Δερμιτζάκης για κορονοϊό: Η Ελλάδα πρέπει να αρχίσει να «ανοίγει» συντεταγμένα (video)

Την άποψη ότι σιγά σιγά η χώρα πρέπει να αρχίσει να επιστρέφει σε μια μορφή κανονικότητας και να ανοίγουν διάφοροι τομείς εξέφρασε την Τετάρτη ο Μανώλης Δερμιτζάκης μιλώντας στο MEGA.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, δεν έχουμε δει όλο το αποτέλεσμα των γιορτών, καθώς τα Θεοφάνια δεν έχει φανεί ακόμα πόση επίπτωση είχαν.

«Υπάρχει το ρίσκο να έχουμε κάποια μεγάλη επίπτωση, όμως το καλό στοιχείο με αυτό είναι ότι είναι ‘μια μέρα’, όποτε αν δούμε μια αύξηση των κρουσμάτων για εκείνη τη μέρα, ελπίζω να μην σταθεροποιηθεί μεγάλη αλλά να μειωθεί πάλι και λόγω του νέου lockdown».

Για το άνοιγμα του λιανεμπορίου ανέφερε ότι «νομίζω ότι θα πρέπει να ‘ανοίγει’ η Ελλάδα καθώς δεν είναι πολύ κλειστή και το lockdown αυτό δεν αποδίδει όπως πρέπει και επειδή δεν λειτουργεί όπως πρέπει μιλάμε για μεταδόσεις που γίνονται μέσω ‘παρανομιών’ των κανόνων του lockdown. Πρέπει να δοθεί στον κόσμο μια συντεταγμένη έξοδος η οποία να του επιτρέπει να κάνει κάποιες δραστηριότητες».

«Πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία προσεκτικά με κανόνες»

Σχετικά με το σχολεία συμπλήρωσε πως «είναι καλό που ανοίγουν» και τόνισε πως ελπίζει ότι θα ανοίξουν και τα γυμνάσια και τα λύκεια καθώς αυτό χαλαρώνει κάπως την οικογένεια.

«Δεν λέω να βγαίνουμε έξω, να πηγαίνουμε σε μπαρ και να διασκεδάζουμε», διευκρίνισε. Μιλάω «για κάτι πολύ συντεταγμένο, πολύ προσεκτικά και πάντα πολύ αυστηρά με μάσκα, αποστάσεις και υγιεινή χεριών».

Πώς θα προχωρήσει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα

Σχετικά με τους εμβολιασμούς σημείωσε ότι «η υπεροργάνωση δεν κάνει καλό», σχολιάζοντας παράλληλα και το σχέδιο εμβολιασμού του Ισραήλ.

«Χρειάζεται να βάλουμε κάποιους βασικούς κανόνες και από ‘κει και πέρα να γίνονται εμβολιασμοί μαζικά, διότι όταν προσπαθούσε να προτεραιοποιήσουμε την κάθε λεπτομέρεια καθυστερούμε πάρα πολύ για να βρούμε τον τρόπο και τη σειρά να γίνει αυτό.

Για παράδειγμα, αν γινόντουσαν όλα τα εμβόλια την ημέρα που τα πήραμε και δεν είχαμε μετά από 21 μέρες για τους ίδιους, θα είχαμε πρόβλημα.

Άρα θα πρέπει να γίνει με τέτοιο ρυθμό που να ταιριάζει με την διαθεσιμότητα της δεύτερης δόσης από μια άλλη παρτίδα η οποία θα φτάσει».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «η Ελλάδα ξεκινάει αργά ενώ θα πρέπει να είναι έτοιμη η κυβέρνηση να αυξήσουμε τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε τον εμβολιασμό.

Να μπορούμε δηλαδή μετά τον Μάρτιο – Απρίλιο που θα έρθουνε πολλές δόσεις μαζί, να γίνει ένας μαζικός εμβολιασμός».

Σημείωσε ότι δεν χρειάζεται να φτάσουμε στον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού καθώς λόγω του εποχιακού μειώνεται το R0, η βάση του ρυθμού μετάδοσης, ανεξάρτητα από τα μέτρα που παίρνουμε εμείς.

«Λόγω καλοκαιριού θα έχουμε χτίσει ισχυρότερο τείχος ανοσίας»

Και συνέχισε ο κ. Δερμιτζάκης λέγοντας ότι «από τη στιγμή που μειώνεται το καλοκαίρι λόγω του ήλιου και της θερμοκρασίας αλλά και του γεγονότος ότι κάνουμε περισσότερες δραστηριότητες εκτός χρειαζόμαστε λιγότερο ποσοστό του πληθυσμού για να φτάσουμε σε αυτή την ασπίδα ανοσίας».

Την άνοιξη, τόνισε, πρέπει να κάνουμε μαζικά εμβολιασμούς και να σιγουρευτούμε ότι δεν θα μας λείψουν βασικά πράγματα, όπως σύριγγες.

«Το πιστοποιητικό δεν αφορά υποχρεωτικό εμβολιασμό»

Σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού μίλησε και ο δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης, ο οποίος ανέφερε ότι αν όντως υλοποιηθεί ένα τέτοιου είδους πιστοποιητικό τα αντανακλαστικά ευαισθησίας μας σε ότι αφορά την υποχρεωτικότητα δεν είναι δικαιολογημένα σε αυτή τη φάση.

Αφενός διότι δεν έχει πάρει την τελική του μορφή και αφετέρου διότι ξεκαθαρίστηκε ότι δεν αφορά υποχρεωτικότητα.

«Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επιβληθεί οποιαδήποτε υποχρεωτικότητα για οποιοδήποτε εμβόλιο», τόνισε ο δικηγόρος.

Η συγκεκριμένη εισήγηση για πιστοποίηση δεν αφορά περιορισμό, αφορά το πράσινο φως σε αυτούς που μπορούν αν μη τι άλλο να μην έχουν κανένα περιορισμό, διευκρίνισε.

«Δεν το αντιλαμβανόμαστε ως κάτι η έλλειψη του οποίου περιορίζει, αλλά ως κάτι του οποίου η παρουσία ελευθερώνει» σχολίασε ο κ. Δερμιτζάκης.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...