
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, χτυπώντας παράλληλα την… πόρτα της Αιγύπτου για μία συμφωνία ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.
Λίγες ώρες μετά την «ανακοίνωση» του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου για έναρξη διπλωματικών επαφών με το Κάιρο, έπειτα από οκτώ χρόνια διακοπής, άνοιγμα… στην Αίγυπτο σε ανώτατο πλέον επίπεδο έκανε και ο τούρκος πρόεδρος, ο οποίος εκδήλωσε ξεκάθαρα την επιθυμία του να συνεργαστεί με τον αιγύπτιο πρόεδρο, Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου.
Speaking to journalists after Friday prayer in Istanbul, Turkish President Recep Tayyip Erdoğan called for further cooperation between Turkey and Egypt in the eastern Mediterranean, criticizing the Saudi-Greek joint drill in the region. pic.twitter.com/zZKpgcIjB9
— ANews (@anews) March 12, 2021
«Η συνεργασία με την Αίγυπτο σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών και οικονομικό συνεχίζονταν ήδη. Αν και όχι σε ανώτατο επίπεδο, συνεχίζεται έστω ένα κλικ πιο κάτω. Δεν είναι πρόβλημα αυτό. Η καρδιά μας θα επιθυμούσε να συνεχίσουμε αυτή τη διαδικασία με την Αίγυπτο πολύ πιο δυνατά. Επομένως, όταν αυτές οι συνομιλίες σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών, διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο φέρουν αποτελέσματα, θα προχωρήσουμε και σε υψηλότερο επίπεδο, διότι αυτό που είναι αδιαμφισβήτητο είναι ότι ο λαός της Αιγύπτου δεν πρόκειται ποτέ να είναι χώρια από το λαό της Τουρκίας. Αυτό όμως που δεν μπορούμε ποτέ να πιστέψουμε είναι να υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ του λαού της Αιγύπτου και του ελληνικού λαού», δήλωσε, ενώ προχωρώντας και σε άλλο ένα άνοιγμα στη Μέση Ανατολή, ζήτησε συνεργασία και με τη Σαουδική Αραβία.
«Το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία συμμετείχε σε κοινή άσκηση με την Ελλάδα μας λυπεί. Δεν θα θέλαμε να δούμε τη Σαουδική Αραβία να μετέχει σε μια τέτοια διαδικασία λήψης αποφάσεων. Θα το συζητήσουμε αυτό με τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας. Πιστεύουμε ότι αυτό δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί», όπως είπε.
Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα (08/03) φέρεται να υπήρξε συμφωνία Αιγύπτου – Ελλάδας για το επίμαχο οικόπεδο 18 της ανατολικής Μεσογείου. Έπειτα από την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Αίγυπτο και τις επαφές του με τον ομόλογό του στη χώρα, Σάμεχ Σούκρι, καθώς η Ελλάδα προχώρησε σε συμφωνία με τον Κάιρο, αλλάζοντας τον χάρτη για το επίμαχο οικόπεδο 18 στην περιοχή. Με βάση το πώς είχε διαμορφωθεί αυτός μετά τη συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ τον περασμένο Αύγουστο, σε σχέση με το Καστελόριζο.
Λίγες ημέρες νωρίτερα, η Αθήνα απάντησε στα «όνειρα» του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα σε Τουρκία και Αίγυπτο.
Tσαβούσογλου: Ξεκίνησαν οι επαφές μας με την Αίγυπτο
Ξεκίνησαν επισήμως οι διπλωματικές επαφές με την Αίγυπτο, δήλωσε, νωρίτερα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Οι επαφές μας σε διπλωματικό επίπεδο με την Αίγυπτο ξεκίνησαν επισήμως», ανέφερε.
Παράλληλα, άνοιγμα έκανε στη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ. «Δεν υπάρχει κάποιος λόγος να μην βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με τη Σαουδική Αραβία. Αν κάνουν κάποιο θετικό βήμα, θα κάνουμε κι εμείς. Το ίδιο ισχύει και τα ΗΑΕ», είπε.
Turkey has restarted diplomatic contact with Egypt for the first time since 2013, Turkey’s Foreign Minister Mevlut Cavusoglu said on March 12.https://t.co/LjeuH0p07K
— ponta_fujii (@FujiiPonta) March 12, 2021
S-400: Το «μοντέλο Κρήτης» δεν συζητήθηκε με ΗΠΑ
Αναφερόμενος στις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστήριξε ότι στις μέχρι τώρα συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το θέμα του ρωσικού αντι-πυραυλικού συστήματος S-400, η τουρκική πλευρά δεν έχει θέσει ζήτημα «μοντέλου Κρήτης», δηλ. αποθήκευσης του συστήματος, όπως των S-300 στην Κρήτη, και χρήση του σε περίπτωση ανάγκης.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επισήμανε ότι μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, οι τεταμένες σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα άρχισαν να βελτιώνονται και να υπάρχουν θετικά μηνύματα.
«Βλέπουμε περισσότερα θετικά μηνύματα από το Αμπού Ντάμπι. Βλέπουμε ότι περιόρισε την αρνητική εκστρατεία εναντίον της Τουρκίας. Δεν είχαμε πρόβλημα μαζί τους, αλλά εκείνοι είχαν αρνητική στάση απέναντί μας. Δεν υπάρχει λόγος να μην βελτιωθούν οι σχέσεις μας με τη Σαουδική Αραβία. Αν κάνουν κάποιο θετικό βήμα, θα κάνουμε κι εμείς. Το ίδιο ισχύει και τα ΗΑΕ. Οι σχέσεις μας ήταν επίσης καλές. Μετά τη δολοφονία του Κασόγκι, το έκαναν διμερές ζήτημα, δυστυχώς, αν και δεν ήταν. Ήταν απόδοση δικαιοσύνης για ένα σημαντικό πρόσωπο. Εμείς είπαμε ότι όσοι διέπραξαν τη δολοφονία θα πρέπει να λογοδοτήσουν ενώπιον των δικαστηρίων, να αποδοθεί δικαιοσύνη».
Στις ΗΠΑ είναι ανήσυχος κι εκείνος που έφυγε (Πομπέο) κι αυτός που ήρθε
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει την Τουρκία «δήθεν σύμμαχο» στο θέμα των S-400, τώρα ξαναβγήκε σχολιάζοντας ως «προκλητικά» τα βήματα της Τουρκίας να προστατεύσει τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο. «Μας ανησυχούν ορισμένες ενέργειες της Τουρκίας τον τελευταίο χρόνο στην ανατ. Μεσόγειο», είπε.
Δεν θα έρθει το τέλος του κόσμου αν υπάρξουν δυο κράτη στην Κύπρο
Αναφορικά με το Κυπριακό, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε για άλλη μια φορά ότι η ΕΕ αν συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, θα έχει μόνο ρόλο παρατηρητή, ενώ επανέλαβε ότι δεν θα είναι το τέλος του κόσμου εάν στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη.
Ο τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι στην επίλυση ενός προβλήματος, μπορεί να συμβάλουν όλοι και όλοι μπορούν να εκφράσουν την άποψή τους. «Αλλά η ΕΕ δεν είναι μέρος των διαπραγματεύσεων και δεν μπορεί να είναι. Γιατί; Επειδή η Ε/κ πλευρά είναι μέλος της ΕΕ. Έγινε μέλος με άδικο τρόπο σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο. Μέχρι σήμερα η ΕΕ παίρνει μόνο το μέρος της ε/κ πλευράς και παραβλέπει τα δικαιώματα της τ/κ πλευράς. Δηλαδή έγιναν συμβολικές διαπραγματεύσεις και την αγνόησε», υποστήριξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι άλλωστε οι συνομιλίες διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και στις προηγούμενες συναντήσεις η ΕΕ συμμετείχε επίσης ως παρατηρητής.
«Τώρα θα πραγματοποιηθεί μια διάσκεψη 5+1. Στόχος αυτής της συνάντησης – ήταν δική μας πρόταση – είναι να δούμε εάν υπάρχει έδαφος για διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις πλευρές. Επειδή η ΕΕ δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος και επειδή υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης, ειδικά η ΤΔΒΚ δεν θέλει εδώ την ΕΕ», ανέφερε υποστηρίζοντας ότι δεν αποκλείουν την ΕΕ, αλλά μόνο ως παρατηρητής μπορεί να μετέχει.
Ο τούρκος υπουργός είπε ότι οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο έχουν αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης για 53 χρόνια αλλά δεν έχει επιτευχθεί αποτέλεσμα.
«Τι θα διαπραγματευτούμε για άλλα 53 χρόνια; Γιατί να διαπραγματευτούμε για κάτι που δεν θα συμβεί; Γιατί να καταναλώνουμε την ενέργειά μας; Θα έρθει το τέλος του κόσμου εάν υπάρχουν δύο κράτη;», αναρωτήθηκε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Επαφές πριν από τις διερευνητικές επαφές και τη Σύνοδο Κορυφής
Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα και η Άγκυρα είναι σε επαφές με στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ αναμένεται να φανεί ποια θέματα θα τεθούν στο… τραπέζι στη Σύνοδο του Μαρτίου στις Βρυξέλλες…
Σημειώνεται ότι την Τετάρτη (10/03) έγινε γνωστό ότι στις 15 και 16 Μαρτίου θα γίνει η νέα συνάντηση στην Αθήνα στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας. «Για την Ελλάδα, οι επαφές με την Τουρκία ήταν και παραμένουν διερευνητικές», τόνισαν διπλωματικές πηγές.
Μπλίνκεν κατά Τουρκίας για τις προκλητικές ενέργειες σε βάρος της Ελλάδας
Εν τω μεταξύ, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών της Γερουσίας για τις τριμερείς συνεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο, το αντιδημοκρατικό πισωγύρισμα της Τουρκίας και το ρόλο που μπορούν να παίξουν οι ΗΠΑ, σημείωσε πως η Ουάσιγκτον βλέπει με μεγάλη ανησυχία ορισμένες από τις ενέργειες που λαμβάνουν χώρα στην συγκεκριμένη περιοχή, ειδικά από την Τουρκία, είτε αφορούν εδαφικές, ή θαλάσσιες περιοχές, είτε ενεργειακούς πόρους.
Ο αμερικανός ΥΠΕΞ εξαπέλυσε πυρά στην Άγκυρα για τις προκλητικές ενέργειες σε βάρος της Ελλάδας, με δεδομένο πως η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ δεν… ξέχασε και τη συμφωνία με τη Ρωσία για τους S-400 (ο Άντονι Μπλίνκεν είχε ζητήσει την απόσυρσή τους). Με τις δηλώσεις να προκαλούν εκνευρισμό στην Τουρκία.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε την Τετάρτη (10/02) φιέστα Ερντογάν στο Ακούγιου της περιφέρειας Αδάνων, με φόντο τα πλάνα του υπό κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου και με τις… πλάτες του ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον οποίο είχε τηλεδιάσκεψη.
Πηγή: altsantiri.gr