Ακυρώθηκαν τα πρόστιμα στις εννέα φεμινίστριες για την παρουσία τους στο Σύνταγμα

Ακυρώθηκαν τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί στις εννέα γυναίκες – μέλη φεμινιστικών οργανώσεων, οι οποίες είχαν προσαχθεί στις 25 Νοεμβρίου για παραβίαση των μέτρων προστασίας της δημοσίας υγείας στο Σύνταγμα.

Όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, υποβλήθηκαν ενστάσεις κατά των προστίμων που έγιναν δεκτές και τα πρόστιμα ακυρώθηκαν.

Νωρίτερα είχε κληθεί να απαντήσει στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Ειρήνης Αγαθοπούλου με θέμα «συλλήψεις μελών γυναικείων φεμινιστικών οργανώσεων και πολιτικών συλλογικοτήτων στις 25 Νοεμβρίου, την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών».

«Η συγνώμη που εκφράστηκε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, έχει πολιτικό περιεχόμενο. Ακριβώς γιατί τα αναγκαστικά περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας παρά την προσωρινότητά τους, αποτελούν τελικά ένα λόγο ανώτερης βίας για τον περιορισμό των μετακινήσεων και των συναθροίσεων», είπε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ο ίδιος ενημέρωσε ότι οι προσαγωγές των 9 γυναικών που έγιναν στην πλατεία Συντάγματος στις 25 Νοεμβρίου και τα διοικητικά πρόστιμα που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων προστασίας από τον Covid 19, εξελίχθηκαν με την εποπτεία και το συντονισμό του αρμόδιου εισαγγελέα πρωτοδικών και, με βάση τις οδηγίες του, σχηματίστηκε δικογραφία για παραβίαση του άρθρου 285 του ΠΚ περί παραβίασης μέτρων για την πρόληψη ασθενειών.

Ως προς τα επιβληθέντα πρόστιμα, υπεβλήθησαν ενστάσεις, έγιναν αποδεκτές και τα πρόστιμα ακυρώθηκαν, ανέφερε επίσης ο κ. Οικονόμου.

Η ελληνική αστυνομία και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όχι μόνο στις 25 Νοεμβρίου, αλλά και στην καθημερινότητα, δίδει ιδιαίτερη σημασία στα ζητήματα αντιμετώπισης και ευαισθητοποίησης των φαινομένων βίας σε βάρος των γυναικών και γενικότερα εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας, είπε επίσης ο υφυπουργός και ενημέρωσε για το πλέγμα των δράσεων και πρωτοβουλιών που έχει αναπτύξει η ΕΛΑΣ.

Συγκεκριμένα:

  • Λειτουργεί εκτενές δίκτυο 72 γραφείων αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας στις έδρες των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων και των Γενικών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων της χώρας και στις έδρες των υφισταμένων Διευθύνσεων της Αστυνομίας.
  • Ειδικό τμήμα της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, το τμήμα αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας, συνδράμει στο συντονισμό όλων των ενεργειών για την καταπολέμηση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας που δυστυχώς, παρουσιάζει έξαρση στην περίοδο της πανδημίας.
  • Οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛΑΣ έχουν συνθέσει ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης με κεντρικό μήνυμα «Έχεις φωνή. Είμαστε δίπλα σου».
  • Γίνονται αναρτήσεις πληροφοριακού υλικού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην ιστοσελίδα της ΕΛΑΣ
  • Υλοποιείται πλήθος δράσεων σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς και υπουργεία για συμπαγή γραμμή άμυνας σε επικοινωνία.
  • Με πρωτοβουλία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, φωταγωγήθηκαν σημαντικά σημεία της χώρας, όπως η γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, η πεζογέφυρα Καλατράβα, το πέτρινο ρολόι στο Πασαλιμάνι και φωταγωγήθηκαν και περισσότεροι από 50 δήμοι της χώρας.
  • Στελέχη του αρμόδιου τμήματος του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ και των κατά τόπους γραφείων αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας, συμμετείχαν σε πλήθος δράσεων και πρωτοβουλιών σε τοπικό επίπεδο.

Εντάσεις στη Βουλή

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ειρήνη Αγαθοπούλου κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει αν τα πρόστιμα και οι κατηγορίες σε βάρος των γυναικών των γυναικείων οργανώσεων θα εξαλειφθούν.

«Ο αγώνας για την πατριαρχία γίνεται στο δρόμο. Δεν τις φοβίζει ούτε η αστυνομοκρατία ούτε οι δικές σας απειλές. Αν θέλετε να ξέρετε, ούτε και τα πρόστιμα τις φοβίζουν. Εξάλλου το κίνημα ήταν αλληλέγγυο σε τέτοιες περιπτώσεις. Θα συνδράμουμε και εμείς», όπως είπε η ίδια, πρόσθεσε όμως ότι «η κυβέρνηση πρέπει τη συγνώμη που ζήτησε να την κάνει και πράξη, αλλιώς καλύτερα να μην την λέει. Διαφορετικά, μάλλον την είπε σε μια στιγμή ανεμελιάς ο κ. Χρυσοχοϊδης, όπως ανέμελα συμπεριφέρονται όλα τα μέλη της παράταξης της ΝΔ και ο κ. πρωθυπουργός το τελευταίο διάστημα».

Η βουλευτής κατήγγειλε αστυνομική βία, άγρια καταστολή και υποχώρηση από συνταγματικά δικαιώματα με πρόσχημα την πανδημία.

«Θα σας θυμίσω πως όταν υπήρξατε πρόεδρος στο Κέντρο Ερευνών για θέματα ισότητας και είδαμε το φως των καταγγελιών για τον πρεσβευτή της Βενεζουέλας και την κακοποίηση που γινόταν μέσα στο χώρο της πρεσβείας, σιωπήσατε», δήλωσε ο Λευτέρης Οικονόμου απευθυνόμενος στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είστε αισχρός!» φώναξε από το έδρανό της η κ. Αγαθοπούλου.

Ο προεδρεύων Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος απάντησε ως εξής: «Οφείλουμε να ακούμε με σεβασμό. Εντός αυτής της αίθουσας δεν επιτρέπονται αυτά!» και κάλεσε τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να αποσύρει τον χαρακτηρισμό, ζητώντας να διαγραφεί η φράση της από τα πρακτικά.

«Προσπάθησα από την αρχή να είμαι πολύ ήπιος αλλά χαρακτηρισμοί και να δείχνουμε με το δάχτυλο, δεν αρμόζουν σε αυτή την αίθουσα και σας παρακαλώ πολύ», σχολίασε από την πλευρά του ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...