Δερμιτζάκης για κορονοϊό: Φοβάμαι μη γίνουμε Ιταλία με 6.000 κρούσματα τη μέρα (video)

Τον φόβο να βρεθούμε στη θέση που είχε βρεθεί η Ιταλία στο πρώτο κύμα της πανδημίας και να έχουμε 5.000 και 6.000 κρούσματα την ημέρα, εξέφρασε ο Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ο καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης παραδέχθηκε σε σχετική ερώτηση που του έγινε ότι «βεβαίως και φοβάμαι ότι μπορούμε να δούμε 5.000 με 6.000 κρούσματα την ημέρα, άσχετα με τα τεστ, και η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου. Τα νούμερα που βλέπουμε τώρα είναι πριν τα τελευταία μέτρα. Θα πρέπει να δούμε μείωση με τα μέτρα και όχι σταθεροποίηση. Ενδεχόμενη σταθεροποίηση δε θα είναι αρκετή».

Όσο για το τι σημαίνει «εκτός ελέγχου».

«Σημαίνει αυτό που βλέπαμε στην Ιταλία το Μάρτιο… Μπορεί να τα ξαναδούμε αυτά και στην Ιταλία, μπορούμε να τα δούμε και στην Ελλάδα.

Φοβάμαι για παράδειγμα να μην υπάρχει χωρητικότητα για ΜΕΘ στους ασθενείς με κορονοϊό… H Ελλάδα απόλυτα βρίσκεται στην πορεία των χωρών που βρίσκονταν άλλες χώρες πριν δύο με τρεις εβδομάδες και αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα», σημείωσε ο κ. Δερμιτζάκης και συνέχισε:

«Είμαστε δύο με τρεις εβδομάδες πίσω από την Ευρώπη, όπως είπα. Αυτό δεν συμβαίνει επειδή εδώ γίνεται κάτι καλύτερα από άλλες χώρες, ίσως λόγω καιρού, ίσως και λόγω ιδιοσυγκρασίας των πολιτών έχει καθυστερήσει να ‘φύγει’ ο ιός.  

Έχουμε διπλασιασμό κρουσμάτων μέσα σε μια εβδομάδα από 600 κάτι σε 1259 χθες. Μπορεί να φτάσουμε σε όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη. Είμαστε δυο βήματα μπροστά».

Κλείνοντας, ο καθηγητής στάθηκε στη σημασία του να υπάρξει συλλογική προσπάθεια και συμμετοχή στην τήρηση των μέτρων.

«Εδώ που είμαστε τώρα αυτό που πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι είναι να κτίσουμε τη συνείδηση που είπε ο κ. Τσιόδρας… Η διαφορά των τέλειων μέτρων με τα σημερινά είναι πολύ μικρή. Οι πολίτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν τη δική τους προσωπική συμμετοχή.

Ο ένας δρόμος είναι να βρεθεί μοντέλο πολυπαραγοντικό και με μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στα μέτρα όπως πχ την αφομοίωση του μέτρου της μάσκας στους πολίτες. Ο δεύτερος είναι το lockdown».  

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...