Απαγόρευση κυκλοφορίας: Με ποια SMS μετακινούμαστε – Τι αλλάζει στην καθημερινότητά μας (video)

Πιο δύσκολη γίνεται η καθημερινότητά μας από απόψε το βράδυ καθώς από τις 21:00 ξεκινάει σκληρότερο lockdown, με βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι τις 5 το πρωί και με μόνες εξαιρέσεις τη μετακίνηση για λόγους υγείας και εργασίας και για συνοδεία κατοικίδιου ζώου κοντά στο σπίτι. 

Όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στη σημερινή (13/11) ενημέρωση για τον κορονοϊό «το απόλυτο στοίχημα είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων», προσθέτοντας ότι οι επόμενες ημέρες είναι δύσκολες και εξαιρετικά κρίσιμες.

Η μετακίνηση των πολιτών θα εξακολουθεί να γίνεται με αποστολή μηνύματος στο 13033. Για λόγους υγείας στέλνουμε SMS με αριθμό 1, για βόλτα με κατοικίδιο SMS με αριθμό 6, ενώ για μετακίνηση λόγω εργασίας απαιτείται βεβαίωση εργοδότη.

Όσο διαρκεί η απαγόρευση κυκλοφορίας, κανονικά λειτουργούν οι υπηρεσίες take away και delivery. Ωστόσο, όσον αφορά στο take away, κάποιος πολίτης δεν θα μπορεί να βγει από το σπίτι ειδικά για αυτό τον λόγο, αλλά θα έχει τη δυνατότητα να αγοράσει φαγητό take away αν μετακινείται εκτάκτως λόγω εργασίας, υγείας ή συνοδείας κατοικίδιου ζώου.

Πότε κλείνουν περίπτερα και σούπερ μάρκετ

Κατά αντιστοιχία προσαρμόζεται και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων τροφίμων, των φαρμακείων, των συνεργείων αυτοκινήτων, τα οποία θα κλείνουν πλέον όλα στις 20.30 το βράδυ.

Καθ’ όλο το διάστημα ισχύος των περιοριστικών μέτρων, η λειτουργία των καταστημάτων θα έχει ως εξής:

-Τα καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία), τα φαρμακεία και τα συνεργεία αυτοκινήτων θα λειτουργούν έως τις 20.30.

-Ειδικά, για τις υπεραγορές τροφίμων (σούπερ μάρκετ) και τα μίνι μάρκετ διευκρινίζεται ότι μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες delivery και μετά τις 20.30 και έως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα.

-Τα περίπτερα μπορούν να λειτουργούν καθ’ όλο το 24ωρο.

-Σημειώνεται ότι την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020 αναστέλλεται η λειτουργία κάθε εμπορικού καταστήματος που λειτουργεί σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 16 του ν. 4177/2013 (Α’ 173).

Πώς θα μετακινούνται οι επιβάτες πλοίων 

Διευκρινήσεις για τις μετακινήσεις των επιβατών των επιβατηγών οχηματαγωγών πλοίων που καταπλέουν στα λιμάνια της χώρας κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, από 21:00 έως και 05:00, δίνει το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Όπως ανακοινώθηκε οι επιβάτες αυτοί μπορούν να μεταβαίνουν μετά την άφιξη των πλοίων στις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές για την χορήγηση σχετικών βεβαιώσεων με τις οποίες μπορούν να μετακινηθούν κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Τι ισχύει για την ατομική άθληση τις υπόλοιπες ώρες

Αναφορικά με τη δυνατότητα ατομικής άσκησης τις υπόλοιπες ώρες, ο Νίκος Χαρδαλιάς επισήμανε ότι αυτή δεν αφορά την προπόνηση σε αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά την ατομική άσκηση έως 3 άτομα, κατά προτίμηση κοντά στην οικία των πολιτών.

Υπενθύμισε ότι το κυνήγι και το ψάρεμα δεν επιτρέπεται.

Επεκτείνεται η τηλεργασία

Όσον αφορά το θέμα της τηλεργασίας, κάθε οργανισμός του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα υποχρεούται από την Παρασκευή να διαθέτει ανά πάσα στιγμή έκθεση που να τεκμηριώνει τη λειτουργία με το απολύτως απαραίτητο προσωπικό και τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας.

Όπως ανέφερε, οι έλεγχοι για την τήρηση του μέτρου της τηλεργασίας και των λοιπών μέτρων προστασίας ήδη έχουν ενταθεί και θα συνεχιστούν με αμείωτους ρυθμούς και τις υπόλοιπες ημέρες.

Επιπλέον, απηύθυνε σύσταση και στους τηλεοπτικούς σταθμούς να λειτουργήσουν με το απαραίτητο προσωπικό, μειώνοντας στο απολύτως απαραίτητο αριθμό τους παρουσιαστές εκπομπών και τους προσκεκλημένους που βρίσκονται στο στούντιο.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...