Άγιος Δημήτριος Θεσσαλονίκης: Χωρίς μάσκες ιερείς, κανονικά η Θεία Κοινωνία – Συνωστισμός πιστών (video)

Γιορτάζει ο πολιούχος της Θεσσαλονίκης, Άγιος Δημήτριος, αλλά αυτό στη Θεσσαλονίκη γίνεται κάτω από ειδικές συνθήκες φέτος, καθώς ισχύουν στην πόλη έκτακτα μέτρα λόγω του κορονοϊού, αλλά δεν απουσίασαν και τα… παρατράγουδα από το βράδυ της Κυριακής (25/10), στον εσπερινό. Ιερείς δε φορούσαν μάσκες, ο κόσμος, ειδικά το βράδυ της Κυριακής (25/10) έκανε «ουρές». Κανονικά έγινε η Θεία Κοινωνία…

Στην πόλη βρίσκεται και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στη Θεσσαλονίκη γιορτάζεται, άλλωστε, και η επέτειο της Απελευθέρωσης (26 Οκτ 1912 – 27 Οκτ 1912).

Το πρωί της Δευτέρας (26/10) η κατάσταση ήταν καλύτερη, αλλά χρειάστηκε η επέμβαση και των Αρχών για να τηρηθούν τα μέτρα, όταν κάποιοι θέλησαν να μπουν στον προαύλιο χώρο για να προσκυνήσουν την εικόνα. Τελικά, αυτό συνέβη σε εξωτερικό χώρο, αλλά με σειρά. Πλήθος πιστών έσπευσε από νωρίς να προσκυνήσει και να ανάψει ένα κεράκι, στον προαύλιο χώρο.

Ο Άγιος Δημήτριος γιορτάζει στην εποχή του κορονοϊού και η τήρηση των μέτρων έγινε δύσκολη υπόθεση, λόγω της μεγάλης προσέλευσης πιστών στον ναό. Η συμπρωτεύουσα γιορτάζει, λοιπόν, από νωρίς το πρωί και στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου δεν έλειψαν τα πρώτα παρατράγουδα.

Οι πρώτες εντάσεις παρατηρήθηκαν όταν οι ιερείς έφτασαν στον Ιερό Ναό χωρίς να φορούν μάσκες, γεγονός που σχολιάστηκε στα περισσότερα τηλεοπτικά δίκτυα.

Στη συνέχεια, η προσέλευση του κόσμου άρχισε να μεγαλώνει με αποτέλεσμα να υπάρξει νέος κύκλος αντιπαράθεσης. Τόσο για τον μεγάλο συνωστισμό που παρατηρήθηκε όσο και γιατί κάποιοι δεν φαίνονταν να πειθαρχούν στα μέτρα, με αποτέλεσμα να χρειαστεί παρέμβαση των αρχών.

Η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη συγκεκριμένα τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται ξανά σε συναγερμό, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού. Στη 1 μετά το μεσημέρι αναμένεται η επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου για την εορτή του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης και την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης το 1912, προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου και παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου…

Κοινώνησαν κανονικά στον Άγιο Δημήτριο στη Θεσσαλονίκη

Μπορεί να τοποθετήθηκαν καρέκλες έξω από το ναό, μπορεί όλοι οι πιστοί να φορούσαν -υποχρεωτικά – μάσκες, αλλά η Θεία Κοινωνία, έγινε κανονικά παρά τα αυστηρά μέτρα για τον κορονοϊό.

Κάποιοι θεωρούν προφανώς, ότι το να λάβουν τη θεία κοινωνία με το ίδιο κουτάλι με… δεκάδες άλλους ανθρώπους, δε βάζει σε κίνδυνο τη ζωή τους. Ανάμεσά τους ήταν και μικρά παιδιά.

Σύμφωνα με το «Grtimes», οι πιστοί ξεκίνησαν να λαμβάνουν αρχικά τη Θεία Κοινωνία στο προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού, στη συνέχεια μεταφέρθηκαν, ωστόσο, στον εσωτερικό χώρο. Σημειώνεται δε, ότι και τη συγκεκριμένη στιγμής, κανένας από τους ιερείς δε φορούσε μάσκα, ενώ παρατηρήθηκε και έντονος συνωστισμός μεταξύ των πιστών.

«Ουρές» πιστών έξω από τον Άγιο Δημήτριο

Εν τω μεταξύ, ουρές πιστών σχηματίστηκαν στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη από νωρίς το βράδυ της Κυριακής (25/10), παραμονής της μεγάλης εορτής του πολιούχου της πόλης.

Δυνάμεις της Αστυνομίας έχουν σπεύσει στο σημείο και κάνουν συστάσεις στους πιστούς να κρατούν αποστάσεις και μετά το προσκύνημα να βγαίνουν έξω από τον ναό για να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Σύμφωνα με το «grtimes.gr», μέσα στον ναό δεν υπήρχε πολύς κόσμος και οι πιστοί βρίσκονταν στις θέσεις που προβλέπονταν για να καθίσουν.

Συνωστισμός και στη λιτανεία

Συνωστισμός επικράτησε στον προαύλιο χώρο του ναού και το πρωί της Κυριακής (25/10), κατά τη λιτανεία της εικόνας της Παναγίας της Παραμυθίας, των χαριτοβρύτων λειψάνων και της εικόνας του Αγίου Δημητρίου. Εντός του ναού επιτρεπόταν αυστηρά η είσοδος μόλις 50 ατόμων, ενώ στον προαύλιο χώρο είχαν τοποθετηθεί καρέκλες για τους πιστούς.

Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες του «thestival», o συγχρωτισμός δεν αποφεύχθηκε:

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας (26/10), λόγω της επετείου της απελευθέρωσης (26 Οκτ 1912 – 27 Οκτ 1912) της Θεσσαλονίκης, έγινε έπαρση της σημαίας στον Λευκό Πύργο και άλλες εκδηλώσεις:

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...