Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι στην Αθήνα είχε την Πέμπτη (14/01) ο Νίκος Δένδιας και αναφέρθηκε, εκτός των άλλων στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία (ξεκινούν στις 25 του μήνα), υπογραμμίζοντας: «Είναι ανάγκη να απέχει η Άγκυρα από προκλητικές ενέργειες».
«Διερευνητικές με Τουρκία μόνο για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα», είχε πει, άλλωστε, από την Πορτογαλία την Τετάρτη (13/01), ότι δηλαδή τόνισε από την ίδια χώρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης.
«Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία είναι στρατηγικοί εταίροι», υπογράμμισε ο Μπουγιάρ Οσμάνι.
Πιο αναλυτικά…
«Δεν μπορούμε επιτρέψουμε τη δημιουργία ενός κενού σταθερότητας στην περιοχή» των Δυτικών Βαλκανίων, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας, ενώ προειδοποίησε ότι «το κενό θα μπορούσε εύκολα να καλυφθεί από άλλες μη ευρωπαϊκές δυνάμεις που είναι υπέρ του αναθεωρητισμού».
«Η Ελλάδα ιστορικά, αλλά και ενεργά υποστηρίζει τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και την ενταξιακή τους προοπτική», σημείωσε και συνέχισε: «Βέβαια βάσει των αιρεσιμοτήτων, της αξιοκρατίας και της μεθοδολογίας της ΕΕ. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Η Ευρώπη έχει την υποχρέωση να διατηρήσει την ευρωπαϊκή διεύρυνση στο τραπέζι».
Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσφέρει τεχνική βοήθεια για να στηρίξει τις προσπάθειες των Δυτικών Βαλκανίων για ένταξη στην ΕΕ, υπογράμμισε όμως ότι «πρέπει να έχουμε εφαρμογή πλήρη συνεπή και καλή τη πίστει της Συμφωνίας των Πρεσπών για να υπάρξει πρόοδος».
«Δυο χρόνια μετά τη θέση σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών, αναγνωρίζουμε ότι έχει γίνει πολύ μεγάλη προσπάθεια στην εφαρμογή της. Αλλά βεβαίως απαιτείται μεγαλύτερη πρόοδος», επεσήμανε.
Συγκεκριμένα, ανέφερε χρειάζεται προσπάθεια όσον αφορά στην υλοποίηση και τη συνεπή χρήση του ονόματος και των ορολογιών από όλα τα δημόσια όργανα και τους ιδιωτικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένων και των ιστοσελίδων. Χρειάζεται ακόμη προσπάθεια για την εξάλειψη, την εκρίζωση του προβλήματος της αρχαιοποίησης, την αφαίρεση του ήλιου της Βεργίνας από όλους τους δημόσιους χώρους και τις δημόσιες χρήσεις.
«Αυτό που είναι ξεκάθαρο στη Συμφωνία των Πρεσπών είναι η σαφήνεια για το τι έχει συμβεί στην αρχαιότητα», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι είναι ξεκάθαρο και έχει γίνει δεκτό από τη Βόρεια Μακεδονία ότι δεν ήταν στην εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δεν ήταν παρόντες στα Γαυγάμηλα και σε άλλες ιστορικές στιγμές.
«Μεταξύ φίλων πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και ανοιχτοί», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο καλύτερος σύμμαχος της Βόρειας Μακεδονίας, μπορεί να είναι ο καλύτερος φίλος της. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με σημαντικά συμφέροντα στη σταθερότητα στην περιοχή και μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η δική σας ευημερία».
Όπως υπενθύμισε, οι δύο χώρες έχουν κοινά σύνορα, ενώ η Ελλάδα έχει καλωσορίσει τη Βόρεια Μακεδονία σαν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και πραγματοποιεί αποστολές για την αστυνόμευση του εναερίου χώρου της. Ευχαρίστησε μάλιστα τη γειτονική χώρα «για την ευθυγράμμιση της χώρας σας στην κοινή θέση της ΕΕ σε σχέση με την Τουρκία». «Έχει σημειωθεί και εκτιμάται ιδιαιτέρως το γεγονός αυτό από την Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Τουρκία και οι διερευνητικές
Όσον αφορά στην περιφερειακή ανάπτυξη, υπογράμμισε τη σημασία της συμφωνίας με την Αλβανία για παραπομπή της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, πάντα στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας.
Αναφερόμενος δε στην έναρξη των διερευνητικών συζητήσεων με την Τουρκία για το θέμα της ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, σημείωσε ότι αυτό πρέπει να γίνει βάσει των ίδιων αρχών. «Υπογραμμίζω τη σημασία να υπάρξει μια ομαλή συνέχιση των συζητήσεων και η ανάγκη να απέχει από προκλητικές ενέργειες η Τουρκία», υπογράμμισε…
Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις σημαντικές δυνατότητες στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και τόνισε ότι αυτό πήγε σήμερα ένα βήμα παραπέρα με τις υπογραφές των τριών μνημονίων κατανόησης στον τομέα της Διπλωματικής Εκπαίδευσης, στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, καθώς και τις επενδύσεις μεταξύ του Enterprise Greece και του αντίστοιχου φορέα της Βόρειας Μακεδονίας Invest North Macedonia.
«Πρέπει να ενθαρρύνουμε περισσότερο το εμπόριο και τις επενδύσεις. Αυτές με τις σειρά τους έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και ευημερία και στις δύο χώρες, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε.
Επεσήμανε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια στα πλαίσια της ΕΕ να παρέχει υποστήριξη στην προμήθεια των εμβολίων κατά του κορονοϊού στη Βόρεια Μακεδονία και δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια αυτή, ενώ και ο πρωθυπουργός είναι πολύ δραστήριος στον τομέα αυτό.
Σημείωσε τέλος ότι όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα διοργανωθεί στην Ελλάδα το Δεύτερο Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, κάτι το οποίο «θα είναι προς όφελος των λαών μας, των χωρών μας, της ευρύτερης περιοχής, αλλά και της Ευρώπης εν γένει».
Οσμάνι: Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία είναι στρατηγικοί εταίροι
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη θέση που έχει επί της αρχής να στηρίξει τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίας και την έναρξη των διαπραγματεύσεων της χώρας του.
«Εκτιμούμε τη στήριξή σας. Αυτό αποτελεί τη βάση για μια μακρά φιλία μεταξύ μας», ανέφερε και συνέχισε: «Αναμένουμε μεγάλη στήριξη από τους φίλους μας στην Ελλάδα στον αγώνα μας για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».
«Η Βόρεια Μακεδονία και η Ελλάδα είναι στρατηγικοί εταίροι και με τη δέσμευση στην υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε και να ενισχύουμε τη στρατηγική αυτή εταιρική σχέση», τόνισε ακόμα…
Στις διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών Ελλάδας & Βόρειας Μακεδονίας. Πολιτικές & οικονομικές σχέσεις, συνεργασία στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ευρωπαϊκά & περιφερειακά θέματα στην ατζέντα. pic.twitter.com/7SXaBPdSgj
— Nikos Dendias (@NikosDendias) January 14, 2021
Όπως υπογράμμισε πρόθεση των δύο χωρών είναι να «υπερβούν τις σχέσεις καλής γειτονίας». «Θέλουμε τις διμερείς μας σχέσεις να τις μετατρέψουμε σε μια ειλικρινή και στρατηγική εταιρική σχέση βάσει της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της υποστήριξης», είπε…
«Η πανδημία έχει δείξει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ όλων των χωρών στον τομέα της πολιτικής προστασίας, ειδικά όταν μιλάμε για όμορες χώρες», ανέφερε, ακόμα…
Υπενθύμισε ότι τρέχουν διάφορα προγράμματα υποδομών, όπως ο διασυνδετήριος αγωγός για τη μεταφορά φυσικού αερίου, η εκ νέου χρησιμοποίηση του υφιστάμενου αγωγού, η προσπάθεια βελτίωσης σιδηροδρομικών και οδικών συνδέσεων, ενώ η Βόρεια Μακεδονία έχει την επιθυμία να συμμετάσχει στον FSRU στην Αλεξανδρούπολη και θα ανοίξει και ένας νέος συνοριακός σταθμός.
«Αναμένω τους επόμενους μήνες, μειώνοντας τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας, να έχουμε ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ μας, αλλά και της υλοποίησης των δραστηριοτήτων που ορίζονται στο σχέδιο δράσης της Συμφωνίας των Πρεσπών», επεσήμανε.
«Ελπίζω αυτή η επίσκεψη να αποτελέσει ένα εναρκτήριο λάκτισμα για περισσότερες επισκέψεις σε όλα τα επίπεδα, αλλά και σε περισσότερες συμφωνίες που θα υπογραφούν, περισσότερες δραστηριότητες που ορίζονται στο σχέδιο δράσης, αλλά θα δημιουργήσουν επίσης και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη μεταξύ των λαών μας. Είναι πολύ σημαντικό για να υπάρξει μια διαρκής φιλία μεταξύ των χωρών μας», κατέληξε.
Statement following my meeting with #NorthMacedonia FM @Bujar_O @GreeceMFA: https://t.co/SrSMk4IbpM pic.twitter.com/145zxCStTc
— Nikos Dendias (@NikosDendias) January 14, 2021
Δένδιας: Διερευνητικές με Τουρκία μόνο για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα
Οι προτεραιότητες της πορτογαλικής προεδρίας της ΕΕ, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το μεταναστευτικό και η διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Πορτογάλο ομόλογό του, Αουγκούστο Σάντος Σίλβα, στη Λισαβόνα την Τετάρτη (13/01).
Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο κ. Δένδιας παρατήρησε πως η επίσκεψή του έρχεται μόλις δύο ημέρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και τη συνάντησή του με τον πορτογάλο ομόλογό του, Αντόνιο Κόστα, συνεχάρη τον Πορτογάλο ομόλογό του για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη χώρα του για τους επόμενους 6 μήνες, σημείωσε ότι έχει μπροστά του ένα πολύ δύσκολο έργο, αλλά δήλωσε βέβαιος ότι θα τα πάει εξαιρετικά. Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες του.
Εστιάζοντας στην ατζέντα των συνομιλιών που είχε με τον Αουγκούστο Σάντος Σίλβα, ο κ. Δένδιας δήλωσε πως όσον αφορά την ανατολική Μεσόγειο είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον πορτογάλο ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις και ότι υπογράμμισε πως παρά τη σχετική ηρεμία τις τελευταίες εβδομάδες η κατάσταση παραμένει πολύ ρευστή. Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη και πρόθυμη να συμμετάσχει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, αλλά με βάση το Διεθνές Δίκαιο και προκειμένου να συζητηθεί το μοναδικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Υπό αυτό το πρίσμα, σημείωσε, έπειτα από πρόσκληση της τουρκικής πλευράς, συμφωνήθηκε ότι θα διεξαγάγουμε τον επόμενο γύρο των διερευνητικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου.
Στο σημείο αυτό, υπογράμμισε ότι τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2020 κάλεσαν όχι μόνο για μια συνεχή αποκλιμάκωση για την επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών, αλλά και την ομαλή συνέχιση. «Συνεπώς, προσβλέπουμε σε μια εποικοδομητική στάση από την Τουρκία και αποχή από οποιαδήποτε πρόκληση από την πλευρά τους» επισήμανε περαιτέρω.
Σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες της πορτογαλικής προεδρίας, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως ενημερώθηκε εκτενώς γι’ αυτές από τον Πορτογάλο ομόλογό του και εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας για τα βασικά ζητήματα που θα αντιμετωπιστούν σε αυτό το πλαίσιο. Ειδικότερα, σημείωσε πως η χώρα μας θα βοηθήσει την ενίσχυση των διατλαντικών σχέσεων με τις ΗΠΑ και εξέφρασε την εδραία πεποίθηση πως θα πρέπει να ενισχυθεί η σχέση της ΕΕ με την αναδυόμενη παγκόσμια δύναμη Ινδία, με τη φιλοξενία μιας ευρω – ινδικής συνόδου κορυφής. Στο σημείο αυτό, ανέφερε πως προσβλέπει να συναντηθεί με τον Ινδό ομόλογό του μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Προσέτι, είπε πως η Ελλάδα προσβλέπει στη Διάσκεψη Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αφρικής, τονίζοντας πως η χώρα μας επιδιώκει την ενίσχυση των σχέσεων με την αφρικανική ήπειρο. «Έχω επενδύσει σε αυτές τις προσπάθειες και θα συνεχίσω να το κάνω. Και ο ρόλος της Πορτογαλίας, ο οποίος έχει ειδικούς δεσμούς με την Αφρική, ειδικά με τις πορτογαλόφωνες χώρες, μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας», προσέθεσε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
Περαιτέρω, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν διεξοδική συζήτηση για το μεταναστευτικό. Ο κ. Δένδιας εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την υποστήριξη της Πορτογαλίας σε αυτό το ζήτημα. Με την αποδοχή της μετεγκατάστασης προσφύγων στην επικράτειά της, η Πορτογαλία έδωσε ένα εξαιρετικό παράδειγμα, καθώς επίσης και με τη συνεισφορά της στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημείωσε ειδικότερα. Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε πως η Ελλάδα, ως ένα κράτος πρώτης γραμμής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητά ένα δίκαιο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου που θα διασφαλίσει μια σωστή και δίκαιη κατανομή του βάρους μεταξύ της οικογένειάς μας, των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τέλος, οι κ.κ. Δένδιας και Σίλβα συζήτησαν το ζήτημα της διαδικασίας διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων κοιτάζουν προς την Ευρώπη και πραγματοποιούν μεταρρυθμίσεις προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια, ανέφερε στη δήλωσή του ο κ. Δένδιας και τόνισε πως η θέση της Ελλάδας είναι ότι πρέπει να κρατήσουμε την πόρτα ανοιχτή και να τους ενθαρρύνουμε, όσο μπορούμε, σε αυτό το δρόμο, σημειώνοντας ότι η αποτυχία δεν θα θέσει μόνο σε κίνδυνο τις μεταρρυθμίσεις, αλλά θα θέσει σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό πείραμα στο σύνολό του.
Δένδιας από Ρώμη: Οι εξελίξεις στην Μεσόγειο στο επίκεντρο της συνάντησης με Ντι Μάιο
Σε εγκάρδιο κλίμα υποδέχθηκε, νωρίτερα την Τετάρτη (13/01), στη Ρώμη τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ο ιταλός ομόλογός του, Λουίτζι ντι Μάιο (Luigi Di Maio).
Οι διμερείς σχέσεις και η συνεργασία, καθώς και οι πρόσφατες περιφερειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο υπουργών, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.
«Την Ελλάδα και την Ιταλία συνδέουν ισχυροί δεσμοί, στενή συνεργασία και ο κοινός στόχος για μία ισχυρή Ευρώπη», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.
«Είχαμε σήμερα μία πολύ ενδιαφέρουσα και ειλικρινή συνομιλία με τον Ιταλό ομόλογό μου, τον κ. Di Maio. Καλύψαμε όλα τα θέματα. Και των διμερών μας σχέσεων, δηλαδή την από την ιταλική πλευρά επικύρωση της συμφωνίας μας για τις θαλάσσιες ζώνες, αλλά και τα οικονομικά θέματα. Αλλά, από την άλλη, και τα ευρύτερα θέματα της περιοχής, την τουρκική προκλητικότητα.
Τον ενημέρωσα για την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών στις 25 Ιανουαρίου, την ευρύτερη τουρκική συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο και ακόμη τα ζητήματα που αφορούν τη Λιβύη και τον Eastmed. Δεν έλειψε από την ατζέντα μας και το μεταναστευτικό. Νομίζω ότι είναι εξαιρετικά χρήσιμο να έχουμε μία διαρκή και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων με την Ιταλία. Κατέστησα επίσης σαφές ότι, παρότι σεβόμαστε την απόφασή τους και τη στάση τους, η ελληνική πλευρά θα επιθυμούσε μία ισχυρότερη ιταλική στήριξη στο θέμα των κυρώσεων», σημείωσε σε δήλωσή του ο κ. Δένδιας.
(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Φωτογραφίες: eurokinissi.gr
Πηγή: altsantiri.gr