25η Μαρτίου: Ύμνοι και «Χρόνια Πολλά Ελλάδα» από τους ηγέτες του πλανήτη (video)

Με θερμά λόγια αναφέρθηκαν στην Ελλάδα και τον αγώνα της προς την ελευθερία πριν από 200 χρόνια ηγέτες κρατών από όλον τον κόσμο και την επέτειο της 25η Μαρτίου.

Από τον πρίγκιπα Κάρολο και τον Μιχαήλ Μισούστιν που τίμησαν με την παρουσία τους τη χώρα για την επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, μέχρι τον πρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά και πολλούς ηγέτες ξένων χωρών, τα μηνύματα στήριξης ήρθαν από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Κάρολος: Χαίρε, ω χαίρε, ελευθεριά, ζήτω η Ελλάς

Ένα από τα μηνύματα που συγκίνησε ήταν αυτό του πρίγκιπα Κάρολου, που αναφώνησε «χαίρε, ω χαίρε, ελευθεριά, ζήτω η Ελλάς» κατά την ομιλία του στο επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο στις 24/3. «Επιστρέφω στην πατρίδα του παππού μου», είπε μεταξύ άλλων.

Μπάιντεν: Η σχέση μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ θα είναι στενότερη από ποτέ

«Η σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, θα είναι στενότερη από ποτέ κατά τη διάρκεια της δικής μου διακυβέρνησης. Είμαι απίστευτα περήφανος που θα είμαι ο Αμερικανός Πρόεδρος ο οποίος θα βοηθήσει να ξεκινήσει, τα επόμενα διακόσια χρόνια της στενής συνεργασίας και φιλίας μας» τόνισε στο μήνυμά του για την επέτειο της 25ης Μαρτίου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκινώντας το μήνυμά του είπε ότι αυτή την υπέροχη εορταστική ημέρα, είναι τιμή του, που στέλνει στον ελληνικό λαό τις καλύτερες ευχές και τη διαρκή φιλία του αμερικανικού λαού και ευχήθηκε «Χαρούμενη 200η Ελληνική Ημέρα Ανεξαρτησίας». Εξέφρασε τη λύπη του που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί και είπε ότι ανυπομονεί να έρθει στην Ελλάδα.

«Θυμάμαι τη χαρά που οι Αμερικανοί ένιωσαν όταν γιορτάσαμε τη δική μας 200η επέτειο. Ήταν μια σημαντική στιγμή για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μια ευκαιρία να σκεφτούμε όλα όσα έχει επιτύχει η δημοκρατία μας και να δεσμευτούμε εκ νέου στις βασικές αξίες που μας έφτασαν μέχρι εδώ» είπε ο Πρόεδρος Μπάιντεν και πρόσθεσε «παρόλο που δεν μπορούμε να γιορτάσουμε μαζί φέτος, καθώς συνεχίζουμε να παλεύουμε για να ελέγξουμε την πανδημία γνωρίζω ότι οι Έλληνες πολίτες και οι Ελληνοαμερικανοί εξακολουθούν να αισθάνονται μια συντριπτική υπερηφάνεια σήμερα.

Το γνωρίζω γιατί η αμερικανική δημοκρατία εμπνεύστηκε σε μεγάλο βαθμό από το αρχαίο παράδειγμα της αθηναϊκής δημοκρατίας. Και η αμερικανική μας επανάσταση, με τη σειρά της βοήθησε να ενθαρρύνει τις θαρραλέες Ελληνίδες και τους Έλληνες να ξεσηκωθούν και να επιτύχουν τη δική τους ανεξαρτησία».

Επισήμανε ότι για διακόσια χρόνια, οι μοίρες των εθνών μας είναι αλληλένδετες. «Νέοι από τις νεοσυσταθείσες Ηνωμένες Πολιτείες εντάχθηκαν μαζί με τους Έλληνες στον αγώνα τους για να υπερασπιστούν τη δημοκρατία και την ατομική ελευθερία. Και όταν οι Δυνάμεις του ‘Αξονα προέλαυναν στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι Ελληνες είπαν γενναία «Όχι». Είπαν γενναία «Όχι» κι εντάχθηκαν μαζί μας στον αγώνα για τα παγκόσμια δικαιώματα» τόνισε.

Μακρόν: Η δική σας ελευθερία είναι η δική μας

Με την αποστροφή στα ελληνικά «η δική σας ελευθερία είναι η δική μας» ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, χαιρέτισε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Ο Εμανουέλ Μακρόν διατράνωσε τη στήριξη της Γαλλίας προς την Ελλάδα σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «είμαστε εδώ και θα είμαι στο πλευρό σας, όταν η ιστορία γίνεται άδικη μαζί σας, όταν η αλληλεγγύη μερικές φορές μπορεί να απουσιάζει, ή όταν υπάρχει απειλή».

Γερμανία: Μπορούν όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες να είναι περήφανοι

Χαιρετισμό προς όλους τους Έλληνες με την αφορμή τη σημερινή Εθνική Εορτή απηύθυνε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας και αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) ‘Αρμιν Λάσετ.

Στο μήνυμά του ο κ. Λάσετ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η Ελληνική Επανάσταση αποτέλεσε ιστορικό βήμα στον δρόμο της δημιουργίας μιας δημοκρατικής Ελλάδας, η οποία σήμερα και εδώ και δεκαετίες είναι μέλος και εταίρος της Ε.Ε. και ως εκ τούτου σημαντικό κομμάτι της ειρηνικής και ενωμένης Ευρώπης». Και για αυτό, τονίζει, «μπορούν όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες να είναι περήφανοι».

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας με την Ελλάδα, ο κ. Λάσετ τονίζει στο μήνυμά του ότι στο κρατίδιό του ζει η μεγαλύτερη ελληνική κοινότητα της Γερμανίας. Μας συνδέει μια πολύπλευρη συνύπαρξη, μια εντυπωσιακή πολιτιστική ανταλλαγή και πολλές συνεργασίες, αναφέρει ο Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης και καταλήγει: «Ας προχωρήσουμε και στη συνέχεια μαζί αυτόν τον ευρωπαϊκό δρόμο: για την ειρήνη, την ελευθερία, την ευημερία όλων των ανθρώπων στην Ευρώπη».

Μήνυμα του γερμανού πρέσβη

«Eίναι μια υπέροχη μέρα για την Ελλάδα και όλους τους Έλληνες!», ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter o Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα Ερνστ Ράιχελ, μεταφέροντας και το μήνυμα του Γερμανού Προέδρου Φρανκ Βάλτερ Στάινμάιερ για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

«Ευχαριστούμε για τις θερμές ευχές σας και για τη συμμετοχή σας στον εορτασμό αυτής της επετείου!», απάντησε με ανάρτησή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Αυστρία: Μοιραζόμαστε τις αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας με την Ελλάδα

«Η Ελληνική Επανάσταση του 1821, η οποία στη συνέχεια οδήγησε στην ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους, εμπνεύστηκε από τις παγκόσμιες αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας, οι οποίες είναι γνωστό ότι έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία Ελλάδα» τονίζει στα συγχαρητήριά του για τη σημερινή εθνική εορτή της Ελλάδας και την 200η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης, ο πρόεδρος της αυστριακής Βουλής Βόλφγκανγκ Σομπότκα.

«Σήμερα, αυτές ακριβώς οι πολύ βασικές αξίες για την κοινοβουλευτική δημοκρατία συγκαταλέγονται στους ακρογωνιαίους λίθους της εικόνας της σε όλο τον κόσμο», αναφέρει ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «το αυστριακό κράτος επομένως μοιράζεται τις αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας με την Ελλάδα». Η ελληνική εθνική εορτή στις 25 Μαρτίου σηματοδοτεί αυτή την χρονιά την 200η επέτειο από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, και σε αυτές τις δύο περιπτώσεις, ο ίδιος θα ήθελε να εκφράσει τα πιο εγκάρδια συγχαρητήρια του, στο ελληνικό Κοινοβούλιο και στον ελληνικό λαό, σημειώνει.

Ταυτόχρονα, ο Βόλφγκανγκ Σομπότκα υπογραμμίζει ότι «οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας είναι επίσης πολύ φιλικές και χαρακτηρίζονται από στενή συνεργασία στο πνεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης”. Εύχομαι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και στον ελληνικό λαό ό,τι καλύτερο για το μέλλον, όπως επίσης κάθε επιτυχία και ελπίζω σε μία περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων συνεργασίας μας», καταλήγει στα συγχαρητήριά του ο πρόεδρος της αυστριακής Βουλής.

Ρωσία: Σήμερα η καρδιά μας χτυπάει στην Αθήνα

«Σήμερα η καρδιά μας χτυπάει στην Αθήνα! Χρόνια πολλά!», ανέφερε η πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα σε ανάρτησή της στο twitter.

«Ευχαριστούμε για τις θερμές ευχές και για τη συμμετοχή σας στον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821!», απάντησε με ανάρτησή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σλοβενία

Τα θερμά του συγχαρητήρια στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και σε όλους τους Έλληνες για την πολύ σημαντική επέτειο για την ιστορία του ελληνικού έθνους, την 200ή επέτειο της Ημέρας της Ανεξαρτησίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, απευθύνει μέσω οπτικοακουστικού μηνύματος στο Twitter, ο Πρόεδρος της Σλοβενίας, Μπόρουτ Πάχορ.

Ο Σλοβενός Πρόεδρος επισημαίνει πως αυτή είναι μια σημαντική ευκαιρία για να θυμηθούμε τη φιλία και τη συμμαχία μας και κάνει ειδική αναφορά στον Ιωάννη Καποδίστρια και τους δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες.

Τέλος, εκφράζει την πεποίθηση πως η επικείμενη επίσημη επίσκεψη της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας θα ενισχύσει περαιτέρω τα σταθερά θεμέλια και θα δώσει νέα ώθηση στις ήδη εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ της Σλοβενίας και της Ελλάδας.

Σερβία

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συνεχάρη την Ελλάδα και τους Έλληνες πολίτες για την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

«Είναι τιμή μου να απευθύνω τα θερμά μου συγχαρητήρια με την ευκαιρία της εθνικής εορτής της Ελλάδας, ειδικά φέτος που συμπληρώνονται δύο αιώνες από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, μια από τις πιο σημαντικές και φωτεινότερες στιγμές στην ιστορία της Ελλάδας», αναφέρει στο μήνυμα του ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας τονίζει την σημασία που είχε η Ελληνική επανάσταση στους απελευθερωτικούς αγώνες και των άλλων βαλκανικών λαών. «Ο αγώνας για την ανεξαρτησία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία που κερδήθηκε μέσα από τις θυσίες και τα δεινά του φιλελεύθερου Έλληνα, έθεσε τα θεμέλια του πρώτου ανεξάρτητου σύγχρονου κράτους στα Βαλκάνια, το οποίο, κατά την περίοδο που ακολούθησε, αποτέλεσε οδηγητή και πηγή έμπνευσης για άλλους λαούς στον αγώνα τους για απελευθέρωση», υπογραμμίζει ο Βούτσιτς στο μήνυμά του.

Ο πρόεδρος της Σερβίας επισημαίνει ότι «σήμερα η Ελλάδα και η Σερβία αναπτύσσουν σχέσεις στρατηγικού εταίρου στο πνεύμα της ειλικρινούς φιλίας και της αμοιβαίας κατανόησης».

Παράλληλα, ο δήμος του Βελιγραδίου αποφάσισε να φωταγωγηθεί απόψε η πόλη προς τιμή της Ελλάδας με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας.

Βουλγαρία

«Ευχές για την επέτειο της ανεξαρτησίας σου, Ελλάδα!», ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα σε ανάρτησή της στο twitter.

«Θερμές ευχές στο Ν. Δένδια, στο λαό της Ελλάδας και σ’ αυτούς που μοιράζονται την ελληνική κληρονομιά», ανέφερε. «Η Βουλγαρία μοιράζεται με τον γειτονικό ελληνικό λαό τη θριαμβευτική εμπειρία του αγώνα και της νίκης της ανεξαρτησίας».

Ιρλανδία

«Είθε το μέλλον να φέρει ειρήνη, ευημερία και ευτυχία στον λαό της Ελληνικής Δημοκρατίας» αναφέρει σε μήνυμά του ο Πρόεδρος της Ιρλανδίας, Μάικλ Ντ. Χίγκινς

Όπως κάνει γνωστό η Ιρλανδική Προεδρία με ανάρτηση στο Twitter, ο Πρόεδρος της Ιρλανδίας έγραψε στην Πρόεδρο της Ελλάδας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, να διαβιβάσει τις ευχές του στον λαό της Ελλάδας με την ευκαιρία της Εθνικής τους Ημέρας.

Επίσης, η Προεδρία της Ιρλανδίας επισημαίνει πως σε μερικές από τις ομιλίες του, στην Αθήνα και το Δουβλίνο, ο Πρόεδρος Higgins έχει συλλογιστεί τις ομοιότητες του ελληνικού και του ιρλανδικού αγώνα για ανεξαρτησία.

«Συγχαρητήρια στον λαό της Ελλάδας για 200 χρόνια ανεξαρτησίας. Η Ιρλανδία είναι υπερήφανη που στέκεται δίπλα στην Ελλάδα ως συνεργάτες της» αναφέρει σε ανάρτησή της στο Twitter η πρεσβεία της Ιρλανδίας στην Ελλάδα.

Βόρεια Μακεδονία

Τα συγχαρητήρια του για τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας της Ελλάδας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι, με ανάρτησή του σήμερα στο λογαριασμό του στο Twitter, τόσο στην τοπική όσο και στην αγγλική γλώσσα.

«Συγχαίρω την Πρόεδρο, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον φίλο ελληνικό λαό για τη 200η επέτειο της ανεξαρτησίας της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αφού ξεπεράσαμε πολλές προκλήσεις, τώρα είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ» αναφέρει ο κ.Πεντάροφσκι. Σε έτερη ανάρτησή του, ο Στέβο Πεντάροφσκι αναφέρεται στη στήριξη της Ελλάδας σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και αναφέρει ότι «Αναγνωρίζουμε την υποστήριξη της Ελλάδος στην υποψηφιότητα της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ. Προσδοκώ περαιτέρω ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων».

Ο πρέσβης της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία, Ρούσσος Κούνδουρος, με αφορμή τον εορτασμό της εθνικής επετείου της Ελλάδας στις 25 Μαρτίου και τα 200 χρόνια από την έναρξη του ελληνικού αγώνα για ανεξαρτησία και ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους, απέστειλε επιστολή στα κρατικά θεσμικά όργανα της Βόρειας Μακεδονίας και στους ομολόγους του όλων των διπλωματικών αποστολών στα Σκόπια.

Ολόκληρη η επιστολή:

«Στις 25 Μαρτίου η Ελληνική Δημοκρατία γιορτάζει 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Η επανάσταση αυτού ιστορικού έθνους ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία εμπνεύστηκε από τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό, καθώς και από τα υψηλότερα ιδανικά της εθνικής ανεξαρτησίας, του διαχωρισμού των εξουσιών και της ελευθερίας και της ισότητας των πολιτών της Αμερικανικής και της Γαλλικής Επανάστασης. Αποτέλεσε ένα σημαντικό γεγονός πανευρωπαϊκών διαστάσεων και η επιτυχία της επηρέασε την ιστορία αυτής της περιοχής στο σύνολό της.

Οι Έλληνες σήμερα, αποτίουμε φόρο τιμής στους μεγάλους πατριώτες και πρωταγωνιστές αυτού του ευγενικού αγώνα. Φόρο τιμής σε όλους τους Έλληνες εκείνης της εποχής, από την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τα νησιά του Αιγαίου μέχρι την Κρήτη και την Κύπρο, όπως επίσης και σε εκείνους από τη διασπορά στην Ευρώπη, που ξεσηκώθηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Ελλάδας σε αντίξοες συνθήκες και ενάντια σε όλες τις πιθανότητες. Τιμούμε εξίσου τους Φιλελλήνες από την Ευρώπη και την Αμερική, οι οποίοι πολέμησαν εθελοντικά στο πλευρό των Ελλήνων.

Η επανάσταση οδήγησε στην ανεξαρτησία της Ελλάδας και στην ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Ο πρώτος ενάμισι αιώνας ύπαρξης του, ο οποίος αντανακλά επίσης την ιστορία της Ευρώπης, χαρακτηρίστηκε από σημαντική γενική πρόοδο, αλλά και από πόλεμο και καταστροφή, απώλεια μέρους της αρχαίας πατρίδας, περιόδους περιορισμένων ελευθεριών και διαίρεσης, φτώχειας και μετανάστευσης.

Τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, η Ελλάδα βιώνει μια αδιάλειπτη σταθερή δημοκρατία και λειτουργικούς θεσμούς, κράτος δικαίου, σεβασμό των ελευθεριών και ατομικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών της, καθώς και αξιοσημείωτη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Από το 1981 είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμμετέχει στις ιστορικές κοινές προσπάθειες για τη διασφάλιση της ειρήνης και της προόδου ολόκληρης της ηπείρου και των λαών της, χωρίς επιστροφή σε προηγούμενες αντιπαραθέσεις. 

Στις διεθνείς σχέσεις της, η Ελλάδα, ως ιδρυτικό μέλος των Ηνωμένων Εθνών, υποστηρίζει σταθερά την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των Εθνών, με βάση τον πλήρη σεβασμό των αρχών της Χάρτας, που απαγορεύει την απειλή ή τη χρήση βίας και ορίζει την ειρηνική επίλυση των διαφορών και την αυστηρή συμμόρφωση με το Διεθνές Δίκαιο, τις Συνθήκες και τις Συμβάσεις από όλους.

Κοιτώντας μπροστά με αισιοδοξία, η Ελλάδα δεν φείδεται προσπαθειών για την επίτευξη σταθερής ειρήνης, σχέσεων καλής γειτονίας και ευημερίας, σε συνεργασία με όλα τα έθνη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Με αυτό το πνεύμα και σε πλήρη συμμόρφωση με τη Συμφωνία Πρεσπών, η Ελλάδα είναι πεπεισμένη για τις προοπτικές που υπάρχουν για την περαιτέρω ανάπτυξη φιλικών σχέσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, προς όφελος των κοινωνιών και λαών των δύο χωρών. Στο πλαίσιο αυτό, η ευρωπαϊκή υποψηφιότητα της Βόρειας Μακεδονίας χαιρετίζεται και υποστηρίζεται».

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...