Μόλις 140 ημέρες μετά τις υπογραφές ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, η μεταξύ τους συμφωνία αναρτήθηκε στη σελίδα της Διεύθυνσης Ωκεάνιων Υποθέσεων και του Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ και επικυρώθηκε.
Όπως τονίζεται από διπλωματικές πηγές, η τόσο σύντομη επικύρωσή της έχει ιδιαίτερη σημασία, πόσω μάλλον αν αναλογιστεί κανείς ότι Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είναι ο Τούρκος Βολκάν Μποζκίρ.
Εξίσου σημαντικό, δε, είναι το γεγονός ότι όσο γρήγορα επικυρώθηκε η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, τόσο καθυστερεί να επικυρωθεί αυτή της Τουρκίας με τη Λιβύη που μάλιστα επιτεύχηκε αρκετά νωρίτερα και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2019.
Ουσιαστικά, η συμφωνία που υπέγραψαν στο Κάιρο στις 6 του περασμένου Αυγούστου οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Νίκος Δένδιας και Σάμεχ Σούκρι και η οποία είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Άγκυρας που μάλιστα προχώρησε αμέσως στην έκδοση… «εκδικητικής» NAVTEX με στρατιωτικές ασκήσεις, «επιβεβαιώνει και κατοχυρώνει το δικαίωμα και την επήρεια των νησιών μας σε υφαλοκρηπίδα και σε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη», όπως χαρακτηριστικά είχε δηλώσει τότε ο έλληνας ΥΠΕΞ.
Τέλος, όπως επίσης αναφέρουν διπλωματικές πηγές, η εν λόγω ανάρτηση αποτελεί την πρώτη που πραγματοποιείται, όσον αφορά συμφωνίες για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Ελλάδας και γειτονικής χώρας, πάντα στη βάση του Δικαίου της Θάλασσας, εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Έπεται η ανάρτηση της συμφωνίας με την Ιταλία, ευθύς μόλις τεθεί σε ισχύ.
Πηγή: altsantiri.gr