Από το Σάββατο η χαλάρωση των μέτρων – Σκέψεις να ανοίξουν και οι αρχαιολογικοί χώροι

Αν και η απορία και το ερώτημα «γιατί τώρα με τα κρούσματα και τους διασωληνωμένους στα ύψη και όχι νωρίτερα που τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα» πλανάται στην ατμόσφαιρα – και απάντηση δεν έχει – κυβέρνηση και ειδικοί δείχνουν αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω.

Και μάλιστα θα παραβούν και κανόνες που οι ίδιοι είχαν θέσει μόλις πριν λίγες ημέρες, όταν δηλαδή η ίδια η κυρία Πελώνη έλεγε ότι με αύξηση κρουσμάτων είναι άκαιρο να μιλάμε για άνοιγμα και ο Άδωνης Γεωργιάδης συμφωνούσε και συμπλήρωνε ότι τα πάντα θα τα καθορίσει η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.

Η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, λοιπόν, δεν είναι σε καθόλου καλό σημείο. Χθες πιάσαμε τον αριθμό ρεκόρ πανδημίας των διασωληνωμένων, τα κρούσματα άγγιξαν τα 3.500, τα λύματα έφτασαν να είναι σε κάποιες περιοχές όπως τα Χανιά 1.000% πάνω από το πρόσφατο παρελθόν και ΜΕΘ δεν υπάρχει ούτε για δείγμα.

Την ίδια ώρα, ο Βασίλης Κικίλιας ζητά από ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσει σε επίταξη. Υπό αυτές τις συνθήκες, λοιπόν, η κυβέρνηση αποφασίζει να αλλάξει μοντέλο και να προχωρήσει σε άνοιγμα δραστηριοτήτων και χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Και τα δύο, από την άλλη, είναι απαραίτητα, αφενός γιατί η οικονομία δεν αντέχει, αφετέρου και κυριότερο, γιατί οι ίδιοι οι άνθρωποι δεν αντέχουν.

Από το Σάββατο

Αύριο, Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνεδρίαση της επιτροπής Ειδικών και εκεί θα παρθούν οι οριστικές αποφάσεις που εν συνεχεία θα ανακοινωθούν. Σύμφωνα με όσα διαφαίνονται, από την επόμενη κιόλας μέρα, το Σάββατο 20 Μαρτίου, η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα πάει στις 21.00 από τις 19.00 που ήταν μέχρι τώρα και δεν αποκλείεται να επιτραπεί και πάλι με τη χρήση του κωδικού 6 η μετακίνηση σε άλλο δήμο με ΙΧ ή μηχανή.

Εκτιμάται ότι αυτά τα δύο μέτρα θα επιτρέψουν στον κόσμο και να χαλαρώσει αλλά και να μείνει περισσότερες ώρες εκτός σπιτιού, άρα και να περιοριστούν οι συγκεντρώσεις ατόμων.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι υπάρχει σκέψη να ανοίξουν και κάποιοι αρχαιολογικοί χώροι με συγκεκριμένα μέτρα και περιορισμούς στον αριθμό των επισκεπτών. Είναι κάτι που θα εξεταστεί αύριο από την Επιτροπή και επίσης αναμένονται εισηγήσεις από τους ειδικούς.

Κομμωτήρια και λιανεμπόριο

Ακόμα μια πρόταση που θα πέσει στο τραπέζι θα είναι το άνοιγμα των κομμωτηρίων στις 22 Μαρτίου. Τα κομμωτήρια ήταν από τα πρώτα που άνοιξαν και στο προηγούμενο lockdown κι αυτό θα συμβεί και τώρα καθώς με την τήρηση των κατάλληλων μέτρων, φαίνεται πως δεν αποτελούν εστίες υπερμέτάδοσης.

Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τα κέντρα περιποίησης νυχιών που λειτουργούν ανεξάρτητα.

Μία εβδομάδα αργότερα, στις 29 Μαρτίου, υπολογίζεται ότι θα ανοίξει το λιανεμπόριο το οποίο θα λειτουργήσει με τους καταναλωτές να στέλνουν μηνύματα στο 13032, να εξασφαλίζουν τρίωρη διάρκεια για τα ψώνια τους και να τα παραλαμβάνουν εκτός καταστημάτων.

Αν τα πράγματα κυλήσουν ομαλά, έτσι όπως θέλουν και ευελπιστούν κυβέρνηση και ειδικοί, ένα πολύ πιθανό σενάριο είναι όλες οι δραστηριότητες να έχουν ανοίξει ως τα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου.

Μένει να δούμε τι θα συμβεί με την εστίαση για την οποία πληθαίνουν οι φωνές ειδικών ότι πρέπει να γίνει ένα γενναίο βήμα. Υπό την έννοια ότι αν ανοίξουν μαγαζιά με εξωτερικούς χώρους, θα δοθεί ακόμα μία δυνατότητα στους πολίτες να ξοδεύουν χρόνο εκτός σπιτιού, με περισσότερη ασφάλεια από ότι τους προσφέρει ένας κλειστός χώρος.

Welcome στα μέσα Μαΐου

Ακούγεται πρόωρο για τους πολίτες που ακόμα ψάχνονται, αλλά η κυβέρνηση οφείλει να σχεδιάσει και τα αμέσως επόμενα βήματα. Σύμφωνα λοιπόν με τον πρωθυπουργό στα μέσα Μαΐου η χώρα θα ανοίξει τις πύλες της στους τουρίστες με την ελπίδα ότι η φετινή χρονιά θα είναι πολύ καλύτερη από την περσινή, όταν και το στοίχημα χάθηκε και ζημιά εκτιμάται ότι έγινε επιδημιολογικά.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...