋπολογισμού.
«Η αποσταθεροποιητική στάση της Τουρκίας σε Συρία, Λιβύη και στη Μεσόγειο, απειλεί συνολικά την Ευρώπη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Η υποδαύλιση θρησκευτικού φανατισμού στην καρδιά της Ευρώπης, η απειλή με πόλεμο κατά κράτους μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αν ασκήσει το δικαίωμα για 12 ναυτικά μίλια, η στρατικοποίηση ως μέθοδος επίλυσης διαφορών αποτελούν μείζονα πρόκληση για το σύστημα αξιών που εκπροσωπεί η Ε.Ε και ο δυτικός κόσμος», είπε ο κ. Δένδιας.
Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τις οποίες περιέγραψε ως κέρδος καθώς ουδέποτε στο παρελθόν είχαν υπάρξει τέτοιες αναφορές υποστήριξε, ωστόσο, ότι ουδέποτε η κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι αυτά αρκούν.
«Πιστεύουμε ότι έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στη λήψη αποφάσεων για την Τουρκία. Εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια σταθερά με υπομονή και επιμονή», πρόσθεσε.
Φωτογραφίζοντας τη Γερμανία ο κ. Δένδιας έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στις χώρες που επιλέγουν την ήπια αντιμετώπιση της Τουρκίας λέγοντας ότι η μη λήψη μέτρων αποτελεί μήνυμα ενθάρρυνσης στο αντιευρωπαϊκό και μη εκσυγχρονιστικό τμήμα της τουρκικής κοινωνίας.
«Αν η παρούσα αλλαλάζουσα τουρκική πολιτική κριθεί επιτυχής, τότε όσοι πιστεύουν μέσα στην Τουρκία στις αξίες της ειρήνης και της ασφάλειας και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε σύγκληση με την Ευρώπη μένουν μετέωροι και προδομένοι από την Ευρώπη», είπε.
Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος και αναφερόμενος στο εμπάργκο όπλων ο κ. Δένδιας αναρωτήθηκε πως μπορεί να εμφανίζεται η Ευρώπη ότι ανέχεται την απειλή πολέμου κατά μελών της ευρωπαϊκής οικογένειας.
Στην κριτική της αντιπολίτευσης περί ήττας ο κ. Δένδιας κατέληξε λέγοντας ότι η κυβέρνηση κι ο πρωθυπουργός είχαν απόλυτη γνώση που πήγαιναν τα πράγματα.
«Δεν είχαμε καμία ψευδαίσθηση. Θα θέλαμε κάτι καλύτερο αλλά δεν εκπλαγήκαμε. Ξέραμε και από ποια κράτη θα κρατήσουν ποια στάση. Εμείς παραμένουμε πάντα ανοιχτοί σε διάλογο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Οφείλει η Τουρκία να αποδείξει εμπράκτως ότι προσυπογράφει τέτοιο διάλογο», κατέληξε.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δει να γίνονται βήματα μπροστά, παρότι η Σύνοδος Κορυφής δεν επέβαλε κυρώσεις στην Άγκυρα, ενώ λίγο αργότερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ευχαριστούσε τους Ευρωπαίους που σκέφτηκαν «λογικά».
Πριν από τη Σύνοδο Κορυφής ο Νίκος Δένδιας είχε κάνει επίθεση στην Τουρκία τόσο στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ, όσο και στην τριμερή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Ιορδανίας (Αϊμάν Αλ Σαφάντι) και Κύπρου (Νίκος Χριστοδουλίδης) στο Αμμάν. Νωρίτερα ο έλληνας ΥΠΕΞ τα είχε βάλει και με το Βερολίνο για τη στάση του.
Πηγή: altsantiri.gr