
Έφτασε η ώρα και για τις υπογραφές… Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα υπογράψουν το πρωί της Τετάρτης (30/12) την εμπορική συμφωνία στην οποία κατέληξαν με το Λονδίνο για να υλοποιηθεί το Brexit, ανακοίνωσε μέσω του Twitter μια εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Η τελετή της υπογραφής είναι προγραμματισμένη για τις 9.30 το πρωί, ώρα Βρυξελλών. Η συμφωνία αναμένεται επίσης ότι θα υπογραφεί στο Λονδίνο από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.
#UPDATE EU chiefs Ursula von der Leyen and Charles Michel will sign the post-Brexit trade deal agreed with Britain on Wednesday at 9:30 am (0830 GMT), officials said https://t.co/WiliWnD1gI #BrexitDeal pic.twitter.com/J9Eu8L2me2
— AFP News Agency (@AFP) December 29, 2020
Tζόνσον και Μισέλ χαιρέτισαν τη συμφωνία
Εν τω μεταξύ, Μπόρις Τζόνσον και Σαρλ Μισέλ χαιρέτησαν τη συμφωνία για τη μελλοντική σχέση της ΕΕ με τη Μεγάλη Βρετανία, την οποία και θα υπογράψουν την Τετάρτη (30/12). Επίσης, κατέγραψαν ένα πλαίσιο πιθανών μελλοντικών πεδίων συνεργασίας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν τη Δευτέρα (28/12), σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το επιτελείο του Προέδρου Μισέλ, «και οι δύο ηγέτες χαιρέτισαν τη δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία που επιτεύχθηκε για τη μελλοντική σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενόψει της επικείμενης υπογραφής, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 30 Δεκεμβρίου».
«Η συμφωνία είναι απαραίτητη καθώς δημιουργεί σταθερότητα και προβλεψιμότητα για τους πολίτες και τις εταιρείες», αναφέρουν.
Σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος «και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εντείνουν τη μελλοντική συνεργασία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ».
Συμφώνησαν, επίσης, «να προχωρήσουν οι εργασίες με σκοπό την COP 26 στη Γλασκόβη. Η πρόσφατη απόφαση της ΕΕ για προσαρμογή του στόχου της για το 2030 ήταν ευπρόσδεκτη», αναφέρουν.
Επιπλέον και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εντείνουν τις εργασίες για την παγκόσμια αντίδραση σε μελλοντικές πανδημίες. «Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκε η ιδέα μιας πιθανής Συνθήκης για τις πανδημίες, η οποία θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση της παγκόσμιας ετοιμότητας και της αντίδρασης, ιδίως στο πλαίσιο της βρετανικής Προεδρίας της G7», σημειώνεται.
Όσον αφορά στις εξωτερικές υποθέσεις, ο Πρόεδρος Μισέλ και ο πρωθυπουργός Τζόνσον «δήλωσαν το κοινό τους ενδιαφέρον να συνεχίσουν να ανταλλάσσουν απόψεις και να αναζητήσουν συνεργασία σε συγκεκριμένα ζητήματα βασιζόμενοι στις κοινές αξίες και συμφέροντα».
Το Λονδίνο υπογράφει εμπορική συμφωνία με την Άγκυρα
Την ίδια ώρα, η Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε την Τρίτη (29/12) την υπογραφή εμπορικής συμφωνίας με την Τουρκία που επιτρέπει την παράταση των υφιστάμενων τελωνειακών συμφωνιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την 1η Ιανουαρίου, με την ελπίδα να επιτευχθεί στη συνέχεια μια πιο ολοκληρωμένη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου.
Μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου του Brexit, οι εμπορικές συμφωνίες που ισχύουν μεταξύ της ΕΕ και τρίτων χωρών θα παύσουν να ισχύουν στη Βρετανία, η οποία πρέπει να συνάψει νέες συμφωνίες για να αποφύγει τελωνειακούς φραγμούς.
Ένα τέτοιο έγγραφο υπογράφηκε σήμερα μεταξύ της Βρετανίδας υπουργού Διεθνούς Εμπορίου Λιζ Τρους και της Τουρκάλας ομολόγου της Ρουχσάρ Πεκτζάν μέσω τηλεδιάσκεψης. Επιτρέπει «την εγγύηση των υφιστάμενων προτιμησιακών δασμών για 7.600 εταιρίες που έκαναν εξαγωγές προς την Τουρκία το 2019», εξήγησε το βρετανικό υπουργείο Εμπορίου σε ανακοίνωση.
Turkey and the UK extended their free-trade deal, days before Britain formally leaves the European Union, to keep up the existing flow of goods pic.twitter.com/HIpLzcv5xJ
— Reuters (@Reuters) December 29, 2020
Αυτό επιτρέπει συγκεκριμένα την «προστασία των αλυσίδων εφοδιασμού στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας και της μεταποίησης, κυρίως τη χαλυβουργία, την κλωστοϋφαντουργία και τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων που αποστέλλονται από τη Ford στην Τουρκία για συναρμολόγηση εμπορικών οχημάτων που προορίζονται για τη βρετανική αγορά», διευκρίνισε.
«Οι δύο πλευρές έχουν επίσης δεσμευτεί να εργαστούν για μια πιο επωφελή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου», πρόσθεσε το Λονδίνο.
Είναι «ένα πρώτο βήμα για την ενίσχυση των δεσμών μας», δήλωσε η Πεκτζάν τη Δευτέρα (28/12), ενώ ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε τη συμφωνία που υπογράφηκε «την πιο σημαντική συμφωνία από τότε που υπογράφηκε η συμφωνία για την τελωνειακή ένωση» με την ΕΕ, το 1995.
Η Μεγάλη Βρετανία παρουσιάζεται ως πρωταθλητής του ελεύθερου εμπορίου για την εποχή μετά το Brexit. Παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες επέτρεψαν την επίτευξη ιστορικής συμφωνίας την περασμένη Πέμπτη, η Βρετανία υπέγραψε εμπορικές συμφωνίες με 62 χώρες όπως η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη, το Μεξικό και η Κένυα, για τις περισσότερες παρατείνονται οι υφιστάμενες ρυθμίσεις στο πλαίσιο της ΕΕ.
UK and Turkey sign post-Brexit trade deal Britain on Tuesday (29 December) announced it had signed an £18.6 billion (€20.5 billion) trade deal with Turkey that “lays the groundwork” for a more comprehensive post-Brexit agreement in the futu… https://t.co/WTDw1XIEez #EU #Europe pic.twitter.com/zbZUecC0xG
— EUwatch (@EUwatchers) December 29, 2020
Οι συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν απέφεραν, ωστόσο, συγκεκριμένο αποτέλεσμα παρά τις υποσχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ.
Θυμηθείτε ποιοι είναι οι κερδισμένοι και οι χαμένοι μετά και την εμπορική συμφωνία για το Brexit, αλλά και πώς είδαν τις εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δείτε τι αλλάζει για τους Έλληνες (εργαζόμενοι, φοιτητές κ.α.) στη Μεγάλη Βρετανία.
(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Πηγή: altsantiri.gr