
Η ώρα της κρίσης για το πώς θα πορευτούμε τις επόμενες ημέρες ώστε να θωρακιστούμε απέναντι στον κορονοϊό έφτασε καθώς την Πέμπτη η επιτροπή ειδικών θα λάβει τις αποφάσεις που θα εισηγηθεί την Παρασκευή στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Το αρνητικό της υπόθεσης είναι ότι για δεύτερη διαδοχική ημέρα τα κρούσματα ήταν πάνω από 1.000, ενώ και η εικόνα στα λύματα της Θεσσαλονίκης προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες. Το θετικό, ότι παρά τη μεγάλη αύξηση των τελευταίων ημερών, η κατάσταση είναι ελεγχόμενη με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να μην απειλούν προς το παρόν το σύστημα Υγείας με κατάρρευση.
Γεγονός είναι, βέβαια, ότι κυβέρνηση και ειδικοί θέλουν να προλάβουν το κακό ώστε να μη βρεθούν σε θέση να αντιμετωπίζουν καταστάσεις παρόμοιες με αυτές που αντιμετώπισαν πριν λίγο καιρό στη Θεσσαλονίκη. Γι αυτό και εξετάζονται μέτρα που προφανώς δεν ακούγονται ευχάριστα, αλλά ενδεχομένως να κριθούν αναγκαία.
Το σενάριο του ολικού lockdown απομακρύνεται, παραμένει όμως πάντα στο τραπέζι. Με απλά λόγια, όπως όλα δείχνουν δε θα προτιμηθεί τη δεδομένη στιγμή για πολλούς και διάφορους λόγους, αλλά θα τεθεί αμέσως σε εφαρμογή σε περίπτωση που παρατηρηθεί εκθετική αύξηση στα κρούσματα. Άλλωστε, το δήλωσε χθες και ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ότι τρεις εβδομάδες ολικού lockdown θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αναχαίτιση της πανδημίας.
Ένα πολύ πιθανό σενάριο είναι η Επιτροπή να εισηγηθεί λήψη μέτρων άμεσα για την Αττική που παρουσιάζει το μεγαλύτερο πρόβλημα και σε αυτή την περίπτωση θα εφαρμοστεί το σχέδιο της Πάτρας. Η κυκλοφορία θα απαγορεύεται πλέον μετά τις 18.00 κι όχι μετά τις 21.00 με τις ανάλογες συνέπειες στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, το click away θα λειτουργεί ως τις 17.00 και παραμένει άγνωστο το τι θα γίνει με το click in shop. Αν επικρατήσει το συγκεκριμένο σενάριο, θα μείνουν κλειστά κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία, υπηρεσίες περιποίησης νυχιών και ΚΤΕΟ.
Παρότι, δε, πολλοί ειδικοί όπως ο κ. Εξαδάκτυλος χθες, αλλά και γιατροί, όπως ο κ. Καπραβέλος, τονίζουν ο ένας πιο ήπια, ο άλλος πιο… αυστηρά ότι τα σχολεία λειτουργούν ως αιτία διασποράς, εάν τεθεί το δίλημμα ανοικτά σχολεία ή καταστήματα, θα προτιμηθεί να συνεχιστεί η διά ζώσης διδασκαλία των μαθητών νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων, όχι όμως και των Λυκείων.
Ακόμη ένα σενάριο που εξετάζεται είναι να παρθούν μέτρα τοπικού χαρακτήρα σε όποιες περιοχές κριθεί ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο.
Τσιόδρας: 8.000 τα νέα κρούσματα ανά εβδομάδα
Σε αυστηρή προειδοποίηση τήρησης των μέτρων προστασίας έναντι του κορονοϊού και επαγρύπνηση από την Πολιτεία και τους πολίτες, προχώρησε από τη Βουλή ο Σωτήρης Τσιόδρας, αναφέροντας τον κίνδυνο που υπάρχει από τις μεταλλάξεις.
«Θα έχουμε 7.000-8.000 νέα κρούσματα ανά εβδομάδα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, φορώντας, μάλιστα, διπλή μάσκα. Συγκεκριμένα, μιλώντας χθες στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, προειδοποίησε πως τα ποσοστά των παραλλαγών του ιού είναι υψηλά και αγγίζουν το 40%.
Όπως είπε, το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας ήταν διαφορετικό από το πρώτο καθώς διαπιστώθηκαν και «δικές μας» μεταλλάξεις. «Αν επικρατήσει στην πατρίδα μας το Variant (μετάλλαξη) έχουμε πρόβλημα πιθανόν μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Γι’ αυτό θα πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και να τηρούμε τα μέτρα», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως η εκτίμησή του είναι ότι τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν σε αριθμό τις 7.000 με 8.000 σε εβδομαδιαία βάση.
Ο κ. Τσιόδρας τόνισε στην περιοχή υπάρχουν 4.000 ενεργά κρούσματα.
«Η Αττική χρειάζεται ειδική προσοχή» τόνισε χαρακτηριστικά λέγοντας ότι σημειώθηκε αύξηση κρουσμάτων κατά 81% στον βόρειο τομέα, 67% στον κεντρικό τομέα και 123% στη δυτική Αττική με μέσο όρο ηλικίας τους άνω των 40 ετών. Επίσης, δεν έκρυψε τη μεγάλη ανησυχία του και για την Αχαΐα και το Λασίθι.
Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι «ο ιός ξεφεύγει από τα μέτρα και προσπαθεί να βρει τρόπο να παραμείνει» τονίζοντας: «Είναι εδώ και θα πιέσει κι άλλο».
Αναλυτικά τα στοιχεία που γνωστοποίησε ο Σωτήρης Τσιόδρας
- Βόρειος Τομέας: 82% αύξηση κρουσμάτων εβδομαδιαία,
- Κεντρικός τομέας: 61% αύξηση με 1.400 ενεργά
- Δυτικός Τομέας: 123% αύξηση
- Η Δυτική Αττική συνεχίζει να δίνει μάχη παρά το σκληρό lockdown
- Ανατολική Αττική: 62% αύξηση
Πηγή: altsantiri.gr