
Την εκτίμηση ότι η έκθεση των εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την προέλευση της Covid-19 είναι «εμπαιγμός εναρμονισμένος με την εκστρατεία παραπληροφόρησης» που προωθούν το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας και ο ίδιος ο ΠΟΥ, εξέφρασε ο τέως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, όπως ανέφερε την Τρίτη (30/03).
Κατά τα λεγόμενά του. ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους «συνεργάστηκε» με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ «για να κρύψουν τη μετάδοση (του ιού) από άνθρωπο σε άνθρωπο σε μια ΚΡΙΣΙΜΗ στιγμή», έγραψε στο Twitter ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.
Δείτε τη σχετική ανάρτηση
The WHO report is a sham continuation of the CCP-WHO disinformation campaign. It’s why I recommended we leave WHO. Dr. Tedros collaborated with Xi to hide human to human transmission at a CRITICAL juncture. WIV remains the most likely source of the virus — and WHO is complicit.
— Mike Pompeo (@mikepompeo) March 30, 2021
Ο Πομπέο κατηγορεί συχνά την Κίνα ότι ευθύνεται επειδή άφησε την πανδημία να επεκταθεί σε όλον τον κόσμο και ότι ο ΠΟΥ απέτυχε στην αποστολή του γιατί δεν επιθυμούσε να διαταράξει τις σχέσεις του με το Πεκίνο. Μεταξύ άλλων, είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι έχει αποδείξεις ότι ο νέος κορονοϊός προήλθε από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, της πόλης όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα της Covid-19, στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019.
«Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν παραμένει η πιθανότερη πηγή προέλευσης του ιού και ο ΠΟΥ είναι συνένοχος», επανέλαβε πάντως ο Πομπέο, υπερασπιζόμενος την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης να αποσύρει τις ΗΠΑ από τον Οργανισμό. Βέβαια, μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Τζο Μπάιντεν, οι ΗΠΑ επανήλθαν στον ΠΟΥ. Σημειώνεται, τέλος, πως η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει ακόμη αντιδράσει επισήμως στην έκθεση αυτήν.
Που κατέληξε ο ΠΟΥ για το ξεκίνημα της πανδημίας
Υπενθυμίζεται, ότι οι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ στην έκθεσή τους για την προέλευση του ιού κρίνουν «εξαιρετικά απίθανη» τη θεωρία ότι εξαπλώθηκε λόγω κάποιου συμβάντος σε ερευνητικό εργαστήριο. Αντιθέτως, θεωρούν «πιθανή έως πολύ πιθανή» τη μετάδοση του ιού στους ανθρώπους από κάποιο ζώο-ξενιστή.
Επίσης, στο πόρισμα προτείνεται η «συνέχιση των ερευνών» με βάση τις υποθέσεις που θεωρούνται πιθανές, αλλά απορρίπτεται εκ προοιμίου η πιθανότητα μετάδοσης του ιού στον άνθρωπο κατά την διάρκεια ατυχήματος σε εργαστήριο. Η έρευνα της αποστολής για την προέλευση της μετάδοσης του κορονοϊού στον άνθρωπο συνάντησε μεγάλες δυσκολίες στην πραγματοποίησή της λόγω της απροθυμίας του Πεκίνου να επιτρέψει την έλευση διεθνών ειδικών τόσο της επιδημιολογίας, όσο και της ζωολογίας.
Στο πόρισμά τους, οι ειδικοί ανέφεραν ότι οι έρευνες στην εφοδιαστική αλυσίδα αγορών της Ουχάν δεν επέτρεψαν «την εύρεση αποδεικτικών στοιχείων παρουσίας μολυσμένων ζώων, αλλά η ανάλυση των εφοδιαστικών αλυσίδων έδωσε χρήσιμες πληροφορίες» για στοχευμένες έρευνες, ιδιαίτερα στις γειτονικές περιοχές.
Οι ειδικοί ζήτησαν επίσης να μην αγνοηθούν «προϊόντα ζωικής προέλευσης προερχόμενα από περιοχές εκτός της νοτιοανατολικής Ασίας». Και κατέληξα ότι «οι έρευνες πρέπει να πραγματοποιηθούν σε ευρύτερες γεωγραφικές περιοχές και σε μεγαλύτερο αριθμό χωρών».
Πηγή: altsantiri.gr