Απαγωγή Λεμπιδάκη: Εκτός φυλακής οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους – Οι αποφάσεις του Εφετείου (video)

Αθώοι κρίθηκαν την Παρασκευή (04/12) από το Πενταμελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτηςτρεις από τους άνδρες, που δικάζονταν για εμπλοκή στην υπόθεση απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη το 2017. Οι υπόλοιποι εννιά κατηγορούμενοι που κηρύχθηκαν ένοχοι, καταδικάστηκαν σε ποινές που κυμαίνονται από πέντε έως οκτώ έτη.

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο απήλλαξε όλους τους κατηγορούμενους από την πράξη της «εγκληματικής οργάνωσης», ενώ εκτός από έναν καταδικασθέντα (πρόκειται για τον 48χρονο Ρεθυμνιώτη που διαμένει μόνιμα στην Αθήνα και φέρεται ως εκ των “εγκεφάλων” της απαγωγής), αναγνώρισε ελαφρυντικά σε όλους τους υπόλοιπους.

Σε δύο εξ αυτών χορηγήθηκαν δύο ελαφρυντικά: Πρόκειται για τον λεγόμενο «Ευγένιο» (καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη του και ειλικρινούς μεταμέλειας), καθώς και τον 25χρονο Χανιώτη (μετεφηβικής ηλικίας και καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη του).

Επίσης, το Πενταμελές Εφετείο απήλλαξε από την πράξη της αρπαγής –υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση- τον 47χρονο Ρεθυμνιώτη, τον 25χρονο Χανιώτη, καθώς και τον 48χρονο Ρεθυμνιώτη που ζει μόνιμα στην Αθήνα.

Οι περισσότεροι από τους καταδικασθέντες έχουν ήδη εκτίσει το 1/3 της ποινής τους, καθώς παραμένουν έγκλειστοι για τουλάχιστον τρία χρόνια. Σύμφωνα με έγκυρους νομικούς κύκλους, δεδομένων των ημερομισθίων που έχουν κάνει κατά τον εγκλεισμό τους στα σωφρονιστικά καταστήματα όπου κρατούνται, αναμένεται – όπως όλα δείχνουν – να αποφυλακιστούν μέσα στο επόμενο διάστημα και να κάνουν Χριστούγεννα μαζί με τις οικογένειές τους.

Μόνο δύο από τους καταδικασθέντες δεν αναμένεται να αποφυλακιστούν άμεσα: Ο 48χρονος Ρεθυμνιώτης στον οποίο δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό, καθώς κι ένας 51χρονος Κρητικός.

Αμφότεροι ανήκαν στη «φουρνιά» των κατηγορουμένων, οι οποίοι δεν είχαν προφυλακιστεί και οι οποίοι είχαν οδηγηθεί στη φυλακή αφού καταδικάστηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, τον Φεβρουάριο του 2019.

Αυτοί αθωώθηκαν

Από τους συνολικά 12 κατηγορούμενους που κάθισαν στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Ανατολικής Κρήτης, αθωώθηκαν οι τρεις.

Πρόκειται για έναν 43χρονο κι έναν 41χρονο, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα σε κάθειρξη 11 ετών, ωστόσο, παρέμεναν ελεύθεροι καθώς είχε δοθεί αναστέλλουσα δύναμη στις εφέσεις τους.

Πρόκειται για τους δύο κατηγορούμενους για τους οποίους η Εισαγγελέας της Έδρας πρότεινε πριν από μερικές ημέρες να απαλλαγούν.

Ο τρίτος κατηγορούμενος που αθωώθηκε, είναι ένας 42χρονος άνδρας, ο οποίος είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε κάθειρξη 14 ετών και 2 μηνών.

Αναλυτικά οι ποινές που επιβλήθηκαν στους εννιά καταδικασθέντες:

  • Ο 46χρονος ιδιοκτήτης της μάντρας ανταλλακτικών καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 7 ετών (πρωτόδικα 20 έτη).
  • Ο 43χρονος από τη Βόρεια Ελλάδα, ο οποίος ήταν ο τελευταίος φύλακας του Μιχάλη Λεμπιδάκη στο κρησφύγετο στη μάντρα ανταλλακτικών, καταδικάστηκε σε συνολική ποινή φυλάκισης 5 ετών, η οποία μετατράπηκε σε χρηματική προς 5 ευρώ ημερησίως. Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 14 ετών και 2 μηνών.
  • Ο 47χρονος Ρεθυμνιώτης καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 7 ετών (πρωτόδικα 25 έτη και 4 μήνες).
  • Ο 25χρονος Χανιώτης καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 6 ετών (πρωτόδικα 25 έτη).
  • Ο 49χρονος Ρεθυμνιώτης (ο λεγόμενος «παππούς») καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 7 ετών και 10 μηνών (πρωτόδικα 25 έτη).
  • Στον 63χρονο μεσίτη επιβλήθηκε συνολική ποινή κάθειρξης 7 ετών (πρωτόδικα κάθειρξη 20 ετών και 2 μηνών).
  • Ο 48χρονος «Ευγένιος» (πρώην στέλεχος του ΣΑΟΡ) καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 7 ετών και 10 μηνών (πρωτόδικα κάθειρξη 26 ετών).
  • Ο 48χρονος Ρεθυμνιώτης που διαμένει μόνιμα στην Αθήνα καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 8 ετών. Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 26 ετών και 4 μηνών.
  • Όπως και πρωτοδίκως, έτσι και σε δεύτερο βαθμό είναι αυτός στον οποίο επιβλήθηκε η μεγαλύτερη ποινή.
  • Ο 51χρονος Ρεθυμνιώτης καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 7 ετών (πρωτόδικα κάθειρξη 21 ετών).

«Δεν αισθάνομαι μίσος, τους λυπάμαι γιατί θα βρεθούν στη φυλακή», είχε πει ο Μιχάλης Λεμπιδάκης κατά την εκδίκαση της υπόθεσης πρωτόδικα. Μια ακόμα σύλληψη είχε γίνει και το 2017. Ο Λεμπιδάκης είχε βρεθεί ξαπλωμένος σε στρώμα και δεμένο με αλυσίδα στο πόδι. Πριν η υπόθεση είχε συγκλονίζει με τους απαγωγείς να στέλνουν μηνύματα με «κωδικούς».

Πηγή: neakriti.gr

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...