Αναβλήθηκε η δίκη της Αούνγκ Σαν Σου Τσι στη Μιανμάρ – «Λουτρό αίματος» με 44 νεκρούς διαδηλωτές κατά της χούντας

Οι βιαιότητες δεν έχουν σταματήσει στην ταραγμένη εδώ και ημέρες Μιανμάρ, καθώς, όπως έγινε γνωστό τουλάχιστον 44 φιλοδημοκρατικοί διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή (14/3) από τις δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με την Ένωση Αρωγής Πολιτικών Κρατούμενων (AAPP), η οποία αναφέρει ότι συνολικά περισσότεροι από 120 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την ΑΑΡΡ, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί έκτοτε, ενώ η ηγέτιδα της χώρας, Αούνγκ Σαν Σου Τσι εξακολουθεί να κρατείται σε μυστική τοποθεσία.

Η πρώην ντε φάκτο επικεφαλής της πολιτικής κυβέρνησης ήταν προγραμματισμένο να παρουσιαστεί μέσω βιντεοσύνδεσης ενώπιον δικαστηρίου το πρωί της Δευτέρας (15/3), όμως η ακροαματική διαδικασία αναβλήθηκε λόγω προβλημάτων στο ίντερνετ, δήλωσε ο δικηγόρος της, Κιν Μάουνγκ Ζάου. Έτσι, θα πραγματοποιηθεί στις 24 Μαρτίου.

Μιανμάρ

«Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Κινητοποιήσεις έλαβαν χώρα τη Δευτέρα (15/3) σε όλη τη χώρα, κυρίως στη Μανταλέι, όπου διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν: «Σταματήστε τη βία», «Σώστε τη Μιανμάρ». Σε κοντινή απόσταση, πορεία πραγματοποιούσαν μηχανικοί και εκπαιδευτικοί που απεργούν στο πλαίσιο του κινήματος πολιτικής ανυπακοής που έχει ξεκινήσει εναντίον της χούντας.

Έπειτα από έξι εβδομάδες κινητοποιήσεων οι στρατηγοί της χούντας συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό την καταστολή. Φόνοι, διώξεις, αναγκαστικές εξαφανίσεις, βασανιστήρια: το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ κατήγγειλε τα πιθανά «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» που έχει διαπράξει η χούντα.

Οι επικεφαλής της «δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στην εξουσία, αλλά πίσω από τα κάγκελα», έγραψε σήμερα στο Twitter ο Τομ Άντριους, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τη Μιανμάρ, ζητώντας να σταματήσει αμέσως «η παροχή χρημάτων και όπλων» στους στρατιωτικούς.

Πληθαίνουν τα θύματα

Την Κυριακή (14/3) η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα τεταμένη στην Χλάινγκ Θαρ Γιάρ, μια βιομηχανική συνοικία της οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας Ρανγκούν, όπου υπάρχουν πολλά εργοστάσια υφαντουργίας. Συνολικά 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Επίσης, άλλοι 22 διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους στην υπόλοιπη χώρα. Ένας αστυνομικός, σκοτώθηκε στην πόλη Μπάγκο, βορειοανατολικά της Ρανγκούν.

Στη Χλάινγκ Θαρ Γιάρ, οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών μετά την πυρπόληση πολλών κινεζικών εργοστασίων. Η πρεσβεία της Κίνας στη Μιανμάρ ζήτησε από τις αρχές «να φροντίσουν για την ασφάλεια» των κινεζικών επιχειρήσεων και του προσωπικού τους. Την ώρα που σύννεφα καπνού έβγαιναν από τη βιομηχανική ζώνη, πολλά στρατιωτικά οχήματα αναπτύσσονταν και ακούγονταν συνεχώς πυρά, με τους κατοίκους της περιοχής να έχουν αναζητήσει καταφύγιο στα σπίτια τους.

Κανένας δεν ανέλαβε την ευθύνη για τις πυρκαγιές αυτές, όμως το αντικινεζικό αίσθημα έχει ενισχυθεί τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα, με πολλούς να εκτιμούν ότι το Πεκίνο, που ζήτησε να αποκλιμακωθεί η κατάσταση, έχει υιοθετήσει μια πολύ ήπια στάση απέναντι στους πραξικοπηματίες.

Κηρύχθηκε στρατιωτικός νόμος σε έξι συνοικίες

Μετά τις συγκρούσεις αυτές η χούντα κήρυξε στρατιωτικό νόμο σε έξι καντόνια της Ρανγκούν, μεταξύ των οποίων και η Χλάινγκ Θαρ Γιάρ. Όποιος συλλαμβάνεται σε αυτές τις συνοικίες, θα δικάζεται από στρατοδικείο και θα κινδυνεύει να καταδικαστεί το λιγότερο σε τρία χρόνια καταναγκαστικών έργων.

Παρακολουθεί την κατάσταση το Πεκίνο

Εξάλλου το Πεκίνο ανακοίνωσε τη Δευτέρα (15/3) ότι «παρακολουθεί στενά» την κατάσταση στη Μιανμάρ και ζήτησε από τους πολίτες του να είναι προσεκτικοί, αναφερόμενο στις επιθέσεις εναντίον των κινεζικών εργοστασίων.

«Η Κίνα ελπίζει ότι η Μιανμάρ θα λάβει πρακτικά μέτρα για να φροντίσει για την ασφάλεια των Κινέζων», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Ζάο Λιζιάν, καλώντας παράλληλα τους συμπολίτες του που βρίσκονται στη Μιανμάρ «να είναι σε εγρήγορση».

Οι στρατιωτικοί έχουν αυξήσει και τις διακοπές στη σύνδεση στο ίντερνετ: η σύνδεση που εδώ και πολλές εβδομάδες διακόπτεται στη διάρκεια της νύκτας αλλά αποκαθίσταται το πρωί, δεν είχε επιστρέψει μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας (15/3), (τοπική ώρα) στη Ρανγκούν.

Μιανμάρ

Από την πλευρά της η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη Μιανμάρ, Κριστίν Σράνερ Μπούργκενερ, ζήτησε διεθνή αλληλεγγύη προς τους διαδηλωτές και εξέφρασε την αγανάκτησή της για τους θανάτους το Σαββατοκύριακο.

Σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «άκουσα προσωπικά από επαφές μου στη Μιανμάρ συνταρακτικές διηγήσεις για φόνους, βιαιοπραγία κατά των διαδηλωτών και βασανιστήρια κρατούμενων. Η συνεχιζόμενη βία, και εναντίον του ιατρικού προσωπικού, και η καταστροφή των δημοσίων υποδομών, υπονομεύουν σοβαρά τις προοπτικές για ειρήνη και σταθερότητα», κατέληξε η Σράνερ Μπούργκενερ.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...