Χριστούγεννα χωρίς κάλαντα – Απαγόρευση κυκλοφορίας και σαρωτικοί έλεγχοι μετά τις 22:00

Χριστούγεννα χωρίς κάλαντα, με λιγοστά άτομα, ιδανικά μόνο με την οικογένειά μας και απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 22:00, ανακοίνωσαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης στη σημερινή έκτακτη ενημέρωση για τον κορονοϊό.

Έκκληση για τήρηση μέτρων τις επόμενες ημέρες ώστε να μην έρθουμε αντιμέτωποι με νέα έξαρση της επιδημίας, έκανε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Τόνισε ότι δεν υπάρχει μεταβολή στις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας ούτε κατά την παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, ενώ επισήμανε ότι οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί ειδικά στις πόλεις για το διάστημα από 22:00 έως 5 το πρωί.

Ξεκαθάρισε πως τα παιδιά δεν μπορούν να βγουν για κάλαντα, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει και σχετικός αριθμός για αποστολή SMS για κάτι τέτοιο.

Αναφερόμενος στην Κοζάνη, ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε πως υπάρχουν 367 ενεργά κρούσματα, ενώ για τη Δυτική Αττική σημείωσε ότι δεν φαίνεται να υπάρχει αυτή τη στιγμή ιδιαίτερα εκτεταμένη διασπορά.

Κανόνες συναντήσεων για τις γιορτές

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης από την πλευρά του σχολιάζοντας τη σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, είπε πως παρατηρείται μείωση κρουσμάτων σε όλη τη χώρα και σημάδια υποχώρησης της πίεσης στο σύστημα υγείας, όμως η κατάσταση στις ΜΕΘ να συνεχίζει να είναι επιβαρυμένη. Όπως είπε, επιβαρυμένη είναι η κατάσταση στη Δυτική Αττική και στην Κοζάνη ενώ η επιδημία έχει πτωτική πορεία σε όλη τη χώρα.

«Στην Αττική ο αριθμός των διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα συνέχισε να συρρικνώνεται καταγράφοντας έως και 15% λιγότερες διαγνώσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η επιδημία στη Θεσσαλονίκη συνεχίζει να συρρικνώνεται με ταχύτερο ρυθμό από ότι στην Αττική καταγράφοντας έως και 28% λιγότερες διαγνώσεις από ότι την προηγούμενη εβδομάδα» τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης. «Θα επισημάνουμε πάλι ότι το επιδημιολογικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη παραμένει έως και τρεις φορές υψηλότερο από την Αθήνα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο επιδημιολόγος.

«Η πτωτική πορεία της νοσηρότητας έχει σίγουρα πολύ μικρότερο ρυθμό από ότι ήταν η ανοδική πορεία, που ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου, δείχνοντας ότι η επιδημία μπορεί να επιδεινωθεί δραματικά σε μικρό χρονικό διάστημα αλλά στη συνέχεια αποκλιμακώνεται αργά και δύσκολα» τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

«Αυτό είναι ένα σκληρό δεδομένο και είναι αυτό που δε μας επιτρέπει να εορτάσουμε τα φετινά Χριστούγεννα, όπως έχουμε συνηθίσει» είπε ο καθηγητής της ιατρικής.

Ο καθηγητής περιέγραψε στη συνέχεια πώς θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, επισημαίνοντας πως το ιδανικό θα ήταν να κάνουμε γιορτές με την οικογένειά μας, ενώ αν δούμε άλλη μια οικογένεια, να είναι η ίδια καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών ώστε να δημιουργήσουμε μια κοινωνική φούσκα. Αναφέροντας τους κανόνες των συναντήσεων τις επόμενες ημέρες, ξεκαθάρισε τα εξής:

  • Αν έχουμε συμπτώματα δεν κάνουμε επισκέψεις
  • Να φοράμε μάσκες όπου είναι δυνατόν
  • Να διατηρούμε μικρό αριθμό ατόμων στις συναντήσεις
  • Να συναντηθούμε με τα ίδια άτομα
  • Να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής
  • Να αερίζουμε καλά τους χώρους ή ακόμα καλύτερα να συναντιόμαστε σε εξωτερικούς χώρους.

Αναφορικά με τη μετάλλαξη του ιού στη Βρετανία, είπε πως μέχρι στιγμής φαίνεται πως το βασικό χαρακτηριστικό της είναι η ελαφρώς αυξημένη μεταδοτικότητα. Το στέλεχος καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο, ενώ δεν τροποποιεί τον σχεδιασμό που ήδη έχουμε για τον εμβολιασμό.

Tυχαιοποιημένο δωρεάν τεστ κορονοϊού

Κάλεσε τους πολίτες να δηλώσουν ενδιαφέρον στην πλατφόρμα του τυχαιοποιημένου δωρεάν τεστ κορονοϊού, η οποία άνοιξε σήμερα και μέχρι τις 17:30 είχαν δηλωθεί περισσότεροι από 5.000 εθελοντές. Εξήγησε ότι αν κάποιος έχει συμπτώματα θα πρέπει να έρθει σε επαφή με τον γιατρό του, καθώς η πλατφόρμα δεν είναι για άτομα με συμπτώματα. Είπε ότι στόχος της συγκεκριμένης δράσης είναι η βελτίωση της επιτήρησης της επιδημίας σε βάθος χρόνου.

Πάνω από το 70% των γιατρών έχουν την πρόθεση να εμβολιαστούν

Αναφορικά με τους γιατρούς που έχουν δηλώσει ότι θέλουν να εμβολιαστούν για τον κορονοϊό, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, τόνισε πως πάνω από το 70% των γιατρών έχουν την πρόθεση να εμβολιαστούν.

«Τα νούμερα που έχει το υπουργείο Υγείας από την καταγραφή για τον εμβολιασμό των υγειονομικών είναι ενθαρρυντικά. Στους γιατρούς ξεπερνάει το 70% η δήλωση συμμετοχής στον εμβολιασμό», είπε χαρακτήρισε και εξήγησε ότι η δήλωση συμμετοχής γίνεται για την καλύτερη προετοιμασία διεξαγωγής του εμβολιασμού στα νοσοκομεία.

«Θα εμβολιαστούν και όσοι έχουν νοσήσει»

Στο θέμα του εμβολιασμού ατόμων που έχουν ήδη νοσήσει αναφέρθηκε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επισημαίνοντας ότι οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον ιό, περιλαμβάνονται κανονικά στο σχέδιο του εμβολιασμού.

Όπως ανέφερε, θα εμβολιαστούν με τη σειρά προτεραιότητας που ενδείκνυται η ομάδα στην οποία ανήκουν (πχ ηλικιωμένοι), αλλά σε κάθε περίπτωση «δεν αποκλείεται από εμβολιασμό κάποιος που έχει νοσήσει».

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, διευκρίνισε ότι αποτελούσε διαφορετικό ζήτημα ο μη εμβολιασμός ατόμων που έχουν νοσήσει με κορονοϊό κατά τη διάρκεια της μελέτης των εμβολίων.

Όπως εξήγησε, στη διάρκεια της μελέτης έπρεπε να βγουν συμπεράσματα για τον τρόπο που συμπεριφέρονται τα εμβόλια σε ανθρώπους που δεν έχουν μολυνθεί. Αν εφαρμοζόταν το αντίθετο, τα αποτελέσματα ενδέχεται να μην ήταν ακριβή.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...

Μάθε για την Kανναβιδιόλη (CBD) και τις ευεργετικές του ιδιότητες

Τα τελευταία χρόνια μετά την νομιμοποίηση του CBD στην Ελλάδα με περιεκτικότητα κάτω του 0,2% σε thc έχει μπει για να καλά στην καθημερινότητά...

Πότε κάνω Απολύμανση για τον κορωνοιό COVID-19;

Τον τελευταίο χρόνο άλλαξε δραστικά η ζωή όλων μας λόγο του κορωνοιού. Οι καθημερινές κοινωνικές και επαγγελματικές δραστηριότητες όλων μας ανεξαρτήτου ηλικίας πλήγηκαν και...