«Χαριστικές ρυθμίσεις και επιστροφή στο “δεν πληρώνω” για τους καναλάρχες» – Τι καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική εξυπηρετήσεων, που ξεκίνησε ο κύριος Πέτσας», κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑΠροοδευτική Συμμαχία, ασκώντας οξεία κριτική στη Νέα Δημοκρατία, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή του νομοσχεδίου για τις οπτικοακουστικές υπηρεσίες και τις ρυθμίσεις για τη ραδιοτηλεοπτική αγορά.

Η αναπληρώτρια Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Επικοινωνίας και Ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ, Αναστασία Γκαρά κατήγγειλε ότι με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, προωθούνται κραυγαλέες εξυπηρετήσεις των καναλαρχών, με απαλλαγή από την πληρωμή των δόσεων για τις τηλεοπτικές άδειες με έκπτωση 98%. Προειδοποίησε επίσης για μεγάλη μείωση του ορίου των 400 εργαζομένων στα κανάλια, που φέρνει ανασφάλεια, υποταγή και κυρίως απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων στα ιδιωτικά κανάλια.

«Τα δωράκια δεν σταματούν στους καναλάρχες»

Δριμύτατη κριτική άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ και στις διατάξεις για τις αποδοχές του προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ και του Προέδρου και Γενικού Διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Τα δωράκια δεν σταματούν στους καναλάρχες», είπε η Αναστασία Γκαρά και κατήγγειλε ότι «υπάρχουν και προνομιούχοι που έχουν λαμβάνειν, όπως οι ημέτεροι άριστοι που έχουν διοριστεί σωρηδόν και χωρίς κριτήρια σε ΕΡΤ και ΑΠΕ».

«Δωράκια που φέρνετε στην ΕΡΤ την οποία εσείς κλείσατε, γιατί ήταν δαπανηρή και οι εργαζόμενοι ήταν τεμπέληδες. Γι’ αυτούς, λοιπόν, οι αμοιβές απελευθερώνονται, και μάλιστα, με μία απλή εισήγηση των Διοικητικών Συμβουλίων χωρίς κριτήρια, χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς αιτιολόγηση», είπε η Αναταστασία Γκαρά και πρόσθεσε, απευθυνόμενη στην κυβέρνηση: «Δεν δίνετε χρήματα, για να μπει το υγειονομικό προσωπικό στα βαρέα και ανθυγιεινά, και δίνετε παχυλούς μισθούς στα «golden boys and girls» και εν μέσω κρίσης. Πόσο περήφανοι μπορεί να είστε, κύριοι και κυρίες, γι’ αυτήν τη διάταξη;».

«Ανοιχτή την πόρτα για μελλοντικές κακές ρυθμίσεις»

«Διαβάζοντας το νομοσχέδιο έκανα τέσσερα φύλλα συκώτι», σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης για τη στάση δημοσιογράφων απέναντι στο νόμο Παππά για τον απαιτούμενο αριθμό εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς που έλαβαν άδεια.

«Θυμήθηκα εκείνη την κυρία, δακρύβρεχτη, τεθλιμμένη, μαυρομαντηλοφορούσα που ρωτούσε σαν Μανιάτισσα μοιρολογίστρα τον κύριο Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη, «γιατί με απολύετε κύριε Πρόεδρε»; Και ήρθε ο Πέτσας και έλεγε ότι τα 400 θα γίνουν 280 και οι υπόλοιποι θα είστε μερικής απασχόλησης. Φάνηκε πόσο δίκιο είχαμε που έβαλε αυτή τη ρύθμιση η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή τη ρύθμιση υπερασπίζονται σήμερα».

Ο Παύλος Πολάκης προειδοποίησε ότι το νομοσχέδιο «αφήνει ανοιχτή την πόρτα για μελλοντικές κακές ρυθμίσεις» και πρόσθεσε: «ελπίζω να ξαναβγούν οι δημοσιογράφοι στο δρόμο και να υπερασπίσουν το νόμο Παππά που θα τους έκλεινε το σπίτι».

«Πρόκειται για επαναφορά του καθεστώτος του τζάμπα»

«Επιχειρείτε τη μεταβολή προς το χειρότερο των διατάξεων, που αφορούν τους εργαζόμενους», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός και πρόσθεσε:

«Ο νόμος που ισχύει (σσ νόμος Παππά) προβλέπει 400 εργαζόμενους, ως ελάχιστο αριθμό, διασφαλίζοντας έτσι τις σχέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης και την εύρυθμη λειτουργία των καναλιών. Η πρόβλεψη για μείωση του αριθμού εργαζομένων δεν άλλαξε. Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο εισάγει όμως ένα νέο τρόπο υπολογισμού του ετήσιου μέσου όρου προσωπικού των τηλεοπτικών σταθμών, που δεν θα απαρτίζεται μόνο από εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης του εκάστοτε καναλιού. Με τις διατάξεις που φέρνετε, παρέχετε τη δυνατότητα ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού καναλιού να παρακάμψει το ελάχιστο πλαφόν των 400 εργαζομένων, θα μπορεί να προσμετρά σε αυτούς και εργαζόμενους, οι οποίοι θα προέρχονται σε ποσοστό έως 15% από συνδεδεμένες εταιρίες».

Ο βουλευτής αναφέρθηκε και στη διάταξη για την δόση του τιμήματος τηλεοπτικής άδειας, η οποία μειώνεται για το 2020 με προϋπόθεση τις επενδύσεις των καναλιών. «Τα χρήματα χαρίζονται με πρόφαση τις επενδύσεις σε πρόγραμμα, καθώς και σε τεχνολογικό εξοπλισμό και υποδομές, δεν προβλέπονται όμως ρήτρες τεχνολογικής αναβάθμισης ή ψηφιακής μετάβασης. Είναι αυτονόητο ότι τις επενδύσεις αυτές, που εννοείτε, θα τις έκανε έτσι και αλλιώς ένα κανάλι για να λειτουργήσει στοιχειωδώς», είπε ο κ. Καλαματιανός.

«Πρόκειται για επαναφορά του καθεστώτος του τζάμπα, του καθεστώτος «δεν πληρώνω», που ίσχυε για τις τηλεοπτικές άδειες, στο παρελθόν, για 30 και επιπλέον χρόνια», υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαηλιού.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...