Αρχίζει ξανά η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στις χώρες που το είχαν «παγώσει»

Οι χώρες που είχαν αναστείλει τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca αρχίζουν η μία μετά την άλλη να το χορηγούν και πάλι από σήμερα, Παρασκευή, αφού οι ευρωπαϊκές και βρετανικές ρυθμιστικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τα οφέλη υπερτερούν των όποιων κινδύνων, ύστερα από αναφορές σπάνιων περιστατικών θρόμβων στο αίμα που οδήγησαν σε προσωρινή αναστολή προγραμμάτων ανοσοποίησης.

Το τέλος των αναστολών αυτών θα αποτελέσει δοκιμασία για την εμπιστοσύνη των πολιτών, τόσο στο ίδιο το εμβόλιο όσο και στις ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων, των οποίων τα συμπεράσματα βρίσκονται στο μικροσκόπιο, καθώς τα παραλλαγμένα στελέχη του ιού εξαπλώνονται και ο παγκόσμιος αριθμός των νεκρών –στα 2,7 εκατ. αυτή τη στιγμή– αυξάνεται.

Η Ινδονησία ακολούθησε το παράδειγμα της Γερμανίας, της Γαλλίας και άλλων χωρών στην εκ νέου χορήγηση των εμβολίων μετά την αναστολή των εμβολιασμών ύστερα από αναφορές για περίπου 30 περιστατικά σπάνιων θρόμβων αίματος στον εγκέφαλο μετά από εκατομμύρια εμβόλια που είχαν ως αποτέλεσμα επιστήμονες και κυβερνήσεις να προσπαθούν να εντοπίσουν εάν υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ τους.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) κατέληξε σε ένα σαφές, όπως το χαρακτήρισε, συμπέρασμα, ότι τα οφέλη του εμβολίου στο να προστατεύουν τους ανθρώπους από θάνατο ή νοσηλεία λόγω του κορονοϊού υπερτερούν των πιθανών κινδύνων.

Ωστόσο, ο ΕΜΑ ανέφερε ότι η σύνδεση μεταξύ σπάνιων περιστατικών θρόμβων αίματος στον εγκέφαλο και του εμβολίου δεν μπορεί να αποκλειστεί οριστικώς και θα συνεχίσει να το παρακολουθεί στενά, παράλληλα με τη βρετανική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων MHRA.

«Είναι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο», ανέφερε η διευθύντρια του ΕΜΑ Έμερ Κουκ σε χθεσινή ενημέρωση. «Εάν επρόκειτο για μένα, θα εμβολιαζόμουν αύριο».

Ο ΕΜΑ ανέφερε ότι επικαιροποιεί τις κατευθυντήριες γραμμές του για το εμβόλιο προκειμένου να συμπεριλάβει μια σύσταση προς τους ασθενείς για τους δυνητικούς κινδύνους και πληροφορίες για τους επαγγελματίες υγείας, προκειμένου να βοηθήσει τους ανθρώπους να αναγνωρίζουν συμπτώματα για το οποία ίσως χρειαστούν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια μετά τον εμβολιασμό τους.

Μετά την κίνηση του ΕΜΑ και άλλοι προσπάθησαν να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στο εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο παγκοσμίως θεωρείται σημαντικό λόγω της σχετικά εύκολης αποθήκευσης και μεταφοράς του και της χαμηλής του τιμής, συγκριτικά με τα εμβόλια mRNA που ανέπτυξαν η Pfizer και η Moderna.

«Αυτό στο οποίο θα έπρεπε πραγματικά να επικεντρωνόμαστε είναι ότι αυτό είναι ιδιαίτερα καθησυχαστικό. Οι διαδικασίες λειτουργούν, η παρακολούθηση της ασφάλειας, που όλοι αναμένουμε από τις αρχές μας, γίνεται», δήλωσε ο Άντριου Πόλαρντ, επικεφαλής του Oxford Vaccine Group, στο ραδιόφωνο του BBC, αφού και οι δύο ρυθμιστικές αρχές ανακοίνωσαν ότι οι εμβολιασμοί μπορούν να συνεχιστούν μετά τις αναφορές για θρόμβους αίματος. «Πράγματι χρειάζεται να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την ασφάλεια, αλλά στο τέλος είναι ο ιός τον οποίο πολεμάμε, όχι τα εμβόλια».

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης συνεργάζεται με την AstraZeneca για το εμβόλιο αυτό.

Η Γερμανία άρχισε και πάλι να χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca από σήμερα το πρωί, ενώ ο γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να προωθήσει την αντίστοιχη επανάληψη των εμβολιασμών στη χώρα με το να λάβει ο ίδιος το σκεύασμα αυτό σήμερα.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι το παράδειγμα αυτό θα ακολουθήσει και η Ιταλία, με τα σχόλιά του να απηχούν το κλίμα στην Κύπρο, τη Λετονία και τη Λιθουανία.

Η Ισπανία θα επαναλάβει τους εμβολιασμούς από την Τετάρτη, ενώ ο Καναδάς έδωσε επίσης τη στήριξή του στο εμβόλιο.

Η βρετανική MHRA διερευνά πέντε περιστατικά εμφάνισης αιματικών θρόμβων που αναφέρθηκαν μεταξύ των 11 εκατ. εμβολίων που χορηγήθηκαν στη Βρετανία. Ανέφερε ότι θα διερευνήσει τις αναφορές εμφάνισης θρόμβων σε εγκεφαλικές φλέβες (δηλαδή θρόμβωση εγκεφαλικών φλεβών ή CSVT) που αναφέρθηκαν μαζί με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων λίγο μετά τον εμβολιασμό. Ωστόσο ο ρυθμιστικός φορέας ανέφερε ότι η χρήση του εμβολίου θα πρέπει να συνεχιστεί, ενώ αξιωματούχος δήλωσε ότι η κυκλοφορία στη Βρετανία πιθανόν δεν θα σταματήσει ακόμα κι αν τελικά αποδειχθεί ότι υπάρχει κάποια σύνδεση.

Η αξιολόγηση της ίδιας της φαρμακοβιομηχανίας, που καλύπτει πάνω από 17 εκατ. ανθρώπους οι οποίοι έλαβαν το εμβόλιό της στην ΕΕ και τη Βρετανία, δεν εντόπισε στοιχεία αυξημένου κινδύνου για θρόμβους αίματος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που αυτή την εβδομάδα επαναβεβαίωσε τη στήριξή του για το εμβόλιο που αποτελεί βασικό στοιχείο στο πρόγραμμά του COVAX για τον διαμοιρασμό των εμβολίων, σχεδιάζει σήμερα να προχωρήσει σε επικαιροποίηση της αξιολόγησης της δικής του συμβουλευτικής επιτροπής για τα εμβόλια.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...

Μάθε για την Kανναβιδιόλη (CBD) και τις ευεργετικές του ιδιότητες

Τα τελευταία χρόνια μετά την νομιμοποίηση του CBD στην Ελλάδα με περιεκτικότητα κάτω του 0,2% σε thc έχει μπει για να καλά στην καθημερινότητά...

Πότε κάνω Απολύμανση για τον κορωνοιό COVID-19;

Τον τελευταίο χρόνο άλλαξε δραστικά η ζωή όλων μας λόγο του κορωνοιού. Οι καθημερινές κοινωνικές και επαγγελματικές δραστηριότητες όλων μας ανεξαρτήτου ηλικίας πλήγηκαν και...