«Μπάχαλο» σε κηδεία ηλικιωμένου που πέθανε από κορονοϊό στην Κύπρο – Τι συνέβη

Προβληματισμό και αναστάτωση προκάλεσε το «μπάχαλο» σε κηδεία ηλικιωμένου που απεβίωσε από επιπλοκές από τον κορονοϊό. Αρχικά έγινε λόγος για άρνηση του ιερέα να τελέσει την κηδεία κάτι που ο ίδιος διαψεύδει μιλώντας στο κανάλι «ΣΙΓΜΑ», επισημαίνοντας πως ότι έκανε το έκανε βασισμένος στα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Την άκρη στην υπόθεση τέλεσης κηδείας ηλικιωμένου από ιερέα, στο χωριό Αγρίδια της επαρχίας Λεμεσού προσπαθούν να βρουν οι αρμόδιοι φορείς.

Η υπόθεση ήρθε στο φως από δημοσίευμα του Φιλελεύθερου και προκάλεσε έντονο προβληματισμό και αναστάτωση στους κατοίκους της κοινότητας Αγρίδια της επαρχίας Λεμεσού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας ο ιερέας δεν προέβη στην τέλεση κηδείας συγχωριανού του επικαλούμενος διάταγμα του Υπουργείου Υγείας. Ο ιερέας όπως ισχυρίζεται, ενήργησε μετά από οδηγίες τις οποίες έλαβε από την Μητρόπολη Λεμεσού, ενώ επικαλέστηκε διάταγμα που αναφέρει ότι απαγορεύεται η τέλεση κηδείας εντός του ναού προσώπων που απεβίωσαν με κορονοϊό.

Ο ιερέας της κοινότητας με τον οποίο επικοινώνησε το ΣΙΓΜΑ ισχυρίστηκε ότι με βάση την ενημέρωση της οποίας έτυχε, λειτουργούν δύο εκκλησάκια στη Λεμεσό ειδικά για τέλεση κηδειών ατόμων με κορονοϊό. Στη συνέχεια γίνεται και η σχετική απολύμανση.

Σημείωσε πως με βάση οδηγίες της μητρόπολης από τον περασμένη Μάρτιο, η κηδεία πρέπει να γίνεται σε αυτές τις δύο εκκλησίες και μετά να γίνεται η μεταφορά της σορού στο κοιμητήριο που θα ταφεί ο αποβιώσαντας.

«Δεν μπορούμε να τους βάλουμε μέσα στην εκκλησία τους νεκρούς καθώς μετά θα θέλουμε απολύμανση στα δύο εκκλησάκια μετά από κάθε κηδεία ο χώρος απολυμαίνετε… επικοινώνησα με την Μητρόπολη Λεμεσού όπου μου είπαν ότι υπάρχουν δύο εκκλησάκια στη Λεμεσό για αυτόν το σκοπό και πως δεν πρέπει μπει στην εκκλησία την μεγάλη του χωριού γιατί έχει νόμο.

Δεν αρνήθηκα να τελέσω την κηδεία.. Δεν είχα ξανά στο παρελθόν τελέσει κηδεία αποβιώσαντα με κορονοϊό… εγινε παρεξήγηση. Μέχρι να ξεκαθαρίσω τι προνοεί το σχετικό πρωτόκολλο η σορός είχε μεταφερθεί ήδη από τους συγγενείς στον Αγρό.. Το μόνο που είχα εισηγηθεί από την πλευρά μου ήταν η κηδεία να τελεστεί στο ένα από τα 2 παρεκκλήσια της κοινότητας μου για να είναι ευκολότερη η απολύμανση του», είπε ο Πάτερ Χρήστος Βασιλείου.

Η κηδεία του ηλικιωμένου, τελέστηκε τελικά από τον Αρχιμανδρίτη Κυπριανό Αψερό στον Αγρό, χωρίς κανένα πρόβλημα. Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος ανέφερε πως δεν ήταν ενήμερος για την περίπτωση τονίζοντας ότι δυστυχώς υπάρχει διάταγμα από το Υπουργείο Υγείας από την πρώτη φάση της πανδημίας, να μην τελείται η κηδεία εντός του ιερού ναού. Είπε επίσης πως πρόκειται για παλαιότερη εντολή και ενδεχομένως ο ιερέας αυτή την εντολή να τήρησε. Το νέο διάταγμα ωστόσο δεν απαγορεύει την τέλεση κηδειών προσώπων που απεβίωσαν από κορονοϊό φτάνει όμως να τηρούνται τα σχετικά πρωτόκολλα…

Το Υπουργείο Υγείας από την πλευρά του, ανέφερε πως σε κανένα διάταγμα που έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα δεν αναφέρεται απαγόρευση τέλεσης κηδείας εντός ιερού ναού προσώπου που απεβίωσε από την Covid-19.

Πηγή: sigmalive.com

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...