Δεν μπορούν οι δημόσιοι υπάλληλοι να έχουν ή να απασχολούνται σε σχολές οδηγών – Τι αποφάσισε το ΣτΕ

Δεν μπορούν να διατηρούν σχολές οδηγών υπάλληλοι και συνταξιούχοι του Δημοσίου τομέα, του ευρύτερου Δημόσιου τομέα και των ΝΠΔΔ. Και αυτό, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας, με αποφάσεις που εξέδωσε έκρινε πως το ασυμβίβαστο του επαγγέλματος του εκπαιδευτή οδηγών αυτοκινήτων (Σχολές Οδηγών) με αυτό του δημοσίου υπαλλήλου ή του συνταξιούχου δημοσίου υπαλλήλου το οποίο καθιερώθηκε με το νόμο 4413/2016 είναι νόμιμο και συνταγματικό.

Ειδικότερα, το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ με τέσσερις αποφάσεις που εξέδωσε (2675-2678/2020) έκρινε πως οι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι του Δημόσιου, του ευρύτερου Δημόσιου τομέα και των ΝΠΔΔ, δεν μπορούν να είναι παράλληλα και εκπαιδευτές υποψηφίων οδηγών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών. Και αυτό, διότι ο νόμος 4413/2016, ο οποίος καθιέρωσε το ασυμβίβαστο του επαγγέλματος του εκπαιδευτή οδηγών αυτοκινήτων με αυτό του δημοσίου υπαλλήλου είναι νόμιμος και σύμφωνος με τις συνταγματικές επιταγές.

Το ιστορικό

Η συγκεκριμένη υπόθεση, απασχόλησε το ΣτΕ έπειτα από προσφυγή που κατέθεσαν ενώπιον του 22 εκπαιδευτές οδηγών αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, οι οποίοι είχαν παράλληλα την ιδιότητα του υπαλλήλου ή συνταξιούχου του Δημόσιου, του ευρύτερου Δημόσιου τομέα και των ΝΠΔΔ.

Οι προσφεύγοντες ζητούσαν από το ΣτΕ την εξαφάνιση αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που απέρριψαν τις αιτήσεις τους για ακύρωση απόφασης και εγγράφου, με τα οποία έληξε η ισχύς των αδειών ασκήσεως επαγγέλματος εκπαιδευτικών υποψηφίων οδηγών αυτοκινήτων, κ.λπ., που εκδόθηκαν σε επιταγή του νόμου 4413/2016.

Μεταξύ των επιχειρημάτων που επικαλέστηκαν οι προσφεύγοντες για να υποστηρίξουν πως το ασυμβίβαστο που καθιέρωσε ο νόμος 4413/2016 είναι αντισυνταγματικό ήταν πως ο εν λόγω περιορισμός επιβάλλεται σε συγκεκριμένη κατηγορία εκπαιδευτών, χωρίς να καταλαμβάνει εκπαιδευτές χειριστών αεροπλάνων, ελικοπτέρων, κ.λπ., που κατέχουν αντίστοιχες θέσεις στον Δημόσιο κ.λπ. Ακόμη, κάποιοι υποστήριξαν πως ορισμένοι τρίτεκνοι και προστατεύονται από το άρθρο 21 του Συντάγματος.

Ωστόσο, το Εφετείο όπως και τώρα το ΣτΕ έκριναν πως οι διατάξεις του νόμου 4413/2016μ με τις οποίες καθιερώθηκε το ασυμβίβαστο των εκπαιδευτών των Σχολών Οδηγών δεν παραβιάζουν τις συνταγματικές αρχές της ισότητας (άρθρο 4 Συντάγματος), της επαγγελματικής ελευθερίας (άρθρο 5 Σ.), της ελευθερίας της εργασίας (άρθρο 22 Σ.) και της αναλογικότητας (άρθρο 25 Σ.).

(πληφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, lawandorder.gr)

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...