Δεύτερο πιθανό κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στη Θεσσαλονίκη – Στενή επαφή του 36χρονου (video)

Συναγερμός έχει στη συμπρωτεύουσα μετά τον εντοπισμό κρούσματος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορονοϊού σε 36χρονο διάκονο.

Η αγωνία για την κατάσταση στην περιοχή ολοένα και αυξάνεται, καθώς θετικός στην Covid-19 προέκυψε, σύμφωνα με πληροφορίες, ένας ιερέας του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως, στην περιοχή του Κορδελιού, με κλιμάκιο του ΕΟΔΥ να βρίσκεται από το πρωί της Δευτέρας 1ης Φεβρουαρίου στον χώρο της εκκλησίας προκειμένου να πραγματοποιήσει διαγνωστικά τεστ. Ο ιερέας φέρεται επίσης να μετείχε σε θεία λειτουργία, αλλά και σε θεία κοινωνία.

Ο ΕΟΔΥ έχει ξεκινήσει επίσης σαρωτικούς ελέγχους στην Μητρόπολη Νεαπόλεως, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, που βρισκόταν συχνά ο αρχιδιάκονος, αλλά και σε ακόμα τέσσερα σημεία στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με το grtimes.gr, ο ιερέας αυτός αποτελούσε στενή επαφή του 36χρονου. Είχε βρεθεί θετικός στον ιό για πρώτη φορά στις 7 Ιανουαρίου και πριν από δύο ημέρες έδωσε δείγμα προκειμένου να διαπιστωθεί αν πρόκειται για μόλυνση από το μεταλλαγμένο στέλεχος.

Ήδη, έχουν απομονωθεί επαφές των ιερωμένων της μητρόπολης, καθώς και πιστοί που μετείχαν στο μυστήριο της θείας κοινωνίας. Η εν λόγω διαδικασία κρίθηκε σκόπιμη, καθώς η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα μεταδοτική και γι’ αυτό  προβληματίζει έντονα τους ειδικούς.

Σημειώνεται, ότι κατόπιν του συναγερμού για την εμφάνιση του μεταλλαγμένου κρούσματος,  στη Θεσσαλονίκη έσπευσαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, με σκοπό να εκτιμήσουν την κατάσταση, ενώ σύμφωνα με τον πρώτο, θα γίνουν σαρωτικοί έλεγχοι, με μοριακά τεστ και rapid test στην ευρύτερη περιοχή.

Μάλιστα, ο κ. Χαρδαλιάς, απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους για προσοχή και τήρηση των μέτρων«Έχει κάνει μια τεράστια προσπάθεια η Θεσσαλονίκη και θα πρέπει να παραμείνουν τα δεδομένα όπως τα γνωρίζουν αυτή τη στιγμή» ανέφερε ο ίδιος.

Πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης στην Ελλάδα

Παράλληλα, η αύξηση των κρουσμάτων από το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς, οι οποίοι θεωρούν βέβαιη τη διασπορά των περιστατικών αυτών στην κοινότητα.

Σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του Sars-CoV-2, από τη γονιδιωματική ανάλυση 200 δειγμάτων, βρέθηκαν επιπλέον 108 περιστατικά μεταλλαγμένων στελεχών. Εξ αυτών, τα 107 φέρουν το στέλεχος Β.1.1.7 που ταυτοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, κοινώς λεγόμενο βρετανική μετάλλαξη, ενώ ένα αποδείχθηκε θετικό στη μετάλλαξη που ταυτοποιήθηκε στη νότια Αφρική (Β.1.351), γνωστή ως νοτιοαφρικανική μετάλλαξη. Συνολικά, έχουν βρεθεί 174 κρούσματα με μεταλλαγμένα στελέχη.

Από τα χθεσινά 107 περιστατικά, τα 80 αφορούν στην Αττική και μάλιστα τα 50 προέρχονται από τη συρροή που καταγράφηκε πρόσφατα σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων. Τα 21 προέρχονται από την κοινότητα και τα εννέα από νοσοκομεία. Στη Χαλκιδική εντοπίστηκαν 14 περιστατικά, στην Πάτρα 11, ενώ στη Θεσσαλονίκη και την Πιερία από ένα.

Εντωμεταξύ, ένα τρίτο επιδημικό κύμα προβληματίζει ιδιαίτερα τους επιστήμονες, καθώς η εικόνα της Αττικής είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς το RT (δείκτης μεταδοτικότητας) αυξήθηκε στο 1,01, ενώ στη Νότια Ελλάδα ευρύτερα στο 1,1. Επίσης, πληθαίνουν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της περιοχής, καθώς την Κυριακή 31/1 καταγράφηκαν 55 εισαγωγές στην Αττική σε σύνολο 119 εισαγωγών σε όλη τη χώρα.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...