
Η Τουρκία χαιρέτισε τις προσπάθειες και την ρητορική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την προώθηση της πρόσφατης θετικής ατμόσφαιρας ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Άγκυρα, ωστόσο… απέρριψε τις ευρωπαϊκές επικρίσεις για τις τουρκικές επιχειρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.
Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως ελπίζει ότι η αιρεσιμότητα στα βήματα τα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την πρόθεση να κάνει και η αναβολή τους για την επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής τον Ιούνιο δεν θα κάνουν να χαθεί η θετική δυναμική.
Επίσης, η γειτονική χώρα δεν παρέλειψε να κατηγορήσει την ΕΕ, λέγοντας ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο χαρακτηρίζοντας παράνομες τις τουρκικές επιχειρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.
Σύνοδο Κορυφής ΕΕ: Υπό επιτήρηση η Αγκυρα
Η ΕΕ, πραγματοποιώντας την προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής με την παρουσία μάλιστα του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δεν έδωσε «λευκή επιταγή» στην Τουρκία. Ζήτησε από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγγυήσεις καλής θέλησης για την ανανέωση των σχέσεων. Παράλληλα έθεσε υπό επιτήρηση την Άγκυρα μέχρι τον Ιούνιο για να τονίσει ότι αποδοκιμάζει την επιδείνωση της μεταχείρισης των δικαιωμάτων και των ελευθεριών στην Τουρκία, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).
Σε «αναμμένα κάρβουνα» ο Ερντογάν λόγω συνεργασίας του Μπάιντεν με ΕΕ και Ελλάδα
Ο τούρκος πρόεδρος φαίνεται ιδιαίτερα ανήσυχος σχετικά με την συνεργασία των ΗΠΑ με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και την Ελλάδα. Μάλιστα, το πρώτο τηλεφώνημα από τον αμερικανό πρόεδρο δέχτηκε το βράδυ της Πέμπτης (25/03) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάτι που μέχρι στιγμής… δεν έχει συμβεί για τον «Σουλτάνο»…
Μολονότι η Τουρκία δεν φαίνεται να ανησύχησε για το τελικό κείμενο της Συνόδου, υπάρχει ιδιαίτερη αναστάτωση για τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες σχετικά με την επιστροφή των ΗΠΑ στην Ευρώπη, όπως φάνηκε από την συμμετοχή του προέδρου Μπάιντεν στη Σύνοδο Κορυφής.
Η Τουρκία βρίσκεται μπροστά σε μια συνεργασία ΕΕ – ΗΠΑ ειδικά σε θέματα που την «καίνε» όπως η ανατολική Μεσόγειος. Η ανησυχία μάλιστα εντάθηκε από τις δηλώσεις του Άντονι Μπλίνκεν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ και το μήνυμα που στέλνει ο Μπάιντεν με την παρέμβαση στη σύνοδο της ΕΕ.
Πηγή: altsantiri.gr