Χημικά και προσαγωγές στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας (video)

Ολοκληρώθηκε το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, που έλαβε χώρα την Τετάρτη (10/2) στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με επεισόδια, χημικά από τα ΜΑΤ και προσαγωγές. Στους δρόμους βγήκαν οι φοιτητές στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και σε άλλες περιοχές της χώρας. 

Φοιτητικό σύλλογοι, μαθητές, εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, σύλλογοι κι ενώσεις με κεντρικό σύνθημα «Έξω η ασφάλεια από τις σχολές», αντιδρώντας στη ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, αλλά και σε άλλες διατάξεις που προβλέπει το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια και κατευθύνθηκαν μέχρι τη Βουλή.

Συγκεκριμένα, η εκπαιδευτική κοινότητα αντιδρά μεταξύ άλλων στις αλλαγές που φέρει το νομοσχέδιο, στον τρόπο πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στην ίδρυση ειδικής αστυνομικής ομάδας εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων καθώς και στο όριο φοίτησης στα ΑΕΙ.

Ένταση και χημικά

Ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν μπροστά από τη Βουλή όταν φοιτητές συγκρούστηκαν με την αστυνομία στην προσπάθεια τους να σπάσουν το φραγμό των αστυνομικών δυνάμεων που είχαν παραταχθεί μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Οι αστυνομικές δυνάμεις απώθησαν τους διαδηλωτές κάνοντας ρίψη χημικών. Η αναταραχή αυτή εκτονώθηκε γρήγορα και οι διαδηλωτές παρέμειναν στο Σύνταγμα.

Ωστόσο λίγο πριν τη λήξη του συλλαλητηρίου επεισόδια σημειώθηκαν στην Πανεπιστημίου και σε κάθετους δρόμους γύρω από αυτήν κοντά στα Προπύλαια, όταν ομάδα νεαρών έριξε πέτρες και βόμβες μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν κάνοντας ρίψη δακρυγόνων, και χειροβομβίδων κρότου λάμψης ενώ στη συνέχεια η ομάδα ΔΡΑΣΗ κυνήγησε την ομάδα των ατόμων στην οδό Ρήγα Φεραίου πλησίον του μετρό «Πανεπιστήμιο». Η αστυνομία, προχώρησε επίσης σε προσαγωγές.

Αυτή την ώρα έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας.

Συλλαλητήριο - Αθήνα

Έντονες ταραχές και στη Θεσσαλονίκη – Μολότοφ και χημικά

Μολότοφ, πέτρες, χημικά, μία σύλληψη αλλά και μία διοικητική έρευνα για βίντεο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο και απεικονίζει αστυνομικούς να ασκούν βία εναντίον διαδηλωτών, αποτελούν, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, τον απολογισμό των επεισοδίων της Τετάρτης (10/2), στον απόηχο της κινητοποίησης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, η σύλληψη αφορά μία 18χρονη που φέρεται να συμμετείχε σε ομάδα ατόμων που κινήθηκαν εναντίον αστυνομικών. Τα επεισόδια ξέσπασαν μετά το τέλος της πορείας στην οποία συμμετείχαν φοιτητές από τους συλλόγους που εκπροσωπούν το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και το σχήμα των ΕΑΑΚ, αλλά και άτομα ενταγμένα στον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Η πορεία ξεκίνησε από την Πλατεία Αρχαίας Αγοράς με κατάληξη το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, όπου η πλειονότητα των 1500 διαδηλωτών, κατά τους υπολογισμούς της αστυνομίας, αποχώρησε. Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, μπροστά στο Διοικητήριο ομάδα περίπου 400 ατόμων με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά επιτέθηκαν με μολότοφ, πέτρες, ξύλινα αντικείμενα κατά των αστυνομικών δυνάμεων που απάντησαν με χρήση δακρυγόνων για να τους απωθήσουν.

Στη συνέχεια, όπως συνεχίζει η ανακοίνωση, τα παραπάνω άτομα διασπάστηκαν σε δρόμους γύρω από το Διοικητήριο και ενώθηκαν λίγο αργότερα στο σημείο αφετηρίας της κινητοποίησης όπου ακολούθησε νέος γύρος έντασης με μολότοφ από την πλευρά των διαδηλωτών και χημικά από τους αστυνομικούς. Συνολικά οι διαδηλωτές έριξαν 15 αυτοσχέδιες εμπρηστικές κατασκευές (μολότοφ τύπου κόμπρα), ενώ προκλήθηκε ζημιά σε τζαμαρία καταστήματος.

Όσον αφορά βίντεο που «αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο και απεικονίζει αστυνομικούς να ασκούν βία σε βάρος ατόμων, στην οδό Ολύμπου – Τάσκου Παπαγεωργίου και Τοσίτσα» η ΕΛΑΣ. ανακοίνωσε ότι διεξάγεται διοικητική έρευνα.

Φοιτητικό συλλαλητήριο και στην Πάτρα

Ολοκληρώθηκε και το συλλαλητήριο των Φοιτητικών Συλλόγων που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 10/2 στην Πλατεία Γεωργίου στο κέντρο της Πάτρας.

Στο συλλαλητήριο καλούσαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φυσικού, Μαθηματικού, Μηχανολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Η/Υ, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ΣΤΕΦ, ΣΕΥΠ, Φαρμακευτικής, ΣΔΟ, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Φιλοσοφίας και ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Πανεπιστημίου Πατρών. Επίσης, συμμετείχε το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πάτρας.

Εκατοντάδες φοιτητές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Φοιτητικών Συλλόγων και διαδήλωσαν ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ενώ εξέφρασαν την αντίθεσή τους για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει πάρει ούτε ένα μέτρο και τα πανεπιστήμια είναι εδώ και σχεδόν ένα χρόνο κλειστά για τους φοιτητές.

Όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των Φοιτητικών Συλλόγων:

«Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, όλο αυτό το διάστημα παλεύουμε κόντρα στο νομοσχέδιο που έρχεται να περαστεί στην εκπαίδευση και να υποβαθμίσει τον Δημόσιο, Δημοκρατικό και Δωρεάν χαρακτήρα της.

Η Νέα Δημοκρατία με αντιδημοκρατικό τρόπο, μέσα σε μία νύχτα, εξίσωσε πτυχία ιδιωτικών κολλεγίων με πτυχία δημοσίων πανεπιστημίων. Στην ίδια κατεύθυνση, ενώ οι Φοιτητικοί Σύλλογοι και η υπόλοιπη εκπαιδευτική κοινότητα αντιτάσσεται στα σχέδια της, προχωράει σε ένα νομοσχέδιο το οποίο περιλαμβάνει τις διαγραφές των φοιτητών στα ν+1/2ν χρόνια φοίτησης, τις βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την εισαγωγή πανεπιστημιακής αστυνομίας και αυστηροποίηση  του πειθαρχικού κώδικα.

Παρά τις δυσκολίες της περιόδου, με τις σχολές μας να είναι κλειστές σχεδόν έναν χρόνο τώρα, οι φοιτητές βγαίνουμε μαζικά στον δρόμο για να απαιτήσουμε αυτό το νομοσχέδιο να μην ψηφισθεί.
Καλούμε όλους τους φοιτητές, τους εκπαιδευτικούς και συνολικά τον λαό της Πάτρας, την Τετάρτη 10/2 στις 13:00 στην πλ. Γεωργίου στην πορεία των Φοιτητικών Συλλόγων, με όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας.»

Φωτογραφίες: EUROKINISSI

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...