Μπλίνκεν κατά Τουρκίας για τις προκλητικές ενέργειες σε βάρος της Ελλάδας (video)

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών της Γερουσίας για τις τριμερείς συνεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο, το αντιδημοκρατικό πισωγύρισμα της Τουρκίας και το ρόλο που μπορούν να παίξουν οι ΗΠΑ σημείωσε πως οι ΗΠΑ βλέπουν με μεγάλη ανησυχία ορισμένες από τις ενέργειες που λαμβάνουν χώρα στην συγκεκριμένη περιοχή, ειδικά από την Τουρκία, είτε αφορούν εδαφικές, ή θαλάσσιες περιοχές, είτε ενεργειακούς πόρους.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ εξαπέλυσε πυρά στην Άγκυρα για τις προκλητικές ενέργειες σε βάρος της Ελλάδας, με δεδομένο πως η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ δεν… ξέχασε και τη συμφωνία με τη Ρωσία για τους S-400 (ο Άντονι Μπλίνκεν είχε ζητήσει την απόσυρσή τους). Με τις δηλώσεις να προκαλούν εκνευρισμό στην Τουρκία.

«Είναι πολύ σημαντικό οι ΗΠΑ να τοποθετηθούν και να προωθήσουν τη σταθερότητα και την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των μερών στην Ανατολική Μεσόγειο και να επιμείνουν πως τυχόν διαφορές οι οποίες προκύπτουν να επιλυθούν ειρηνικά, διπλωματικά, όχι στρατιωτικά και σίγουρα όχι μέσω προκλητικών ενεργειών. Έχουμε επικρίνει ενέργειες, μεταξύ άλλων και της Τουρκίας, οι οποίες κατά την κρίση μας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο ή δεσμεύσεις ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ όπως στην περίπτωση των S-400 και που περιλαμβάνουν προκλητικές ενέργειες κατά της Ελλάδας, όπως παραβιάσεις του εναέριου χώρου κ.λπ.», υπογράμμισε ο aμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

O κ. Μπλίνκεν σημείωσε, ωστόσο, και «μία από τις θετικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων», την σημαντική πτώση του υδράργυρου στα θέματα αυτά, με την Τουρκία να προσπαθεί εμπλεκόμενη με την ΕΕ και άλλους να προχωρήσει κατά παραγωγικότερο τρόπο.

«Είμαστε πολύ υποστηρικτικοί σ’ αυτό και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να βοηθήσουμε να προχωρήσουν τα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση», είπε.

Απαντώντας στη βουλευτή Νικόλ Μαλλιωτάκη για το θέμα των επιθετικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Μπλίνκεν είπε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίζουν να τις αντιμετωπίζουν: «Νομίζω μία θετική εξέλιξη είναι η θετικότερη εμπλοκή της Τουρκίας σ’ αυτή την περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες, ιδιαίτερα με την ΕΕ. Ελπίζουμε ότι η θερμοκρασία τουλάχιστον σ’ αυτόν τον τομέα θα συνεχίσει να πέφτει και θα παραμείνει χαμηλή».

Σε σχέση με το ρόλο των ΗΠΑ στις διάφορες συνεργασίες και σχέδια στην περιοχή, είπε – απαντώντας στη βουλευτή Ντίνα Τάιτους – ότι μελετούν να δουν αν υπάρχει παραγωγικός ρόλος τον οποίο μπορούν να διαδραματίσουν, ιδίως σ’ ότι αφορά την ενέργεια και την διαφοροποίηση των πηγών και διαδρόμων.

«Είναι κάτι που προωθεί την δική μας ασφάλεια, όπως και την ασφάλεια άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων και εταίρων», πρόσθεσε. Ήταν η πρώτη κατάθεση του κ. Μπλίνκεν στην επιτροπή από την ανάληψη των καθηκόντων του. Κυριάρχησαν τα θέματα της Κίνας, της Ρωσίας και του Ιράν, αλλά και του αγωγού «Nord Stream», ενώ από μέρους του δημοκρατικού βουλευτή της Καλιφόρνιας, Μπραντ Σέρμαν εθίγη το θέμα των παρεμβάσεων της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν και η ανάγκη να είναι υπόλογη η Άγκυρα για τις πολλές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φυλακίσεις αντιπάλων του καθεστώτος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε την Τετάρτη (10/02) φιέστα Ερντογάν στο Ακούγιου της περιφέρειας Αδάνων, με φόντο τα πλάνα του υπό κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου και με τις… πλάτες του ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον οποίο είχε τηλεδιάσκεψη.

Λίγο νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι στις 15 και 16 Μαρτίου θα γίνει η νέα συνάντηση στην Αθήνα στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας. «Για την Ελλάδα, οι επαφές με την Τουρκία ήταν και παραμένουν διερευνητικές», τόνισαν διπλωματικές πηγές.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...