Ακάρ από Σμύρνη: Οι Έλληνες γείτονές μας ματαιοπονούν – Δεν θα πετύχουν τίποτα με τις προκλήσεις

Για προκλήσεις της Ελλάδας έκανε πάλι λόγο ξανά την Παρασκευή (19/02) ο ο Χουλουσί Ακάρ, από τη Φώκαια της Σμύρνης, όπου βρέθηκε για μία σειρά εκδηλώσεων του πολεμικού ναυτικού, ενώ αναφέρθηκε ακόμα στις διερευνητικές επαφές και στο θέμα της Κύπρου.

Ο τούρκος υπουργός Άμυνας επανέλαβε τη θέση της Τουρκίας για δυο ξεχωριστά κράτη στη μεγαλόνησο, ενώ υπενθύμισε τα περί εισβολής και τη σημασία της.

«Ο πρόεδρός μας συνομίλησε με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ και αποφάσισαν να πραγματοποιηθούν ορισμένες συναντήσεις για την αποφυγή συγκρούσεων. Εμείς στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια. Από την άλλη πλευρά, οι διαβουλεύσεις που πραγματοποιούνταν εδώ και χρόνια, μετατράπηκαν πλέον σε Συναντήσεις Διαβουλεύσεων για το Αιγαίο και υπό αυτή τη μορφή ξανάρχισαν να διεξάγονται.

Ο 61ος γύρος πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιανουαρίου. Περιμένουμε οι Έλληνες γείτονές μας, που πραγματοποίησαν την 3η συνάντηση για ΜΟΕ, να έρθουν τώρα στην Τουρκία για την 4η πλέον συνάντηση.

Παρόλες τις θετικές και εποικοδομητικές προσεγγίσεις μας, οι προκλητικές πρωτοβουλίες και ενέργειες, οι ανεύθυνες δηλώσεις και η απειλητική γλώσσα, που στοχεύουν στον αποκλεισμό των δικαιωμάτων μας, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, αυξάνονται, κλιμακώνοντας την ένταση στο Αιγαίο και μεγαλώνοντας τα προβλήματα. Η περιφερειακή ειρήνη, η ηρεμία και η σταθερότητα διασπάται. Η Ελλάδα συνεχίζει να διαστρεβλώνει τα προβλήματα με την Τουρκία είτε στην ΕΕ είτε στις ΗΠΑ. Αυτό η ΕΕ και οι ΗΠΑ πρέπει να το γνωρίζουν. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις στο θέμα αυτό. Σε αυτό το θέμα, ένα πράγμα μόνο μπορούμε να πούμε: ότι οι Έλληνες γείτονές μας ματαιοπονούν», είπε χαρακτηριστικά.

Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα

Αναφερόμενος στο θέμα του εξοπλισμού της Ελλάδας ο Ακάρ είπε ότι «θα μπορούσα να πω ότι αυτές οι ενέργειες που γίνονται, κλιμακώνουν την ένταση, οι δαπάνες επίσης που γίνονται είναι εις βάρος της ευημερίας του ελληνικού λαού και ότι πρόκειται για μάταιες προσπάθειες. Ως μία Τουρκία 83 εκατομμυρίων ανθρώπων προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα μέσω ενός ειλικρινούς διαλόγου, μέσω διαπραγματεύσεων και ειρηνικών μεθόδων. Αλλά η Ελλάδα πρέπει να αποφεύγει δηλώσεις που μπορεί να προκαλέσουν παρεξηγήσεις ή να γίνουν αιτία ενεργειών. Πρέπει να κινείται λαμβάνοντας διδάγματα από το παρελθόν και χωρίς να στηρίζεται σε άλλους.

Πρέπει να δει τη δίκαιη, λογική και συνετή προσέγγιση της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Ελπίζουμε κατά τις συνομιλίες να συζητήσουμε και να καταλήξουμε σε μια λύση των ζητημάτων στη βάση του δικαίου και της ισονομίας. Έχουμε δηλώσει ότι είμαστε έτοιμοι για κάθε είδους διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις και έτσι ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις και έτσι αναμένουμε να πραγματοποιηθούν και οι συναντήσεις στην Άγκυρα στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη και το δίκαιο κανενός. Το έχουμε πει αρκετές φορές και το έχουμε αποδείξει και στην πράξη με σαφήνεια.

Από την άλλη πλευρά, όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα εγκαταλείψουμε, ούτε θα αφήσουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματά μας. Εν ολίγοις, αν χρειαστεί, θα πεθάνουμε ή θα λαβωθούμε πολεμώντας, αλλά δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο. Η προσήλωσή μας στο διεθνές δίκαιο και η επιθυμία μας για σχέσεις καλής γειτονίας δεν πρέπει να εκλαμβάνονται από κάποιους ως αδυναμία ή συμβιβασμό. Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα. Λέγοντας ότι θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας και το δίκιο μας μέχρι τέλους δεν πρέπει αυτό να εκλαμβάνεται ως απειλή από κανέναν, ούτε να γίνεται έτσι αντιληπτό».

Όλα αυτά, ενώ η Τουρκία συνεχίσει τις προκλητικές της ενέργειες, καθώς αποφάσισε να βγάλει το ερευνητικό «Cesme» στο Αιγαίο, δεσμεύοντας με Navtex περιοχή στα δυτικά της Λήμνου και στα βορειοανατολικά της Χίου και της Αλοννήσου, από τις 18 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου. Ακολούθησε διάβημα διαμαρτυρίας από την Αθήνα προς την Άγκυρα.

Δεν υπάρχει άλλη λύση πέρα των δυο κρατών στην Κύπρο

Στο θέμα της Κύπρου, ο τούρκος υπουργός Άμυνας επανέλαβε τη θέση της Τουρκίας για δυο 2 ξεχωριστά κράτη, ενώ υπενθύμισε τα περί εισβολής και τη σημασία της:

«Όλοι πρέπει να βλέπουν την Ειρηνευτική Επιχείρηση στην Κύπρο κι όχι να την παραβλέπουν. Πραγματικά έφερε την ειρήνη, την ηρεμία και τη σταθερότητα στο νησί. Η Τουρκία είναι εγγυήτρια χώρα στην Κύπρο μαζί με τη Βρετανία και την Ελλάδα. Όσοι προσπαθούν να δείξουν ότι η τουρκική στρατιωτική παρουσία στο νησί δεν είναι νόμιμη, είναι εκτός πραγματικότητας. Αυτές οι ψευδείς δηλώσεις και άδικες κατηγορίες δεν θα ωφελήσουν ούτε την ελληνική ούτε την ε/κ πλευρά. Οι Ε/Κ πρέπει να εγκαταλείψουν την ασυμβίβαστη στάση μια ώρα αρχύτερα και να δεχτούν την εκεί τουρκική παρουσία. Και η ΕΕ πρέπει να αφήσει στην άκρη τη στρατηγική της τύφλωσης. Αναμένουμε να παρακολουθήσουν και να δουν τα γεγονότα ως έχουν.

Συζητώντας ξανά και ξανά πάνω σε παλαιές φόρμουλες λύσεων, που απέτυχαν εδώ και 50 χρόνια, δεν οδηγούν σε κανένα άλλο αποτέλεσμα παρά σε χάσιμο χρόνου. Το έχουμε δει ξεκάθαρα εδώ και 50 χρόνια και περιμένουμε από όλους να το δουν. Η προσδοκία μας από τους τρίτους είναι να είναι αντικειμενικοί και να αξιολογούν τα προβλήματα με βάση τη λογική και τη σύνεση. Έχοντας πει όλα αυτά, τα ακόλουθα σημεία δεν πρέπει ποτέ να ξεχαστούν. Κανένα σχέδιο στην Κύπρο δεν πρόκειται να πετύχει χωρίς την Τουρκία και τους Τ/Κ. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας σε όλες τις θάλασσές μας, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, και ευχαριστώ τον Θεό που μας έχει δώσει αυτή τη δυνατότητα».

Εγκαίνια πλωτής αποβάθρας στη Σμύρνη

Νωρίτερα σε άλλη εκδήλωση στη Σμύρνη, ο Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ εγκαινίασε τη μεγαλύτερη πλωτή αποβάθρα στις ακτές της Μεσογείου και του Αιγαίου. Στην ομιλία του στην τελετή εγκαινίων, ο τούρκος υπουργός Άμυνας τόνισε τη σπουδαιότητα της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας για την υλοποίηση του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας.

«Τώρα, έχουμε φτάσει στο επίπεδο του σχεδιασμού, της κατασκευής και της εξαγωγής των εθνικών μας τουφεκιών πεζικού, των δικών μας πολεμικών πλοίων, φρεγατών, μη επανδρωμένων αεροσκαφών, οβίδων, στρατιωτικών ελικοπτέρων ATAK και έξυπνων πυρομαχικών ακριβείας. Σήμερα, οι ένοπλες δυνάμεις μας έχουν καταγράψει μεγάλη επιτυχία, χρησιμοποιώντας αποτελεσματικά πολεμικά όπλα, εργαλεία, εξοπλισμό και πυρομαχικά που παράγονται με εγχώρια και εθνικά μέσα», υπογράμμισε…

Η πλωτή αποβάθρα, η οποία έχει ικανότητα ανύψωσης 10 χιλιάδων τόνων, έχει μήκος 175,60 μέτρα και πλάτος 35,54 μέτρα. Παράλληλα, υπάρχουν 2 ηλεκτροκίνητοι κινητοί γερανοί, οι οποίοι μπορούν να καταδυθούν ή να ανυψωθούν σε μία ώρα.

(πληροφορίες από ethnos.gr)

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...