Απορρίφθηκε ομόφωνα το αίτημα για διακοπή της έκτισης της ποινής του Κουφοντίνα

Ομόφωνα απορρίφθηκε από το δικαστήριο (Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λαμίας) το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα, για διακοπή της ποινής του (λόγω της κατάστασής της υγείας του), μετά την εξέτασή του την Πέμπτη (04/03).

«Η αντιμετώπιση της σοβαρής ασθενείας μπορεί να γίνει μέσω της ιατρικής βοήθειας που του προσφέρεται. Ο αιτιών είναι αυτός που θέτει ως προϋπόθεση τη διακοπή της έκτισης της ποινής για να δεχτεί ιατρική βοήθεια. Το δικαστήριο κρίνει πως η παραμονή του στο νοσοκομείο δεν αποτελεί δυσμενή μεταχείριση», ανέφερε η πρόεδρος του δικαστηρίου.

Συγκεκριμένα, η δεύτερη προσφυγή του Δημήτρη Κουφοντίντα στη Δικαιοσύνη η οποία αφορά το αίτημά του για μεταφορά από τις φυλακές Κασσαβέτειας στις φυλακές Κορυδαλλού, και όχι σ’ αυτές του Δομοκού, παραπέμφθηκε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας και η απόφαση αναμένεται ίσως και αύριο, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, Θέμη Σοφό.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο (Μ.Γάκη πρόεδρος Πρωτοδικών, Ε.Νικολάου και Μ.Θεοδοσιάδης πρωτοδίκες) δέχτηκε την πρόταση της εισαγγελίας έδρας Α.Παπακώστα που απέρριψε το αίτημα, σημειώνοντας ότι «οι προβλέψεις για αναβολή ή διακοπή της έκτισης ποινής δίδεται μόνο σε περιπτώσεις που υπάρχει ασθένεια που δεν προκλήθηκε -όπως είπε- με τη βούληση του κρατουμένου». Η ίδια υποστήριξε ότι έχουν δοθεί οι απαραίτητες εντολές προς όλες τις κατευθύνσεις έτσι ώστε να διασφαλιστεί η υγεία του κρατουμένου τερματίζοντας όμως την απεργία πείνας.

«Η αντιμετώπιση της σοβαρής ασθενείας μπορεί να γίνει μέσω της ιατρικής βοήθειας που τού προσφέρεται. Ο αιτών είναι αυτός που θέτει ως προϋπόθεση τη διακοπή της έκτισης της ποινής για να δεχτεί ιατρική βοήθεια. Το δικαστήριο κρίνει πως η παραμονή του στο νοσοκομείο δεν αποτελεί δυσμενή μεταχείριση», έκρινε ομόφωνα το δικαστήριο.

Ο αναπληρωτής διευθυντής της ΜΕΘ στη Λαμία Χρήστος Γεωργιάδης, που κατέθεσε ως μάρτυρας, περιέγραψε την κατάσταση του πολυισοβίτη ως πολύ κρίσιμη και μάλιστα σημείωσε ότι τα όργανά του βρίσκονται σε οριακή λειτουργία. «Έχει νοητική διαύγεια αλλά βρίσκεται στα όρια κατάρρευσης» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για να κριθεί αν υπάρχει επιστροφή ή όχι. Επισήμανε ακόμη ότι οι κινήσεις των γιατρών είναι συγκεκριμένες, επιστημονικά ενδεδειγμένες αλλά σε κάθε περίπτωση απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του Δ.Κουφοντίνα.

Από τη δική του πλευρά, ο Θέμης Σοφός, δικηγόρος του ισοβίτη Δ.Κουφοντίνα, υποστήριξε στην αγόρευσή του πως πρόκειται για νέες διατάξεις που έχουν εισαχθεί στην νομοθεσία από το 2019 και έχουν σχέση με την υπόθεση ανεξάρτητα της απεργίας πείνας που κάνει ο πελάτης του, τονίζοντας πως την απεργία πείνας την προβλέπει και ο σωφρονιστικός κώδικας. Μάλιστα απαντώντας σε ερώτημα του δικαστηρίου αν κάποια άλλη κλινική ή νοσοκομείο σε επίπεδο χώρας θα μπορούσε να προσφέρει καλύτερες ιατρικές υπηρεσίες απάντησε αρνητικά.

«Η πρώτη αίτηση απορρίφθηκε από το δικαστήριο σήμερα, καθώς έκρινε ότι η διακοπή έκτισης της ποινής τίθεται ως όρος για τη βελτίωση της ιατρικής κατάστασης του ασθενούς κρατουμένου», δήλωσε ο κ. Σοφός και προσέθεσε:

«Με όλο το σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων και των οικογενειών τους, θα πρέπει να πω ότι εδώ εφαρμόζουμε ποινική δικονομία και όχι τις εκάστοτε αντιλήψεις της εκτελεστικής εξουσίας η οποία εφαρμόζει κατά το δοκούν τις απόψεις της για την εφαρμογή των αρχών και των κανόνων της σωφρονιστικής επιστήμης. Οι αρχές της δημοκρατίας έχουν τον χαρακτήρα του εναγκαλισμού, της κατανόησης, της καταλαγής, και της κοινωνικής επανένταξης. Δεν έχουν τον χαρακτήρα των δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών που ακούμε και δυστυχώς υπομένουμε. Ο κώδικας ποινικής δικονομίας ισχύει για όλους. Ο σωφρονιστικός κώδικας ισχύει για όλους ανεξαρτήτως της πράξεως για την οποία καταδικάστηκαν. Η δημοκρατία δεν συγκρίνει το αξιακό της σύστημα με κανένα άλλο διότι τότε αυτοκαταργείται».

Όπως ανέφερε, στις δηλώσεις του, ο κ. Σοφός το δεύτερο αίτημα που έχει κατατεθεί στα δικαστήρια της Λαμίας έχει σχέση με προσφυγή κατά της σιωπηρής απόρριψης του αιτήματος μεταγωγής του κρατούμενου στον τόπο έκτισης που προβλέπει ο σωφρονιστικός κώδικας. Σύμφωνα με τον κ. Σοφό το συγκεκριμένο αίτημα θα κριθεί σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Λαμίας και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχει απόφαση ακόμη και αύριο.

Ο ίδιος έκανε λόγο για μία κινητικότητα στο θέμα, καθώς όπως είπε «η πληροφόρηση μας είναι ότι σε ερώτημα της Εισαγγελίας της Λαμίας προς την Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών, η τελευταία απάντησε ότι έχει εισαχθεί προς επανεξέταση το αίτημα του κρατούμενου». «Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα. Η προσπάθεια, δηλαδή, που γίνεται, θεωρώ ότι πιάνει τόπο καθώς εάν η Κεντρική Υπηρεσία Μεταγωγών απαντά προς την Εισαγγελία της Λαμίας ότι έχει εισαχθεί προς εξέταση το αίτημα επαναμεταγωγής οφείλει να εκδώσει απόφαση» σημείωσε.

Την Τετάρτη (03/03) κατατέθηκε το αίτημα

Υπενθυμίζεται ότι το σχετικό αίτημα κατατέθηκε στα Δικαστήρια Λαμίας την Τετάρτη (03/03) από τη δικηγόρο του Δημήτρη Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ. Όπως αναφέρθηκε, η νομική υπερασπιστής του «Λουκά» της «17Ν» κατέθεσε αίτημα αναβολής της ποινής για όσο χρονικό διάστημα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ο κρατούμενος και απεργός πείνας και δίψας, όπως μετέδωσε το «LamiaReport». Νωρίτερα την ίδια ημέρα, η ίδια είχε γνωστοποιήσει, άλλωστε, ότι σκοπεύει να προχωρήσει στην εν λόγω πράξη.

«Επειδή η κατάσταση της υγείας του επιβάλλει να μείνει τουλάχιστον ένα μήνα σε νοσηλεία, θα ήταν καλό να μην υπάρχει αστυνομική παρουσία και φρούρηση μέσα και έξω από τον θάλαμο της εντατικής», δήλωσε η κα Κούρτοβικ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...