Αλλάζει το άρθρο για τη λογοκρισία στη μουσική – «Bella Ciao» φώναξαν οι καλλιτέχνες

Κινητοποιήσεις καλλιτεχνών πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη (11/02) στο κέντρο της Αθήνας, ενάντια στον «τρομονόμο» που προωθείται και την οικονομική ασφυξία στην οποία έχουν περιέλθει και λόγω του κορονοϊού, πετυχαίνοντας μια πρώτη «νίκη», καθώς αλλάζει αλλάζει το άρθρο για τη λογοκρισία στη μουσική

Ειδικότερα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στο νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της τροποποιημένης ευρωπαϊκής οδηγίας για την παροχή υπηρεσιών στον οπτικοακουστικό τομέα πραγματοποίησαν στα Προπύλαια, φορείς των καλλιτεχνών.

Κατόπιν, η πορεία προχώρησε προς το Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπου ήταν σε συζήτηση το επίμαχο νομοσχέδιο, προκειμένου να κατατεθεί το ψήφισμα των καλλιτεχνών περί απόσυρσης του άρθρου 8 από το «νομοσχέδιο Λιβάνιου».

Μετά το συλλαλητήριο, έγινε γνωστό από το υπουργείο Επικρατείας, η επίμαχη διάταξη του άρθρου 8 του νομοσχεδίου για τα οπτικοακουστικά μέσα θα αποσυρθεί και θα τροποποιηθεί.

Ιδιαίτερο ήταν το ψήφισμα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, το οποίο συνόδεψε το κάλεσμά του στη διαδήλωση που έλαβε χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

«Το Bella Ciao #απαγορεύεται. Η Guernica #απαγορεύεται. Το 1900 #απαγορευεται», ανέφερε χαρακτηριστικά το ψήφισμα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, που υπογράφηκε από πλήθος καλλιτεχνικών σωματείων και φορέων.

«Καμία σκέψη για λογοκρισία και εφαρμογή του “τρομονόμουστην Τέχνη μας! Αυτές τις μέρες συζητιέται στη Βουλή -ψηφίζεται στις 11/02- νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της τροποποιημένης Ευρωπαϊκής οδηγίας για την παροχή υπηρεσιών στον οπτικοακουστικό τομέα. («ν/σ Λιβάνιου», πρώην «Πέτσα»).

Στο νομοσχέδιο αυτό (άρθρο 8) εμπεριέχεται και εμπλουτίζεται ο ευρωπαϊκός τρομονόμος (άρθρα 187α, 187β – κυρώθηκε στη Βουλή το 2019). Με βάση το άρθρο 8 απαγορεύεται οποιοδήποτε υλικό που ανεβαίνει στο διαδίκτυο από δημιουργόκαλλιτέχνη ή ακόμα και από οποιοδήποτε χρήστη «να εμπεριέχει υποκίνηση σε βία ή μίσος & δημόσια πρόσκληση σε τρομοκρατικό έγκλημα», ανέφερε το κάλεσμα κατά τα άλλα.

Για το ίδιο θέμα η Δημοκρατική Ενότητα Σκηνοθετών σημείωσε μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση-κάλεσμα της:

«Επιδιώκεται το καλλιτεχνικό, οπτικοακουστικό έργο να λογοκρίνεται ώστε να κριθεί αν αποτελεί δημόσια απειλή ή παρακινεί σε τρομοκρατική πράξη! Σε πολλές ευρωπαϊκές ώρες που έχει εφαρμοστεί η νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία (Ισπανία, Γερμανία) πολλοί καλλιτέχνες έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση επειδή θίγουν κοινωνικά ζητήματα και κρίνουν τις κυβερνήσεις τους μέσα από το έργο τους! Αυτό σημαίνει ελαχιστοποίηση παραγωγής και διανομής έργου με ριζοσπαστικό, προοδευτικό περιεχόμενο, υποβάθμισηςτης αισθητικής, καλλιτεχνικής και κοινωνικής αξίας του οπτικοακουστικού έργου».

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θεόδωρος Λιβάνιος, τόνισε  μετά την πορεία των καλλιτεχνών στον υπουργό Επικρατείας, Όπως τόνισε,: Επειδή, δεν θέλουμε να υπάρχει ουδεμία παρανόηση, που να οδηγεί σε ανυπόστατες καταγγελίες περί λογοκρισίας, το άρθρο 8 του νομοσχεδίου τροποποιείται ως εξής:

Άρθρο 8

Απαγόρευση υποκίνησης σε βία ή μίσος

(Άρθρο 6 της Οδηγίας (ΕΕ) 2010/13)

«Οι υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων δεν πρέπει να εμπεριέχουν υποκίνηση σε βία ή μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων ή μέλους ομάδας, ιδίως λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνοτικής καταγωγής, ιθαγένειας ή κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας, γέννησης, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού».

Αντίστοιχη τροποποίηση θα γίνει και στο άρθρο 32».

Αξίζει να σημειωθεί πως η προηγούμενη διατύπωση ανέφερε:

«Οι υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων δεν πρέπει:

α) να εμπεριέχουν υποκίνηση σε βία ή μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων ή μέλους ομάδας, ιδίως λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνοτικής καταγωγής, ιθαγένειας ή κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, πολιτικών φρονημάτων ή κάθε άλλης γνώμης, ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας, περιουσίας, γέννησης, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού,

β) να εμπεριέχουν δημόσια πρόκληση σε τέλεση τρομοκρατικού εγκλήματος, σύμφωνα με τα άρθρα 187Α ΠΚ, 187Β ΠΚ και 32 έως 35 του ν. 4689/2020 (Α΄103)».

Φωτογραφίες: EUROKINISSI

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...