Αντίδραση της UNESCO για το καθεστώς της Αγίας Σοφίας – Πομπέο: Βασικός εταίρος μας το Πατριαρχείο (video)

Μία ημέρα μετά την επίσκεψη – που έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία στην Άγκυρα – του Μάικ Πομπέο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη, η UNESCO με ανακοίνωσή της υπενθυμίζει πως είχε ήδη εκφράσει την ανησυχία της αναφορικά με την «αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας ήδη από τον Ιούλιο του 2020».

Έκτοτε, έχει ξεκινήσει μία διαδικασία επιθεώρησης, με επικεφαλής έναν επιφανή εμπειρογνώμονα, η οποία έχει στόχο να εντοπίσει τις ενδεχόμενες επιπτώσεις της μετατροπής του μουσείου σε τέμενος.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη για την επίσημη απάντηση της UNESCO στις ψευδείς δηλώσεις του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Νουσρί Ερσόι της περασμένης εβδομάδας, δήλωσε, τα εξής:

«Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Γενική Διευθύντρια της UNESCO Audrey Azoulay έχει εκδώσει τρεις ανακοινώσεις από τη στιγμή που δημιουργήθηκε το ζήτημα αλλαγής καθεστώτος της Αγίας Σοφίας. Η αντίδραση της Γενικής Διευθύντριας, η οποία έχει την αρμοδιότητα της εκπροσώπησης του Διεθνούς Οργανισμού, δηλώνει την πραγματική ανησυχία και το ενδιαφέρον του. Βεβαίως, θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα της έκθεσης των επιθεωρητών που εξετάζουν την αλλαγή του status της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας, από μουσεία σε τεμένη».

Η ανακοίνωση της UNESCO έχει ως εξής:

«Ως απάντηση σε πολλές ανακριβείς δηλώσεις και λάθη που κυκλοφορούν στον τύπο σχετικά με την κατάσταση της Αγίας Σοφίας, η UNESCO επιθυμεί να υπενθυμίσει τα ακόλουθα:

Η UNESCO αντέδρασε στην αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας ήδη από τον Ιούλιο του 2020 και εξέφρασε την ανησυχία της ως προς αυτό. Αυτή η θέση παρέμεινε σταθερή από τότε.

Η UNESCO ξεκίνησε αμέσως μια διαδικασία επιθεώρησης και έστειλε μια αποστολή επιτόπου, από τις 5 έως τις 9 Οκτωβρίου 2020, με επικεφαλής έναν επιφανή εμπειρογνώμονα πολιτιστικής κληρονομιάς, για να εξετάσει λεπτομερώς κάθε μια από τις πιθανές επιπτώσεις αυτής της αλλαγής του καθεστώτος και τον αντίκτυπό τους στην εξαιρετική καθολική αξία της Αγίας Σοφίας. Αυτή η επιθεώρηση, η οποία καλύπτει διάφορα στοιχεία στις Ιστορικές Περιοχές της Κωνσταντινούπολης, ιδίως την Αγία Σοφία και τη Μονή Χώρας, βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Η έκθεση στην οποία αναφέρεται δεν έχει οριστικοποιηθεί και είναι πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα αυτήν τη στιγμή.

Το έργο της UNESCO διέπεται από τις αυστηρές αξίες και διαδικασίες που καθιερώθηκαν από τη Σύμβαση του 1972 σχετικά με την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, η οποία επικυρώθηκε από 194 κράτη. Η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς, αποτελούμενη από 21 εκπροσώπους των Κρατών Μερών της Σύμβασης, είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή της Σύμβασης Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Τα αποτελέσματα της αποστολής και οι τρέχουσες επιθεωρήσεις θα υποβληθούν στην Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς στην επόμενη σύνοδό της, που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο / Ιούλιο 2021».

Πομπέο στην Κωνσταντινούπολη: Η επίσκεψή του σε τζαμί ως εκδήλωση διαμαρτυρίας για την Αγιά Σοφιά

Όπως αναφέρθηκε, σε μια επίσκεψη που έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία στην Άγκυρα, ο Μάικ Πομπέο διέσχισε το κατώφλι του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και χαρακτήρισε «σπουδαίο προνόμιο» την παρουσία του στο Φανάρι.

«Ήταν τιμή μου να συναντήσω σήμερα τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο Α’, και να επισκεφθώ την Πατριαρχική Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου» έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

Στην ίδια ανάρτηση, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τονίζει: «Ως ηγέτης του Ορθόδοξου κόσμου, το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι βασικός εταίρος καθώς συνεχίζουμε να προασπίζουμε τη θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο».

Σύμφωνα με πηγές του Πατριαρχείου, στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους συζήτησαν θέματα που άπτονται των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ελευθερίας.

Επίσης, αντήλλαξαν απόψεις για τη διασφάλιση της παρουσίας των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή. Οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν πως έγινε συζήτηση και για το θέμα της Αγίας Σοφίας, χωρίς να αποκαλύψουν λεπτομέρειες.

Στο παρελθόν ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έχει επικρίνει δημοσίως την μετατροπή της σε τζαμί. Μετά τις συνομιλίες ο Μάικ Πομπέο και η σύζυγός του ξεναγήθηκαν στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Η επίσκεψη Πομπέο έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην Άγκυρα, με δεδομένο ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δεν συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ή άλλους τούρκους αξιωματούχους.

Έξω από το Πατριαρχείο συγκεντρώθηκαν εθνικιστές της Ένωσης Τούρκων Νέων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίσκεψη.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, euronews.com)

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...