Άρχισε ξανά τα «παιχνίδια» ο Ερντογάν – Δεύτερη NAVTEX πέντε μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής

Η ηρεμία που επικράτησε στην Ανατολική Μεσόγειο το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως λαμβάνει άδοξα τέλος, μια και η Τουρκία δεν δείχνει να λογαριάζει ούτε από υποδείξεις, αλλά ούτε και από απειλές για κυρώσεις και μπαίνει σε νέο κύκλο προκλήσεων.

Η Άγκυρα εξέδωσε το Σάββατο Navtex για ασκήσεις με πραγματικά πυρά την ερχόμενη Δευτέρα σε περιοχή νότια της Κρήτης, μόλις λίγες ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι προγραμματισμένη για τις 10 Δεκεμβρίου. Μια Σύνοδο Κορυφής που κατά τα λεγόμενα των Ευρωπαίων ηγετών θα έχει ως κεντρικό θέμα στην ατζέντα την τουρκική προκλητικότητα προκειμένου να αποφασιστεί ποιες θα είναι οι κυρώσεις που θα επιβληθούν στην Άγκυρα, μετά από συνεχείς αναβολές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Navtex από πλευράς Τουρκίας εκδόθηκε και την Παρασκευή, αυτή τη φορά για για άσκηση μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου.

Και μάλιστα, η Navtex της Παρασκευής ανακοινώθηκε λίγη ώρα μετά από δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, που εξήγησε ότι η υπομονή των Ευρωπαίων με τον Ερντογάν έχει εξαντληθεί.

«Τείναμε το χέρι στην Τουρκία τον Οκτώβριο και η αξιολόγησή μας είναι αρνητική με τη διαπίστωση της συνέχισης των μονομερών ενεργειών και της εχθρικής ρητορικής. Θα έχουμε μία συζήτηση κατά την διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις 10 Δεκεμβρίου και είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα που διαθέτουμε» για να επιβάλουμε κυρώσεις για την κατάσταση, δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Είμαι άνθρωπος του διαλόγου», αλλά «πρέπει να δουλέψουμε μαζί, χρειάζονται δύο για να χορέψεις τανγκό», είπε.

«Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι πρέπει να τελειώσει», σχολίασε σε άλλο σημείο.

«Τον Οκτώβριο, στο πλαίσιο της πολυμέρειας προσπαθήσαμε να λάβουμε υπόψη όλα τα θέματα που έχουν προκύψει στη Μεσόγειο, οικονομικά, μεταναστευτικά, ενεργειακά, αλλά η προϋπόθεση ήταν η Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς προκλήσεις, τις εχθρικές δηλώσεις και το μη σεβασμό του διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς τάξης βασισμένης σε κανόνες. Από τον Οκτώβριο, τα πράγματα δεν ήταν και πολύ θετικά και είδαμε ότι υπήρξαν μονομερείς ενέργειες και εχθρική ρητορική κατά κρατών μελών. Θέλουμε περισσότερη σταθερότητα και προβλεψιμότητα με την Τουρκία αλλά βλέπουμε ότι δεν υπήρξε σημαντική θετική κινητικότητα», εξήγησε.

Σχοινάς: Η Τουρκία τα έχει κάνει όλα λάθος και θα έχει συνέπειες

«Η Τουρκία τα έχει κάνει όλα λάθος και τους έχει βάλει όλους στην Ευρώπη και όχι μόνο απέναντί της», δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, συμπληρώνοντας ότι «θα υπάρξουν συνέπειες».

«Είμαστε σε μια κρίσιμη φάση, το πρώτο ημίχρονο θα παιχτεί στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, αλλά πρέπει να δούμε αυτή τη διαδικασία λίγο πιο ευρυγώνια, γιατί θα έχει βάθος χρόνου» τόνισε ο κ. Σχοινάς, αναφερόμενος στη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στις 10 και 11 Δεκεμβρίου.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...