ΔΕΣΦΑ: Μεγαλύτερη κατανάλωση φυσικού αερίου για την Ελλάδα το 2020

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, η Ελλάδα παρουσίασε αυξητική τάση στην κατανάλωση φυσικού αερίου το 2020 και συγκεκριμένα κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2020. Στον ίδιο χρόνο, καταγράφηκε επίσης αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ κατά 420% σε σύγκριση με το 2019.

Σύμφωνα με το ΔΕΣΦΑ, οι ανάγκες της ελληνικής αγοράς καλύφθηκαν κατά το ήμισυ (48%) με Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (ΥΦΑ-LNG) από τον Τερματικό Σταθμό στη Ρεβυθούσα, καθώς από τα 4 δισ. κυβικά μέτρα (κ.μ) που ήταν η εγχώρια κατανάλωση το διάστημα Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2020, τα 2,2 δισ. κ.μ. είναι αεριοποιημένες ποσότητες από τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας.

Στη Ρεβυθούσα έχουν προσεγγίσει για να εκφορτώσουν 40 δεξαμενόπλοια, τα οποία μετέφεραν φορτία από 6 διαφορετικές χώρες παραγωγούς LNG. Την πρωτοκαθεδρία στην προέλευση του ΥΦΑ που είχε πέρυσι η Αλγερία, κατέλαβαν φέτος οι ΗΠΑ με ποσοστό 50% και αύξηση της τάξης του 420% σε σύγκριση με το 2019. Σημαντική θέση κατέχουν, επίσης, το Κατάρ (25%) και η Νιγηρία (12%), ενώ ακολουθούν η Αλγερία (6%), η Νορβηγία (4%) και η Αίγυπτος (3%).

Το 52% της κατανάλωσης καλύφθηκε από αέριο που εισήχθη στη χώρα μέσω των υφιστάμενων αγωγών στα ελληνοτουρκικά σύνορα στους Κήπους Έβρου (0,3 δισ. κ.μ) και στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα κοντά στο Σιδηρόκαστρο Σερρών (2 δισ. κ.μ).

Ο ΔΕΣΦΑ τονίζει ακόμη ότι:

  • Για ακόμα μία χρονιά, επιβεβαιώνεται έμπρακτα ο ρόλος της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, καθώς εξακολουθεί να παρατηρείται συνεχής και συστηματική αύξηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου που εξάγονται στη Βουλγαρία. Συγκεκριμένα, το πρώτο ενιάμηνο του 2020 ποσότητες φυσικού αερίου 0,6 δισ. κ.μ. εξήχθησαν από το Σημείο Εξόδου του Σιδηροκάστρου προς Βουλγαρία.
  • Οι ηλεκτροπαραγωγοί κατανάλωσαν τις μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου, καλύπτοντας το 66% της ζήτησης κι ακολούθησαν οι οικιακοί καταναλωτές κι οι επιχειρήσεις μέσα από τα δίκτυα διανομής, καταναλώνοντας το 18%, ενώ το 16% ζητήθηκε από τις εγχώριες βιομηχανίες που συνδέονται απευθείας στο σύστημα υψηλής πίεσης του ΔΕΣΦΑ.
  • Οι υποδομές του ΔΕΣΦΑ συνέβαλαν ουσιαστικά στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας του φυσικού αερίου και στην ασφάλεια εφοδιασμού. Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και του καθεστώτος πρόσβασης τρίτων (Third Party Access TPA), βάσει του οποίου λειτουργεί ο ΔΕΣΦΑ, ενισχύει τον ανταγωνισμό τιμών. Η πρόσβαση τρίτων (TPA) διέπεται από τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της εθνικής νομοθεσίας και σημαίνει ανοιχτή πρόσβαση σε οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο μέρος.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...