Χάκερ «εισέβαλαν» στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και υπέκλεψαν πληροφορίες

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ουάσινγκτον, καθώς πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και μιας υπηρεσία των ΗΠΑ που είναι αρμόδια για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την πολιτική για το διαδίκτυο και τις τηλεπικοινωνίες, κατόρθωσε να υποκλέψει μια προηγμένη ομάδα ηλεκτρονικής πειρατείας (hacking), υποστηριζόμενη από ξένη κυβέρνηση.

Αυτά υποστήριξαν άνθρωποι που γνωρίζουν την υπόθεση, τους οποίους επικαλείται σε αποκλειστικό τηλεγράφημά του το πρακτορείο Reuters.

«Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ενήμερη για αυτές τις αναφορές και λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να ταυτοποιήσουμε και να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πιθανά θέματα συνδέονται με αυτή την κατάσταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Τζον Ούλιοτ.

Ανησυχία επικρατεί στην κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ πως οι χάκερ που έθεσαν στο στόχαστρο το υπουργείο Οικονομικών και τη Διοίκηση Εθνικών Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής του υπουργείου Εμπορίου χρησιμοποίησαν ένα παρόμοιο εργαλείο για να παρεισφρήσουν σε άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, σύμφωνα με τρεις ανθρώπους που ενημερώθηκαν για το θέμα.

Ο αντίκτυπος της πειρατείας ήταν ιδιαίτερα μεγάλος, που οδήγησε σε μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο το Σάββατο 12/12, όπως δήλωσε ένας από τους ανθρώπους που γνωρίζουν για το θέμα.

Υποψίες για Ρωσία

Οι αμερικανικές αρχές δεν κατονόμασαν τη Ρωσία, όμως όλες οι πληροφορίες αλλά και οι εκτιμήσεις ειδικών συγκλίνουν ότι πρόκειται για επιχείρηση των υπηρεσιών πληροφοριών του Κρεμλίνου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, η αποκάλυψη της κυβερνοεπίθεσης έγινε γνωστή λίγες μόνο μέρες μετά την προειδοποίηση που είχε εκδώσει η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) αναφορικά με τον κίνδυνο «ρωσικοί κρατικοί φορείς» να εκμεταλλευτούν ελαττώματα σε ηλεκτρονικά συστήματα που χρησιμοποιούνται ευρέως στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Η NSA ωστόσο, δεν παρείχε περισσότερες λεπτομέρειες για τα τα αίτια πίσω από την προειδοποίηση.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η FireEye, μια μεγάλη εταιρεία κυβερνοασφάλειας, ανακοίνωσε κλοπή εργαλείων ασφαλείας, θέλοντας να προειδοποιήσει έτσι τους συνεργάτες της ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν τα εργαλεία αυτά εναντίον τους από χάκερς.

Η FireEye δεν διευκρίνησε το πότε πραγματοποιήθηκε ούτε με ποιόν τρόπο ανακαλύφθηκε η επίθεση. Σύμφωνα όμως με τους New York Times, η εταιρεία υποψιάζεται ότι πίσω από αυτήν βρίσκεται μια μυστική υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας.

Πάντως, προς το παρόν δεν είναι σαφές εάν η επίθεση στο αμερικανικό ΥΠΟΙΚ και τη FireEye συνδέονται.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...