Άρση του lockdown: Γυμνάσια, Λύκεια και μετά η εστίαση – Οι ημερομηνίες που είναι στο «τραπέζι»

Από τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών θα κριθούν τα επόμενα βήματα για την άρση των περιοριστικών μέτρων, η οποία αναμένεται να γίνει σταδιακά.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η επιστροφή στη δια ζώσης εκπαίδευση για τα γυμνάσια και τα λύκεια, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς απαιτείται ένα διάστημα δύο εβδομάδων και να επανεκτιμηθεί το επιδημιολογικό αποτύπωμα της χώρας και να ληφθούν εκ νέου οι αποφάσεις.

Το πιθανότερο είναι τα Γυμνάσια και τα Λύκεια να ανοίξουν από 1η Φεβρουαρίου. Το εν λόγω θέμα θα συζητηθεί την Παρασκευή στην σύσκεψη της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, δεδομένου ότι για την επανέναρξη της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης απαιτείται ένα χρονικό διάστημα προετοιμασίας. Άλλωστε, το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων, θα επιφέρει και την επαναλειτουργία των φροντιστηρίων κάτι που συνεπάγεται ακόμη περισσότερες μετακινήσεις.

Η εστίαση θα ακολουθήσει, λογικά σε επόμενη ημερομηνία μέσα στο Φεβρουάριο. Σε ό,τι αφορά στην εστίαση συζητείται έντονα να ανοίξουν αρχικά μόνο οι εξωτερικοί χώροι, ενώ δεν συζητείται προς το παρόν άνοιγμα των μπαρ.

Παράλληλα, το υπουργείο Ανάπτυξης συνομιλεί με τους κλάδους που έχουν κατεβάσει ρολά, όπως τους επιχειρηματίες των χιονοδρομικών κέντρων αλλά και της εστίασης, προκειμένου να επεξεργαστούν από κοινού τα πρωτόκολλα για την ασφαλή επαναφορά τους και την περαιτέρω άρση των περιοριστικών μέτρων. Συγκεκριμένα, συζητείται να μπορούν να διασχίζουν τα σύνορα των νομών όσοι έχουν αποδεικτικό κράτησης σε καταλύματα σε περιοχές με χιονοδρομικά ή ακόμη και κράτηση για ενοικίαση εξοπλισμού, όπου είναι δυνατό. Το θέμα των χιονοδρομικών αναμένεται να συζητηθεί στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Επίσης, δεν αποκλείεται να επιτραπεί ξανά το ψάρεμα και το κυνήγι την προσεχή εβδομάδα, καθώς επισημαίνουν λοιμωξιολόγοι – μέλη της επιτροπής μετά το άνοιγμα της αγοράς θα μπορούσαν να επανεξεταστούν οι συγκεκριμένες δραστηριότητες. Στο τραπέζι βρίσκεται και το θέμα του ανοίγματος των πρακτορείων ΟΠΑΠ.

Δίωρος περιορισμός και στα σούπερ μάρκετ

Το χρονικό όριο των 2 ωρών για τα ψώνια δεν ισχύει μόνο για τα εμπορικά καταστήματα, αλλά και για τα σούπερ μάρκετ.

Αυτό αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης για το άνοιγμα της αγοράς, ενώ επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι τόσο για τα σούπερ μάρκετ όσο και για το λιανεμπόριο ο καταναλωτής καλείται να στείλει SMS με τον ίδιο κωδικό (το νούμερο 2) και άρα δεν γίνεται να ισχύουν διαφορετικά χρονικά όρια για τον ίδιο κωδικό.

Σύμφωνα με την παρουσίαση του υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με τα νέα μέτρα, αναφέρεται: «Διάρκεια 2 ωρών κατά οποία ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή, με συγκριτικό χρονικό σημείο την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματος μετακίνησής του».

Παράλληλα, σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ, επιστρέφουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ, τα προϊόντα τα οποία είχε απαγορευτεί να πωλούνται, λόγω των μέτρων για τα κλειστά καταστήματα, εξαιτίας του lockdown.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...