
Οι δυνάμεις ασφαλείας στη Μιανμάρ άνοιξαν την Τετάρτη (03/03) πυρ σε διαδηλώσεις κατά του στρατιωτικού πραξικοπήματος στη χώρα, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους (είχαν χάσει τη ζωή τους και άλλοι δυο ανάμεσά τους και ένας ανήλικος) , σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και μέσα ενημέρωσης, μια ημέρα μετά την έκκληση γειτονικών χωρών για αυτοσυγκράτηση και την πρότασή τους να βοηθήσουν τη χώρα για την επίλυση της κρίσης.
Οι δυνάμεις ασφαλείας προσέφυγαν στη χρήση πραγματικών σφαιρών χωρίς πολλές προειδοποιήσεις σε μερικές πόλεις, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, καθώς η χούντα παρουσιάζεται πιο αποφασισμένη από ποτέ να καταστείλει τις διαμαρτυρίες κατά του πραξικοπήματος της 1ης Φεβρουαρίου με το οποίο εκδιώχθηκε από την εξουσία η εκλεγμένη κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι.
Η σημερινή μέρα ήταν η «πιο αιματηρή» στην Μιανμάρ μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, με «38 νεκρούς», δήλωσε η απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη χώρα, Κριστίν Σράνερ Μπούργκενερ.
Δυνάμεις ασφαλείας της νοτιοανατολικής ασιατικής χώρας άνοιξαν σήμερα πυρ ενάντια σε διαδηλωτές που διαδήλωναν ενάντια στη στρατιωτική χούντα. Την Τρίτη (02/03), γειτονικές χώρες είχαν καλέσει σε αυτοσυγκράτηση και είχαν προσφερθεί να βοηθήσουν για την επίλυση της κρίσης. «Πλέον έχουμε περισσότερους από 50 νεκρούς από την έναρξη του πραξικοπήματος και πολλούς τραυματίες», ανέφερε η Μπούργκενερ σε βιντεοδιάσκεψη με δημοσιογράφους.
Η απεσταλμένη του ΟΗΕ τόνισε πως διατηρήσει επαφές με όλες τις πλευρές στην Μιανμάρ, συμπεριλαμβανομένου του στρατού, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι θα διεξαχθούν εκλογές «σε ένα χρόνο», πρόσθεσε.
No words to describe the cruelties of Myanmar Military and Police Terrorists.
Our lives are not safe even staying in own house. 😢#WhatsHappeningInMyanmar #Mar4Coup pic.twitter.com/LScbqD21to— Naykhayi (@naykhayi) March 3, 2021
«Προχώρησαν προς το μέρος μας και έριξαν δακρυγόνα, προχώρησαν ξανά και έριξαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης», δήλωσε ο Σι Του Μάουνγκ, ένας επικεφαλής των διαμαρτυριών στην κεντρική πόλη Μινγκγιάν. «Μετά δεν έστρεψαν εναντίον μας τις αντλίες νερού, δεν προειδοποίησαν να διαλυθούμε, απλά πυροβολούσαν με τα όπλα τους», πρόσθεσε.
At least 38 people were killed in Myanmar on Wednesday, the UN confirmed, marking the worst day of violence since protests against military rule began
This video footage shows anti-coup protesters running to avoid police tear gashttps://t.co/ZhxWt5ezBA pic.twitter.com/ZXTpw7VEcg
— BBC News (World) (@BBCWorld) March 3, 2021
Ένα έφηβο αγόρι έχασε τη ζωή του στην Μινγκγιάν, αλλά ο βαρύτερος απολογισμός ήταν σε μια άλλη κεντρική πόλη, την Μόνγιουα, όπου 5 άνθρωποι – τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα – σκοτώθηκαν, δήλωσε ο Κο Τιτ Σαρ, εκδότης της «Monywa Gazette».
«Επιβεβαιώσαμε από μέλη των οικογενειών και γιατρούς ότι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν», πρόσθεσε σε δηλώσεις που έκανε στο «Reuters». «Τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, κάποιοι εξακολουθούν να μην έχουν τις αισθήσεις τους», σημείωσε.
Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, την Μανταλάι, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα και δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης, και άλλος ένας άνθρωπος σκοτώθηκε όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ στην οικονομική πρωτεύουσα της Μιανμάρ, την Ρανγκούν, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα εκεί. Εκπρόσωπος του στρατιωτικού συμβουλίου που κυβερνά τη χώρα δεν απάντησε σε τηλεφωνικές κλήσεις για να σχολιάσει σχετικά.
At least 38 people were killed at pro-democracy protests in Myanmar, the UN’s Special Envoy to the country says, in the deadliest day of violence since a military coup on February 1 https://t.co/XAUamdcqza
— CNN Breaking News (@cnnbrk) March 3, 2021
Τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, με το οποίο δόθηκε τέλος στα διστακτικά βήματα της Μιανμάρ προς μια δημοκρατική διακυβέρνηση, πυροδοτώντας διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα και διεθνή απογοήτευση.
«Η χώρα είναι σαν την Πλατεία Τιενανμέν στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της», σημειώνει ο αρχιεπίσκοπος της Ρανγκούν, καρδινάλιος Τσαρλς Μάουνγκ Μπο, σε μήνυμά του στο Twitter, αναφερόμενος στις μαζικές διαμαρτυρίες υπό την ηγεσία των φοιτητών στο Πεκίνο το 1989.
Η βία αυτή έρχεται μια ημέρα μετά την έκκληση για αυτοσυγκράτηση που απηύθυναν οι υπουργοί Εξωτερικών γειτονικών κρατών της νοτιοανατολικής Ασίας, οι οποίοι ωστόσο δεν κατάφεραν να ενώσουν τις φωνές τους σε ένα αίτημα προς τον στρατό της Μιανμάρ να αφήσει ελεύθερη την ηγέτιδα της ανατραπείσας κυβέρνησης της χώρας Σου Τσι και να αποκαταστήσει τη δημοκρατία.
Just horrible: no sooner does ASEAN urge “restraint” than Myanmar security forces open fire on protesters with little warning and reportedly kill at least 18. Now what will ASEAN do in light of this deadly response to its plea https://t.co/43mUEZux7Q pic.twitter.com/cDfPEgbqsM
— Kenneth Roth (@KenRoth) March 3, 2021
Διαδηλώσεις γίνονταν επίσης στην πολιτεία Τσιν, στο δυτικό τμήμα της χώρας, στην πολιτεία Κατσίν, στο βόρειο, στην Σαν, στο βορειοανατολικό, στην κεντρική περιοχή Σαγκάινγκ και στον νότο, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης και κατοίκους.
«Ο στόχος μας είναι να δείξουμε ότι κανένας σε αυτήν τη χώρα δεν θέλει δικτατορία», δήλωσε στο «Reuters» ο Σαλάι Λίαν, ένας ακτιβιστής στην πολιτεία Τσιν.
Οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν επίσης περίπου 300 διαδηλωτές κατά τη διάλυση των διαδηλώσεων στην Ρανγκούν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων «Myanmar Now». Ένας ακτιβιστής δήλωσε ότι επικεφαλής των διαμαρτυριών βρίσκονται μεταξύ αυτών που συνελήφθησαν.
Βίντεο που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει μακρές ουρές από νεαρούς άνδρες, που στέκονται με τα χέρια στο κεφάλι, και τους βάζουν σε φορτηγά του στρατού καθώς αστυνομικοί και στρατιώτες φρουρούν. Το «Reuters» δεν κατάφερε να επαληθεύσει τη γνησιότητα του βίντεο αυτού.
‘Everything will be OK,’ read 19-year-old Angel’s T-shirt as the dancer and taekwondo champion joined anti-coup protesters in Myanmar. She left details of her blood group, a contact number and a request to donate her body in the event of her death https://t.co/O7GghrCsH5 1/4 pic.twitter.com/kQzJLBl1A1
— Reuters (@Reuters) March 3, 2021
«Όχι άλλα λόγια»
Την Τρίτη (02/03) η Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) δεν κατάφερε να σημειώσει σημαντική πρόοδο σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της για το θέμα της Μιανμάρ.
Μολονότι οι υπουργοί Εξωτερικών ένωσαν τις φωνές τους σε έκκληση για αυτοσυγκράτηση, μόνον τέσσερα μέλη – Ινδονησία, Μαλαισία, Φιλιππίνες και Σιγκαπούρη – ζήτησαν την απελευθέρωση από τους πραξικοπηματίες στη Μιανμάρ της Σου Τσι και των άλλων κρατουμένων.
Angel, 19, wore a T-shirt that read ‘Everything will be OK’ as she joined anti-coup protesters in Myanmar. She was killed by a shot to the head as she fought for a tentative democracy in which she had proudly voted for the first time last year. Read more: https://t.co/EGIGQ2niET pic.twitter.com/Y9q75P0xJS
— Reuters Pictures (@reuterspictures) March 3, 2021
«Δηλώσαμε την ετοιμότητα της ASEAN να βοηθήσει τη Μιανμάρ με έναν θετικό, ειρηνικό και εποικοδομητικό τρόπο», ανακοίνωσε το Μπρουνέι, το οποίο προεδρεύει της «ASEAN».
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Μιανμάρ μετέδωσαν ότι ο διορισμένος από τον στρατό υπουργός Εξωτερικών της χώρας μετείχε στη σύνοδο της «ASEAN» κατά την οποία «έγινε ανταλλαγή απόψεων για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα», αλλά αυτά δεν έκαναν καμία αναφορά στην εστίαση στα προβλήματα της Μιανμάρ.
Ο Βούνα Μάουνγκ Λούιν «ενημέρωσε την σύνοδο για εκλογικές παρατυπίες» στις εκλογές του Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα.
Ο στρατός αιτιολόγησε το πραξικόπημα ισχυριζόμενος ότι οι διαμαρτυρίες του για εκλογική νοθεία στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου αγνοήθηκαν. Το κόμμα της Σου Τσι εξασφάλισε μια δεύτερη πενταετή θητεία του στην εξουσία, κερδίζοντας με συντριπτική πλειοψηφία στις εκλογές αυτές και η εκλογική επιτροπή έκρινε ότι οι εκλογές ήταν δίκαιες.
Myanmar security forces shot and killed 18 protesters on Wednesday, including a 14-year old boy.
Protesters say there were no warnings to disperse: “They just fired their guns.” At least 40 people have now been killed at anti-coup protests. One activist said: “It’s a massacre.” pic.twitter.com/T1hmR4dAWB
— AJ+ (@ajplus) March 3, 2021
Ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης Λι Σιέν Λουνγκ δήλωσε την Τρίτη (02/03) σε συνέντευξή του ότι το πραξικόπημα στη Μιανμάρ αποτελεί ένα «τραγικό» βήμα οπισθοδρόμησης για τη χώρα και σημείωσε ότι η χρήση θανατηφόρας βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας της είναι «καταστροφική».
Η προσπάθεια της «ASEAN» για την εξεύρεση τρόπου εξόδου από την κρίση έχει δεχθεί επικρίσεις εκ των έσω στη Μιανμάρ, καθώς εκφράζονται ανησυχίες ότι θα νομιμοποιήσει την χούντα και δεν θα βοηθήσει τη χώρα.
Her name was Ma Kyal Sin or Angel. She was 19. She loved dancing & taekwondo. #Myanmar security forces killed her today.
Before she died, she kicked open a water pipe so protesters could wash tear gas from their eyes & vowed, “We won’t run”.https://t.co/KKomk4K5ik
— Poppy McPherson (@poppymcp) March 3, 2021
«Όχι άλλα λόγια, πράξη», δηλώνει σε μήνυμά της στο «Reuters» η ακτιβίστρια Τίνζαρ Σουνλέι Γι απαντώντας σε ερώτηση για την προσπάθεια της ASEAN και ζητεί την επιβολή κυρώσεων σε επιχειρήσεις που συνδέονται με τον στρατό.
Η Σου Τσι είναι μια από τους σχεδόν 1.300 ανθρώπους που κρατούνται στη Μιανμάρ, σύμφωνα με ακτιβιστές, μεταξύ των οποίων βρίσκονται έξι δημοσιογράφοι στην Ρανγκούν, ο ένας από τους οποίους εργάζεται για το «Associated Press», το οποίο έχει ζητήσει την απελευθέρωσή του.
38 killed in Myanmar’s deadliest day of protest, says UN envoy @hlim6267https://t.co/df8Zqwx6ok
— Jonathan Lim Jun (@JonathanLimJun1) March 4, 2021
Selamat jalan Pahlawan Demokrasi Myanmar🌷 pic.twitter.com/dULlU8mhQO
— Mendikbud (@shofiulabidd) March 4, 2021
As Myanmar security forces fire unabashedly at largely peaceful protesters, “around 30 people have been killed since the Feb. 1 coup and more than 1,200 arrested,” according to the Assistance Association for Political Prisoners. https://t.co/p4tmTCmR2Y pic.twitter.com/id3dof9hiB
— Kenneth Roth (@KenRoth) March 3, 2021
Myanmar army tells U.N. it is ready to weather sanctions, isolation, envoy says https://t.co/uAlvlOYKA1 pic.twitter.com/8M7dYhZtG7
— Reuters (@Reuters) March 3, 2021
LOOK: Nearly 40 people were killed during anti-coup protests in several towns and cities in Myanmar on March 3, the United Nations said, the most violent day since demonstrations against last month’s military coup first broke out. | 📷 Reuters
Read: https://t.co/cYYysNlfSI pic.twitter.com/gJ7LvhvTvi
— Inquirer (@inquirerdotnet) March 4, 2021
JUSTICE FOR MYANMAR
People of different backgrounds including university students, teachers are protesting peacefully against military coup in Aunglan, Thayet District, Magway Region on 3 March 2021.#WhatsHappeningInMyanmar #Mar3Coup
Photo: Zin Lin
Magway Post News pic.twitter.com/PzrEVHc1H0— Aye P Sone (@ayesone2) March 3, 2021
At least 38 people were killed at pro-democracy protests in Myanmar — the deadliest day of violence since a military coup on February 1. https://t.co/8RWkGnmMjO
— CNN Philippines (@cnnphilippines) March 3, 2021
03.03.21: New York City Peaceful Protesting.We Stand Together Myanmar 🇲🇲.#WhatsHappeningInMyanmar pic.twitter.com/cG3ZhaCXke
— Khant Zaw Soe (@DavidKhant6) March 4, 2021
Prayers for those affected in #Myanmar.
I really hope things will get better soon and no more lives will be wasted. 🙏🏼😔*picture ctto pic.twitter.com/3supIBFTKm
— 𝓚𝓻𝓲𝓼𝓽𝓲𝓷𝓮 𝓛𝓸𝓻𝔂 (@kristinelory) March 4, 2021
Another ’38 people’ have been killed in Myanmar as the military tries to quell demonstrations by pro-democracy campaigners https://t.co/UksHQpmi2E
— Sky News (@SkyNews) March 3, 2021
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: altsantiri.gr