Αντίστροφη μέτρηση για το σχέδιο «Ελευθερία» – Έρχονται αύριο στην Ελλάδα τα εμβόλια (video)

Μαζί με τις γιορτές και τα Χριστούγεννα έφτασε και η στιγμή που κυβέρνηση, ειδικοί και εκατομμύρια πολίτες περίμεναν εδώ και καιρό. Η διαδικασία του εμβολιασμού βρίσκεται προ των πυλών και παρά τα συνεχή απρόοπτα, με κορυφαίο τον εντοπισμό του νέου στελέχους στη Βρετανία και τη μετάλλαξη του κορονοϊού που έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σε όλη τη Ευρώπη, άπαντες ελπίζουν ότι το 2020 θα κλείσει με ένα πρώτο βήμα για την οριστική νίκη επί του εφιάλτη που έκανε την εμφάνισή του στη χώρα μας στις 26 Φεβρουαρίου του 2020.

Αύριο, Σάββατο, φτάνουν στη χώρα μας οι πρώτες 9.750 δόσεις του εμβολίου των Pfizer / BioNTech και ξεκινά αυτομάτως η μεγάλη επιχείρηση που έχει στήσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την ασφαλή μεταφορά του εμβολίου σε ειδικά ψυγεία που βρίσκονται σε μυστικές τοποθεσίες.

Τα φορτηγά που μεταφέρουν τα εμβόλια για τις 27 χώρες – μέλη της ΕΕ ξεκίνησαν χθες από το Βέλγιο (φωτό)

Αντιτρομοκρατική και 4.000 αστυνομικοί για τη φύλαξη των εμβολίων – Το σχέδιο της ΕΛΑΣ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ειδικά μέτρα ασφαλείας κατά την παραλαβή των εμβολίων και εν συνεχεία για τη μεταφορά τους στις πέντε αποθήκες στα βόρεια του νομού Αττικής και στην περιφέρεια.

Ένστολοι αστυνομικοί θα διατεθούν για τη φύλαξη των χώρων αποθήκευσης των εμβολίων. Πρόκειται κατά πληροφορίες της εφημερίδας για ιδιωτικές φαρμακαποθήκες και εταιρείες logistics που διαθέτουν την υποδομή (ψυγεία με δυνατότητα ψύξης στους μείον 70 βαθμούς Κελσίου) για τη φύλαξη των εμβολίων.

Αντίστοιχη μέριμνα, σύμφωνα πάντα με την «Καθημερινή», θα υπάρχει και για τη μεταφορά των εμβολίων στα 450 εμβολιαστικά κέντρα που θα τεθούν σταδιακά σε λειτουργία σε όλη τη χώρα, με τους αξιωματούχους της λεωφόρου Κατεχάκη να σημειώνουν ότι «η κινητοποίηση για τη μεταφορά των εμβολίων θα παραπέμπει σε μεταγωγή επικίνδυνου κακοποιού».

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου υποστηρίζει ότι στην κινητοποίηση μετέχουν η Αντιτρομοκρατική και η ΕΥΠ, με αρμοδιότητα τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τυχόν απόπειρα κλοπής των εμβολίων ή ακόμα και δολιοφθοράς. Για τον ίδιο λόγο τα στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή και ανταλλάσσουν πληροφορίες και με αντίστοιχες υπηρεσίες του εξωτερικού. «Δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια πληροφορία που να μας ανησυχεί», σχολίασε σχετικά στέλεχος από το μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα ο επικεφαλής της Interpol Γιούργκεν Στοκ προειδοποίησε ότι αναμένεται δραματική αύξηση της εγκληματικότητας κατά τη διάρκεια διανομής των εμβολίων για την COVID-19, που έχει ήδη αρχίσει. «Με τη διανομή των εμβολίων, η εγκληματικότητα θα αυξηθεί με δραματικό τρόπο», σημείωσε σε δηλώσεις του στο γερμανικό περιοδικό Wirtschaftswoche. «Θα δούμε κλοπές, διαρρήξεις σε αποθήκες και επιθέσεις κατά τη μεταφορά των εμβολίων», πρόσθεσε.

Πλην της ασφάλειας, ο σχεδιασμός της ΕΛΑΣ υπακούει και στην ανάγκη για άμεση μεταφορά του εμβολίου προς τους χώρους αποθήκευσης και στα εμβολιαστικά κέντρα, με δεδομένο ότι η διάρκεια ζωής του είναι εξαιρετικά σύντομη και δεν υπερβαίνει τα πέντε 24ωρα από τη στιγμή που θα βγει από τη βαθιά κατάψυξη. «Υπάρχει ανάγκη για πολύ καλή οργάνωση κατά τη μεταφορά», δήλωσε στην «Κ» αξιωματούχος του υπουργείου. Για τον λόγο αυτό μάλιστα αποφασίστηκε στο συντονιστικό κέντρο της Πολιτικής Προστασίας, η οποία επίσης μετέχει στη διαδικασία, να τοποθετηθεί σε ρόλο «συνδέσμου» με τις υπηρεσίες της αστυνομίας ανώτατος αξιωματικός (ταξίαρχος) της ΕΛΑΣ.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί

Οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στις 27 Δεκεμβρίου. Πρώτοι θα κάνουν το εμβόλιο οι υγειονομικοί και στη συνέχεια άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένοι που ζουν σε οίκους ευγηρίας. Την πρώτη μέρα, σε μια ένδειξη συμβολισμού – και όχι μόνο – θα εμβολιαστούν επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ τη Δευτέρα τη σκυτάλη θα πάρει ο Αλέξης Τσίπρας και στις 4 Ιανουαρίου η Φώφη Γεννηματα. Βάσει προγραμματισμού, θα εμβολιαστούν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί πλην του Κυριάκου Βελόπουλου.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...