Ανησυχία από κατολισθήσεις σε οικισμό στη Λίμνη Πλαστήρα – Ζημιές σε σπίτια

Να κηρυχθεί ο οικισμός Αγία Μαρίνα κοινότητας Καρίτσας Δολόπων στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ζητά ο δήμαρχος της περιοχής Παναγιώτης Νάνος καθώς σημειώνεται κατολισθητικό φαινόμενο σε μεγάλη ακτίνα, με αβέβαιη εξέλιξη και άγνωστες επιπτώσεις στην ασφάλεια του οικισμού.

Ο δήμαρχος ζητά ακόμα να αποσταλεί κλιμάκιο ειδικών από το ΙΓΜΕ για την εκτίμηση της εξέλιξης του φαινομένου αλλά και να υποδειχθούν τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια των κατοίκων και του οικισμού γενικότερα, ζητά μέσω σχετικής επιστολής από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Επιβεβαιώνονται οι φόβοι ότι το διαταραγμένο από τον «ΙΑΝΟ» γεωλογικό υπόβαθρο των Αγράφων θα δίνει και νέες κατολισθήσεις, τονίζεται επίσης στην ίδια επιστολή. Έτσι, μετά τις νέες καταπτώσεις της Πεζούλας από την πρόσφατη νεροποντή, έρχεται να προστεθεί και η σοβαρή καθίζηση που είναι σε εξέλιξη στον οικισμό Αγία Μαρίνα κοινότητας Καρίτσας Δολόπων (παλαιά ονομασία Πλακωτό), προσθέτει η δημοτική αρχή.

Κλιμάκιο του Δήμου λίμνης Πλαστήρα με το δήμαρχο και επιστήμονες, αλλά και τη συνδρομή ειδικού συνεργάτη γεωλόγου – περιβαλλοντολόγου, επισκέφθηκαν άμεσα τον οικισμό, όπου διαπίστωσαν ότι μέχρι στιγμής τρεις κατοικίες καθώς και το μοναδικό κατάστημα του οικισμού έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι τα κτίσματα είναι ακατάλληλα προς διαμονή, ενώ εκφράζονται φόβοι για την ασφάλεια του οικισμού.

Ο δήμαρχος Δήμου Λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτης Νάνος, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζει πως η κατάσταση είναι δύσκολη και θα πρέπει άμεσα να παρέμβει ο κρατικός μηχανισμός.

«Παρακολουθούμε με ανησυχία την εξέλιξη ενός νέου κατολισθητικού φαινομένου που ξεκίνησε σήμερα το πρωί. Επισκεφθήκαμε με τους τεχνικούς μας συμβούλους τον οικισμό Αγία Μαρίνα Καρίτσας για να διαπιστώσουμε την έκταση του φαινομένου. Η κατολίσθηση αυτή είναι απόρροια του κυκλώνα «Ιανός», ο οποίος φαίνεται ότι ενεργοποιεί τον γνωστό στην επιστημονική κοινότητα φλύσχη των Αγράφων. Είμαστε σε επαφή με το ΙΓΜΕ και σύντομα θα έχουμε επίσκεψη ειδικών για να αποφανθούν για το φαινόμενο. Σε κάθε περίπτωση είμαστε σε επιφυλακή για να προλάβουμε τα χειρότερα», καταλήγει επίσης ο ίδιος.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...