
«Όταν η Ελλάδα αποφασίσει να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη και στην Κρήτη τότε αυτό προφανώς θα αφορά και στο ανατολικό κομμάτι και όχι μόνο στο νότιο», είπε από τη Βουλή ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, επιβεβαιώνοντας ότι είναι ειλημμένη η απόφαση των Αθηνών για επέκταση και σε αυτό το τμήμα.
Πιο αναλυτικά, σε κλίμα εθνικής ομοψυχίας, λίγες ημέρες πριν την έναρξη του νέου γύρου διερευνητικών επαφών με την Τουρκία στις 25 Ιανουαρίου, ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο. Σε συνέχεια της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών στην οποία προέβη η χώρα μας με την Ιταλία στις 9 Ιουνίου 2020.
«Είναι η πρώτη επέκταση εθνικού χώρου από το 1947», επεσήμανε ανοίγοντας στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών και με δεδομένη τη θετική στάση των κομμάτων, μίλησε για την ιστορικότητα των στιγμών.
Επόμενο βήμα της κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών σύμφωνα με όσα είχε πει ο κ. Δένδιας στην επιτροπή, είναι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια νοτίως της Κρήτης. Οι σχετικές μελέτες έχουν ξεκινήσει, σημείωσε, αποφεύγοντας ωστόσο να αποκαλύψει το ακριβές χρονοδιάγραμμα.
«Για το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στην Κρήτη έχει τοποθετηθεί εδώ και πολλούς μήνες ο πρωθυπουργός και φυσικά περιλαμβάνεται και το ανατολικό κομμάτι της Κρήτης», είπε ο κ. Δένδιας και μετά τη σχετική αναφορά του Γιώργου Κατρούγκαλο από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, επεσήμανε ότι δεν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και υπουργείου και για τα ζητήματα της υφαλοκρηπίδας, των μη οριοθετημένων ζωνών κλπ.
«Καταλαβαίνω ότι κάποιοι θέλουν να το εμφανίσουν ως απόκλιση αλλά δεν υπάρχει», είπε και υπογράμμισε ότι σε ότι αφορά στην ερμηνεία που δόθηκε σε τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα διαπραγματευόταν τα χωρικά ύδατα αυτό αντιβαίνει την λογική. «Κανείς δεν θα διαπραγματευόταν τα χωρικά ύδατα γιατί είναι θέμα κυριαρχία», τόνισε.
Στη συζήτηση που ολοκληρώνεται την Τετάρτη (20/01) αναμένεται να τοποθετηθούν ο πρωθυπουργός και πολιτικοί αρχηγοί. Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου Πελάγους και των Ιονίων Νήσων ως το Ακρωτήριο Ταίναρο στην Πελοπόννησο, προβλέπει μεταβολή /αύξηση των ορίων της επικράτειας και από το Σύνταγμα απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία 151 βουλευτών.
Η ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Τετάρτη (20/01). Την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στηρίζουν όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ που ψηφίζει «παρών».
Υπενθυμίζεται ότι με ευρύτατη πλειοψηφία εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την αρμόδια επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας της Βουλής το νομοσχέδιο για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο Πέλαγος στα 12 ναυτικά μίλια. Σε συνέχεια της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών στην οποία προέβη η χώρα μας με την Ιταλία στις 9 Ιουνίου 2020.
«Η Ελλάδα διατηρεί ακέραιο το δικαίωμα επέκτασης χωρικών υδάτων στα 12 μίλια όπου έχει δικαίωμα», είχε πει την προηγούμενη εβδομάδα ο Νίκος Δένδιας. «Είναι μια ιστορική στιγμή για τη χώρα μας. Η Ελλάδα επιδιώκει την ασφάλεια στο Αιγαίο», είχε αναφέρει μία ημέρα νωρίτερα.
Πηγή: altsantiri.gr