Ανησυχία στην Ευρώπη για την τουρκική προκλητικότητα – Επί τάπητος την Πέμπτη (video)

Η Σύνοδος Κορυφής απεφάνθη ότι η τουρκική προκλητικότητα παραμένει μείζονος σημασίας σε ό,τι αφορά στην Ευρώπη και τα κεκτημένα της και είχε αποφασιστεί να τεθεί εκ νέου στο τραπέζι στη Σύνοδο του Δεκέμβρη. Μόνο που η ΕΕ δεν μπορεί να περιμένει τόσο πολύ, μιας και η τουρκική παραβατικότητα στην ανατολική Μεσόγειο εντείνεται. Δεν αποκλείεται νέο έκτακτο συμβούλιο των ΥΠΕΞ για την Τουρκία, είπε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Την ίδια ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει… απασφαλίσει εντός κι εκτός συνόρων, λέγοντας στους άνεργους να πιούν τσάι χαράς για να ξεχάσουν τη φτώχεια τους και ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτηρίζει τον Εμανουέλ Μακρόν με τη λέξη «ψυχοπαθής» για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το Ισλάμ και τον φανατισμό, το θέμα της Τουρκίας αναμένεται να βρεθεί ξανά στο… διαδικτυακό τραπέζι της τηλεδιάσκεψης των «27» ηγετών την Πέμπτη (29/10), που έχει προγραμματιστεί για την επιδείνωση της κατάστασης της πανδημίας του κορονοϊού. Οι σχέσεις Γαλλίας – Τουρκίας βρίσκονται ξανά στα άκρα, με το Παρίσι να ανακαλεί τον πρέσβη μετά τη νέα «επίθεση» Ερντογάν.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές των Βρυξελλών, η συμπεριφορά της Τουρκίας, κάνει επιτακτική την ανάγκη συζήτησης άμεσα, νωρίτερα από τον Δεκέμβριο που είχε προγραμματιστεί. Οι ηγέτες κατά την τηλεδιάσκεψη δε θα λάβουν, ωστόσο, αποφάσεις. Οπότε, για τις όποιες αποφάσεις για κυρώσεις ή θετική ατζέντα, θα κρατήσουν το «ραντεβού» του Δεκεμβρίου.

Την Κυριακή (25/10), η ηγεσία της ΕΕ τοποθετήθηκε κατά της συμπεριφοράς της Τουρκίας. Πολύ σκληρός σε προσωπική του ανάρτηση στο Twitter υπήρξε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ ο οποίος τόνισε ότι «αντί για θετική ατζέντα, η Τουρκία επιλέγει προκλήσεις, μονομερείς δράσεις στη Μεσόγειο και τώρα προσβάλλει. Είναι απαράδεκτο. Σεβασμός στην Ευρώπη και στα κράτη μέλη».

Ο Πίτερ Στάνο ήταν, ωστόσο, σαφής πως αυτή τη στιγμή ισχύει η απόφαση των «27» να συνεκτιμήσουν και αξιολογήσουν τις πράξεις της Τουρκίας μέχρι το Δεκέμβρη και να επανέλθουν στο ζήτημα είτε με τη θετική ατζέντα, είτε με κυρώσεις, ανάλογα με τη συμπεριφορά της. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ξεκαθάρισε, δε, πως παρότι αυτή τη στιγμή συνεχίζεται η γερμανική πρωτοβουλία διαμεσολάβησης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, ο ίδιος ο Ύπατος Εκπρόσωπος συνεχίζει τη δική του ταυτόχρονη και παράλληλη, πλήρη διπλωματική προσπάθεια προς την Τουρκία με στόχο την αποκλιμάκωση και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Πίτερ Στάνο ρωτήθηκε για την τουρκική θέση πως η Ελλάδα είναι αυτή που παρακωλύει το διάλογο και ξεκαθάρισε ότι η απάντηση της ΕΕ σε αυτό το θέμα είναι δεδομένη: «Στέκεται πάντα με αλληλεγγύη προς τα Κράτη Μέλη Ελλάδα και Κύπρο». Τόσο ο ίδιος, όσο και ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Έρικ Μάμερ παρέπεμψαν στο Συμβούλιο και τα Κράτη Μέλη για περισσότερες πληροφορίες επί επικείμενων αποφάσεων.

Ο εκπρόσωπος και ο επικεφαλής εκπρόσωπος αναφέρθηκαν, τέλος, εκτενώς στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά τα σχόλια του Προέδρου Ερντογάν για τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, ξεκαθαρίζοντας τη στήριξη προς τη Γαλλία και την πρωτοκαθεδρία του ευρωπαϊκού δικαίου και των θεμελιωδών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλευρό του γάλλου προέδρου στάθηκε η ελληνική κυβέρνηση. «Αναξιόπιστοι συνομιλητές και ταραξίες της Ανατολικής Μεσογείου οι Τούρκοι», υπογράμμισε, άλλωστε, ο Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα (26/10).

Νωρίτερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ είχε τονίσει ότι οι τα λόγια του Προέδρου Ερντογάν «είναι απαράδεκτα» και κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει αυτήν την επικίνδυνη πορεία αντιπαράθεσης.

«Είμαστε με τη Γαλλία μετά την τρομοκρατική επίθεση που στοίχισε τη ζωή του Σαμουέλ Πατί», ανέφερε από την πλευρά της η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

«Είμαστε με τη Γαλλία μετά την τρομοκρατική επίθεση που στοίχισε τη ζωή του Σαμιέλ Πατί», ανέφερε από την πλευρά της η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Υπενθυμίζεται ότι συναγερμός έχει σημάνει σε Αθήνα και Λευκωσία, μετά την προειδοποίηση «βόμβα» του Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και το Νίκο Αναστασιάδη. Όπως ανέφερε  η εφημερίδα «Τα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», κατά τη διάρκεια της Τριμερούς Συνάντησης Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου που έγινε την προηγούμενη Τετάρτη (21/10) στη Λευκωσία, ο Αλ Σίσι προειδοποίησε τον έλληνα πρωθυπουργό και τον κύπριο Πρόεδρο για την ισλαμιστική τρομοκρατία και τον τρόπο που αυτή χρησιμοποιείται από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα σχέδιά του.

Από εκεί και πέρα, χαρακτηριστικό είναι και το δημοσίευμα του «Politico» που έχει σχετικό άρθρο με τίτλο «πώς να χάσετε τους φίλους σας στην ΕΕ»: Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ έγραψε στο Twitter ότι οι προσβολές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με στόχο τον Εμανουέλ Μακρόν είναι «απαράδεκτες», αφού ο Τούρκος πρόεδρος αμφισβήτησε την ψυχική υγεία του Γάλλου ομολόγου του. «Καλώ την Τουρκία να σταματήσει αυτήν την επικίνδυνη σπείρα αντιπαράθεσης», δήλωσε ο Μπορέλ, υπενθυμίζοντας στην Άγκυρα ότι οι ηγέτες της ΕΕ είχαν κάνει την Τουρκία «μια πραγματική προσφορά για την επανέναρξη της σχέσης μας». Ωστόσο, προειδοποίησε, «αυτή η θετική ατζέντα χρειάζεται πολιτική βούληση από τις τουρκικές αρχές. Διαφορετικά, η Τουρκία θα είναι ακόμη πιο απομονωμένη».

Αμφίβολη διάγνωση: Ο Ερντογάν την Κυριακή δήλωσε (πάλι) ότι ο Μακρόν «έχει χάσει τον δρόμο του» και «πρέπει πραγματικά να ελεγχθεί» Ήταν μια προφανής αναφορά στον πρόσφατο όρκο του Γάλλου προέδρου να καταπολεμήσει το ριζοσπαστικό Ισλάμ.

Κάποιοι αρνούνται ότι υπάρχει απειλή για τη Γαλλία ή την Ευρώπη: Οι Γάλλοι (και οι Αμερικανοί) αριστεροί και αρκετοί σχολιαστές. Οι Γάλλοι δάσκαλοι, εν τω μεταξύ, αισθάνονται εγκαταλειμμένοι στις προσπάθειές τους να υπερασπιστούν τον κοσμικό χαρακτήρα ενάντια στο ριζοσπαστικό Ισλάμ και τις απειλές βίας και λεκτικών επιθέσεων.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνει ο Μακρόν; Ο Τζον Λίχφιλντ έχει κάποιες συμβουλές σε αυτήν την έκδοση: «Ο Μακρόν πρέπει να επιστρέψει στη λογική, θεωρούμενη προσέγγιση της σχέσης της Γαλλίας με τα 5 εκατομμύρια μουσουλμάνους πολίτες της, την οποία υιοθέτησε σε μια ομιλία δύο εβδομάδες πριν από τη δολοφονία του Σαμουήλ Πατί».

Πηγή: etnhos.gr

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...