Άρση lockdown: Τι θα γίνει με καταστήματα, σχολεία και μετακινήσεις – Όλα τα σενάρια

Ο δρόμος προς την… κανονικότητα και την… ελευθερία φαίνεται να φτάνει στο τέλος του. Η κοινωνία που είναι κλειδωμένη εδώ και πέντε μήνες μπαίνει στην τελευταία… ευθεία, και σύμφωνα με τη βούληση της κυβέρνησης, αρχίζει να αποκαθίσταται η κανονικότητα με ορίζοντα το Πάσχα, αλλά το καλοκαίρι (14 Μαΐου ανακοινώθηκε το άνοιγμα του τουρισμού), οπότε και θα έχει επανέλθει πλήρως. Με τα όσα έχουν κυκλοφορήσει μέχρι τώρα, η εβδομάδα που έρχεται, θα είναι η τελευταία που θα έχουμε κατεβασμένα ρολά στα μαγαζιά…

Μπορεί τα νοσοκομεία να δέχονται ασφυκτική πίεση, φαίνεται πως υπάρχουν και ελπιδοφόρες ειδήσεις από το μέτωπο της πανδημίας, όπως τόνισαν και οι επιστήμονές στην ενημέρωση της Παρασκευής (26/03). Και η κυβέρνηση με «όπλο» τα self tests, που θα μπορούν να κάνουν οι πολίτες κάθε εβδομάδα από τις αρχές Απριλίου, σχεδιάζει το πώς θα έρθουν ημέρες στο μέλλον πιο κοντά στην κανονικότητα, ειδικά στο λιανεμπόριο και στα καταστήματα, με το… βλέμμα στο Πάσχα.

Αρχικά, θα ανοίξουν τα μικρά καταστήματα από τις 5 Απριλίου κι όσο περνά ο καιρός θα μπουν στο «κόλπο» και τα μεγάλα πολυκαταστήματα, τα mall και τα εμπορικά κέντρα και πάρκα. Μαζί, θα ανοίξουν και τα σχολεία υπό αυστηρούς όρους, κάτι που σημαίνει ότι θα γίνεται υποχρεωτικά self testing κάθε Δευτέρα από μαθητές κι εκπαιδευτικούς γυμνασίων και λυκείων. Για τις μικρότερες βαθμίδες, δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία – παιδικούς σταθμούς δεν έχει αποσαφηνιστεί πώς θα γίνεται ο έλεγχος των μικρών μαθητών κι αν θα ανοίξουν κι αυτά μαζί με τα γυμνάσια και τα λύκεια.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε την Παρασκευή (26/03) σχέδιο στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων (πριν από τις εισηγήσεις τους) για άνοιγμα των σχολείων το ταχύτερο δυνατό με προτεινόμενη ημερομηνία την 5η Απριλίου με την προϋπόθεση φυσικά να έχει ολοκληρωθεί η έξαρση της πανδημίας και να εξισορροπηθεί η επιδημιολογική καμπύλη. Βασικό εργαλείο η διενέργεια self tests σε καθηγητές και μαθητές σε σταθερή βάση και συγκεκριμένα τουλάχιστον κάθε Δευτέρα.

Η συζήτηση για άνοιγμα που αφορά γυμνάσια και λύκεια αναφέρεται, μάλιστα, σε όλες τις περιοχές ακόμη και αυτές που βρίσκονται σε βαθύ κόκκινο με τους ειδικούς να εξετάζουν το θέμα αλλά δηλώνοντας πως όλα θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά στοιχεία της επόμενης εβδομάδας. Αυτό που ενδιαφέρει είναι να πιστοποιηθεί η εικόνα της αποκλιμάκωσης που παρατηρήθηκε την εβδομάδα που πέρασε σε συνδυασμό με τις μειωμένες αφίξεις και εισόδους ασθενών στα νοσοκομεία.

Το μεγαλύτερο «αγκάθι», που δεν είναι άλλο από την εστίαση, θα… σηκώσει κεφάλι περί τα μέσα Απριλίου και αρχικά στους εξωτερικούς χώρους. Πιθανώς, ειδικοί και κυβέρνηση θα αφήσουν μια εβδομάδα να κυλήσει με ανοιχτή την αγορά και τα σχολεία για να μελετήσουν την επιδημιολογική εικόνα κι ακολούθως θα ανάψουν το «πράσινο» φως για την πολύπαθη εστίαση, η οποία θα ανοίξει στους εξωτερικούς χώρους, με συγκεκριμένο αριθμό πελατών και αυστηρά μέτρα αυτοπροστασίας, όπως και στις υπόλοιπες δραστηριότητες.

Πάσχα και τουρισμός

Το colpo grosso δεν παύει να είναι ο τουρισμός. Η κυβέρνηση εναποθέτει τις ελπίδες της για οικονομική ανάκαμψη στο πολυτιμότερο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας, που δεν είναι άλλο από τον… ήλιο και την θάλασσα κι έτσι έχει ξεκινήσει τις διμερείς συμφωνίες με χώρες που φέρνουν παραδοσιακά… καραβιές τουριστών στη χώρα μας, έτσι ώστε να μην χρειάζονται καραντίνα κι άλλα «covid εμπόδια». Ημερομηνία έναρξης της τουριστικής περιόδου στη χώρα, έχει οριστεί η 14η Μαΐου.

Σε ό,τι αφορά στις διαδημοτικές μετακινήσεις, όπως ξεκαθάρισε κι ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος μιλώντας στο «Mega» είναι πολύ νωρίς να ειπωθεί κάτι με τη συζήτηση να μετατίθεται όταν θα έχει επιτευχθεί το πρώτο τείχος ανοσίας ως προς τον εμβολιασμό. Κάτι που σημαίνει ότι για τότε μετατίθεται και η συζήτηση για το Πάσχα και το πώς θα το περάσουμε. Με τα τωρινά δεδομένα πάντως, κυβέρνηση και ειδικοί πολύ δύσκολα θα ανάψουν το «πράσινο φως» για την μετακίνηση από νομό σε νομό.

Με δεδομένο ότι ο εμβολιασμός θα έχει προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό, τον Μάη θα πέσουν στο τραπέζι και τα γυμναστήρια που επίσης ανεβαίνουν τον δικό τους… Γολγοθά, αλλά και οι υπόλοιπες δραστηριότητες, όπως οι συναυλίες, τα θέατρα, που αναμένεται να ξαναδούν… άσπρη μέρα μέσα στον Ιούνιο. Το όπλο για όλα τα παραπάνω, είναι πρωτίστως η ατομική ευθύνη και κατ’ επέκταση η αυτοδιάγνωση. Οπότε, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, η παροχή των δωρεάν τεστ (self test) θα ισχύσει για Απρίλιο και Μάιο και από τον Ιούνιο θα μπορεί να υποχωρήσει λόγω των αυξημένων εμβολιασμών. «Αν χρειαστεί όμως θα συνεχιστεί», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Σκέρτσος.

Βασιλακόπουλος: Πρέπει να ανοίξουν οι εξωτερικοί χώροι στην εστίαση

Την ίδια ώρα, αποκλιμάκωση της τρίτης φάσης της πανδημίας του κορονοϊού βλέπει τις επόμενες ημέρες ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ενώ υπογραμμίζει ότι ο κόσμος δεν αντέχει αυστηρό lockdown και θα πρέπει σταδιακά να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα και οι εξωτερικοί χώροι στην εστίαση.

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μίλησε στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» στο «OPEN TV» για το θέμα του ανοίγματος της εστίασης και του λιανεμπορίου στη χώρα μα εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού και ανέφερε ότι «υπάρχει μια μικρή βελτίωση, έχουμε επιπέδωση του ιικού φορτίου στα λύματα και σύντομα θα φανεί μείωση στα κρούσματα, ενώ και στα νοσοκομεία έρχονται λιγότεροι ασθενείς. Αν κάνουμε αυστηρό lockdown θα μειωθούν κρούσματα αλλά ο κόσμος δεν αντέχει. Αντί των επαφών στα σπίτια που γίνεται τώρα, να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα, με κόφτη 3 ωρών, θα είναι ελεγχόμενο. Και στην εστίαση να ανοίξουν οι εξωτερικοί χώροι».

Απαντώντας στο ερώτημα αν το Πάσχα θα είναι πιο χαλαρά τα περιοριστικά μέτρα, ανέφερε ότι θα έχουν εμβολιαστεί οι ευπαθείς και οι ηλικιωμένοι μέχρι τότε. «Το Πάσχα θα έχουμε περισσότερη ζέστη και θα είναι εμβολιασμένοι 1,5 εκατομμύριο πολίτες. Δεν τίθεται θέμα να κλειστούμε το Πάσχα για να είμαστε ελεύθεροι το καλοκαίρι», σημείωσε.

Για ποιους θα είναι υποχρεωτικό το self test

Το self testing θα είναι υποχρεωτικό για συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Τις πρώτες ημέρες θα δοθεί προτεραιότητα στα άτομα έως 67 ετών, γιατί είναι εργασιακά ενεργή ηλικιακή ομάδα. Περισσότερες οδηγίες θα δοθούν τις επόμενες μέρες. Αν είναι θετικό, με δεύτερο ταχύ τεστ (rapid test) θα μπορεί να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα.

  • Εργαζόμενους σε ακτοπλοΐα, ναυτιλία, λιανεμπόριο, εστίαση, τουρισμό, μεταποίηση, δικαστήρια, επιχειρήσεις.
  • Στα σχολεία: υποχρεωτικό self test για εκπαιδευτικούς και μαθητές μία φορά την εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή (26/03) έγινε γνωστό ότι πάνε από βδομάδα οι αποφάσεις για λιανεμπόριο, σχολεία και διαδημοτικές μετακινήσεις, μετά και τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων.

Με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά να ανακοινώνει την παράταση – τουλάχιστον έως τις 5 Απριλίου – του αυστηρού lockdown για την Αττική, τη Θεσσαλονίκη και όλες τις περιοχές που έχουν ήδη ενταχθεί στην κατηγορία «πολύ αυξημένου κινδύνου» («βαθύ κόκκινο») – με βάση τον «Χάρτη Μέτρων Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας» – και κανένα νέο μέτρο χαλάρωσης.

(πληροφορίες από ethnos.gr)

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...

Μάθε για την Kανναβιδιόλη (CBD) και τις ευεργετικές του ιδιότητες

Τα τελευταία χρόνια μετά την νομιμοποίηση του CBD στην Ελλάδα με περιεκτικότητα κάτω του 0,2% σε thc έχει μπει για να καλά στην καθημερινότητά...