Μπαχρέιν: Απεβίωσε ο σεΐχης Χαλίφα – Ο παλαιότερος ηγέτης στον κόσμο

Ο πρίγκιπας Χαλίφα μπεν Σαλμάν αλ Χαλίφα, απεβίωσε σήμερα Τετάρτη 11/11 σε ηλικία 84 ετών, όπως ανακοινώθηκε από τα ανάκτορα

Αποτελούσε τον παλαιότερο πρωθυπουργό στον κόσμο, καθώς κατείχε αυτό το αξίωμα από την ανεξαρτησία του Μπαχρέιν το 1971. Ήταν θείος του βασιλιά Χαμάντ μπιν Ίσα αλ-Χαλίφα. Η οικογένεια αλ-Χαλίφα κυβερνά τη χώρα από το 1783.

«Η βασιλική Αυλή θρηνεί τη βασιλική υψηλότητά του…που απεβίωσε σήμερα το πρωί στο νοσοκομείο Mayo Clinic στις Ηνωμένες Πολιτείες», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων του Μπαχρέιν BNA, προσθέτοντας πως η χώρα θα τηρήσει εθνικό πένθος μιας εβδομάδας.

Σύμφωνα με το BNA, η κηδεία του θα τελεσθεί μετά τον επαναπατρισμό της σορού του από τις ΗΠΑ. Το τελευταίο του αντίο θα πει περιορισμένος αριθμός συγγενών, εξαιτίας της πανδημίας.

Ποιος ήταν ο σεΐχης Χαλίφα

Διακρινόταν από μια κεντρική και αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στη διάρκεια της θητείας του. Δεν ήταν καθόλου δημοφιλής μεταξύ της σιιτικής πλειονότητας των κατοίκων του βασιλείου, του οποίου ηγούνται οι σουνίτες, ενώ υπήρξε σταθερός σύμμαχος της γειτονικής Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Την αποχώρησή του είχαν απαιτήσει οι σιίτες διαδηλωτές που είχαν καταλάβει την πλατεία του Μαργαριταριού στη Μανάμα για έναν μήνα τον Φεβρουάριο του 2011.

Η πλατεία αυτή είχε μετονομασθεί από τους διαδηλωτές σε «πλατεία Ταχρίρ» (από το όνομα της πλατείας του Καΐρου στην Αίγυπτο, από όπου είχε ξεκινήσει η Αραβική Άνοιξη το 2011), καθώς απαιτούσαν την επιβολή μιας αληθινά συνταγματικής μοναρχίας και και την εφαρμογή πολιτικών μεταρρυθμίσεων.

Όμως η εξέγερση συνετρίβη στα μέσα Μαρτίου με την είσοδο στρατευμάτων από τις χώρες του Κόλπου, κυρίως τη Σαουδική Αραβία, για να προστατέψουν ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεις.

Το Μπαχρέιν έχει ιδιαίτερη στρατηγική σημασία για τις ΗΠΑ, καθώς αποτελεί τη βάση του Πέμπτου Στόλου του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...